Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

CsiriJó – A budaiak pesti kocsmája

A Csirijó a lázadó a budai Lövőház utcában. Az egyetlen kocsma, ami nem a sétálószakaszon helyezkedik el, és az utca törvényszerűségeitől elütően éjjel-nappal nyitva tart. Magabiztosan gyűjti egybe a szűkebb-távolabbi környék apraját-nagyját. Mi lehet a vonzereje?

(Eredetileg 121. állomás, 105. budapesti állomás. Három betérés után, de előismerettel.)

A CsiriJó megközelíthetősége igazi jolly joker, a II. kerület központjában két népszerű pláza és egy közkedvelt piac között található, egy népes sétálóutca tövében, egy éjjel-nappal zakatoló villamos megállójánál (Széna tér) és metróközelben (Széll Kálmán tér). Azt hihetnénk, hogy ilyen csomópont nincs is Budán. Van, csak nagyon ritka! Éppen ezért is lehet CsiriJó a budaiak pesti kocsmája.

Csirijó bejárat - Kocsmaturista

Kinek mire jó a CsiriJó

Amikor legutóbb meséltem odabenn, hogy az én életemben ez egy nyelvtanulós kocsma (tanultam itt angolt és olaszt is régebben), így válaszolt a pultos leány: Kevesen emlékeznek rá így.

– Hogy emlékeznek rá ehelyett? – kérdeztem. 

– Foltokban – felelte nevetve.

Borozás a Csirijoban - Kocsmaturista

Jártam itt minden évszakban és napszakban: amikor nyári délutánon megtelt a kis terasz vendégekkel és résen kellett lenni a kinti asztalokért, de akkor is, amikor februárban éjfél után vacogva alig vártuk, hogy megérkezzünk erre az utolsóként nyitva lévő helyre, és nehezen lehetett a pulthoz férni, mert olyan sokan kalkuláltak akkor hozzánk hasonlóan. De betértem őszi péntek délelőtt is, amikor rajtam kívül csupán három kolléga beszélte meg az aktualitásokat egy kávékör alatt. Sok mindenre jó kocsma, más dolgokra meg nem. Volt kocsmakvíz gép, fali TV, csócsó, egy épp nem működő internet terminal. Melegszendvics elvileg szokott lenni, de legutóbb pont elkerültük egymást.

A CsiriJó két szintes, lenn két termes, fenn két galériás ivó. Hívhatnánk két belső lyukúnak is, szalutálva a közeli két bejáratos kocsma, a Kétlyukú előtt. 

Csirijó galéria - Kocsmaturista

A CsiriJót összességében az anyagok eklektikája is jellemzi. A belső teremben van nyerstégla fal, fenyőfa galéria, beltéri rattanszékek, akár műnyagszék és asztal (<ezek talán csak télen?).

A Csirijó belső terme - Kocsmaturista

A bárteremben pedig fekete-fehér rockabilly járólap, elegáns kúszónövény-mintás tapéta és lámpabúrák. A pult pedig olyan buja eleganciával bír, mintha Mária Terézia egykori titkos hálószobájából csempészett faldarabból állna.

A Csirijó bárterme - Kocsmaturista

Életképek a CsiriJóban

A beléptető dizájn jól funkcionál, mert igazoltan biztat és vonz női közönséget is. Közepesnél kicsit nagyobb hangerőn, de még bőven beszélgetéssel összeilleszthetően szól a zene. Úgy is kell, mert igencsak kihasználják a CsiriJó klasszikus, beszélgetős kocsmafunkcióját az emberek.

Pénteken kettő után óramű pontossággal indult meg az élet, mintha egy közeli gyárból engedték volna ki a dolgozókat. Voltak munka után diskuráló kollégák, valamelyik szomszéd kereskedelmi egység szatyrát bárszéke alatt pihentető vidám ital-tankoló vendég nagy beszélgetésben a háttérkocsmával. De újítottak meg pénzügyi szerződést egy víz mellett, beszélgettek két forró csoki vagy üdítő-sör variáns felett lányok olyanról, amiről általában hisszük, hogy lányok beszélgetnek kocsmákban, és olyanról is, amiről kevésbé hisszük.

Hatkor jött a következő turnus. Látványosan feltöltötték a délelőtt üresen hagyott pultmentét estére a tornasorban támaszkodó látogatók, akik kocsmarendre szocializálódnak a poharaikkal. Mások elkezdtek játszani a kvízgéppel vagy fizetendő számlákat kiértékelni, szülésről beszélni. Több társaságot figyeltem meg este is, akik részben vagy egyáltalán nem ittak alkoholt, a kiírt kávézó funkciót is aláírva ezzel, de mellettük ugyanúgy hódított a cinkosan magyaros Unicum-sör kombó is.

Az esti turnus a CsiriJoban - Kocsmaturista

Egy biztos pont a Csirijó a második kerületben egész éjszakás alapozásban ragadni, virrasztani, vagy még megállni, ha maradt megbeszélnivaló és minden más bezárt. Akkor is, ha a környék átlagárainál olcsóbban akarsz inni, és felszabadultan érezni magadat. Nem belső törvény a pózolás itt, de cserébe távolról sem kell késdobálós közönségre számítani. Nem is csoda, hogy sok környékbeli is örömét leli benne. Rózsadomb és Pasarét arra fogékony lakóinak is egy megpihenő oázis lehet a nagybetűs Budaiságból. Hallottam itt művészeket, közel lakó menő vállalkozókat is beszélgetni, történtek már itt a szemem előtt mini szerkesztőségi gyűlések, kiállítás-megbeszélések. Egyszerűen rajtakapni itt az embereket kellemesen nyújtózni a nagyvárosi lüktetésből és a kertvárosi szomszédság színpadi tempójából is.

SZÁRAZ ANYAG TARTALOM:

Még a csapból is ez folyik: Soproni, Krusovice

A házi whiskeyje a Famouse Grouse, amit elvileg már azelőtt árultak, hogy népszerű lett, és náluk meglepően olcsón volt kiírva: 200, 400 cl.

Kocsmakaja: ropi, mogyi és visszatérően melegszendvics

CsiriJó Facebook oldalhttps://www.facebook.com/Cheerio-205855536151344/

CsiriJó cím: 1023 Budapest, Lövőház utca 13.

CsiriJó nyitvatartás: Idézem a Facebookot, mi büszkén és tökösen így szól: MINDIG nyitva

Térképen a CsiriJó is:

Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Egyéb budai kocsmák a Kocsmaturistán:

Illúzió söröző – A magyar kiskocsmák utópiája

FASOR Eszpresszó – Egy Korda Gyuris pénzvisszaadó tálca köré épült kocsmamúzeum

Jól beFŰTÖTT nyárra a Hunyadi Lakásbisztró Budán

 

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?