Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Budaörs és kocsmái első látásra

Budaörs „Budapestebb” sok közigazgatásilag budapesti külső kerületrészénél – ha így akarjuk felfogni. Gyakorlatilag egybeépült, folytatólagos, mennek ki BKK helyi járatok, és a veleje földrajzilag közelebb van Budapest velejéhez, mint némely fővárosi külkerületi pont. Mégis mennyire mutat más képet, nyújt más hangulatot Budapesthez képest összességében és a kocsmáival? És természetesen: milyen önmagában?

Kezdetnek máris magyarázom a bizonyítványomat, mert én sem vagyok híve, hogy feltétlenül Budapesthez kelljen méregetni más városokat. Itt a speciális kapcsolódásuk erősíti meg ezt a fókuszt is. A 28.000 fő népességű Budaörsöt 2018 januárjában mentem abszolút kezdőként felfedezni, miután 12 év budapesti tapasztalattal is sikerült egészen kihagyni.

A budapesti Budaörsi út egyszer csak budaörsi Budapesti útban folytatódik, lépsz egyet és rögvest másik városban vagy.

Budaőrs kocsmái - Petrezselymes összefutás Roth Zolival - Kocsmaturista
– Budaörs egy csík – mondta róla az ott lakó Róth Zoli, a Rothbeer sörfőzde főzőmestere, akivel véletlenül találkoztunk össze miközben egy petrezselyemmel sétált.

Valóban hosszan nyúlik el és kanyargó főútja mentén látható a budaörsi karakternek talán a lényege:

Budaörs kocsmái - budaörs kontrasztos látképe - Kocsmaturista
A hegyoldal látképe, néhány hangulatfestően sváb érzetű ház, vagy az ezek kontrasztjaként egészen futurisztikus polgármesteri hivatal.

A régi egy szintes házak, az véletlenszerű alakú, méretű és korú üzlet- és irodaházak, és háttérnek a hivalkodó magas paneltömbök sarokpontozzák a közegélményt. Nekem meghatározó atmoszféra-koncentrátuma volt Budaörsnek végigbámulni az ablakból a központba szaladó buszutat, de sajnos erről nem tudok képet mutatni és a neten sem találtam ezt hűen tükrözőt fotót. A kíváncsiaknak érdemes átélni, megfigyelni, mert éles váltás Budapesthez képest. Az én szememben sajátos az imázsa!

Ezután nem kellett sok és belevettem magamat a budaörsi kocsmák felfedezésébe.

1- Imi faloda – Imi fal oda, de már nem fal ide

 #sportfogadós #törzsvendégkocsma

Budaörs kocsmái - Imi Faloda kívül-belül - Kocsmaturista
Az Imi faloda már csak nevében és futófény-reklámjában őrzi egykori étkeztetős jellegét. Manapság akár a lovisok védőszentjének is dedikálhatták volna.

Az Imi faloda már csak nevében őrzi egykori étkeztetős jellegét. Manapság akár a lovisok védőszentjének is dedikálhatták volna.

Nemzetközi szintű lóversenyfogadási szentély, de egyelőre nincs tudomásunk ily rendeltetésű Szent Imiről.

Budaörs kocsmái - Imi Faloda belülről - Kocsmaturista
Egy egyszerű, de felújított, csocsós, biliárdos, kis kerthelyiséges kocsma, ahol vegyes korosztályú és személyiségű férfi és női főleg visszatérő vendégek adták egymásnak a kilincset.

A TV is fontos szereplőnek tűnt a térben, pedig különösen beszélgetős társasággal találkoztam.

Budaőrs kocsmái - Az Imi Faloda csapatával - Kocsmaturista
Közülük is főleg a beugrós pultos, Krisztina, és a hozzá beugró fia, Bence voltak nagyon jófejek velem.

Ráadásul tapasztaltak az egyik kedvenc Kocsmaturista városomban, Bolognában (CIKK) mivel van ott rokonuk, a kevésbé szabvány-turista részeket is ismerték, sőt további tippeket adtak.

Sokat kérdeztek a küldetésemről és próbálták a motivációmat is megfejteni, amit ketten össze is raktak:

„Tudjuk már mit akarsz te látni, nem is csak a kocsmákat, hanem…”

– A világot…

– …meg a valóságot…

Az Imi Falodát ajánlom azoknak, akik újak a városban és környékbeliekkel spannolnának, vagy azoknak akik baráti árakon innának akár egy kis kerthelyiségben, no meg  azoknak, akik lóversenyre fogadnának. Nem ajánlom az udvarról nyíló WC-re érzékenyeknek.

2. Komló és Tehén

#craftbeerbar #söréshamburger

Már nevének játékosságában és dinamizmusában is látszik, hogy újhullámos helyről van szó. És nem is árul zsákba-tehenet.

Budaőrs kocsmái - Komló és Tehén - Kocsmaturista
Főként arról szól, amit a név kódol: sörről és hamburgerről.

Persze többféle más piáról és kajáról is, de ebből a kettőből kerek a kínálat és ezektől domborodik a profil. A Zsíros kenyér mellett a másik olyan budaörsi ellenőrző pontom volt, aminek híre megelőzte a spontán rátalálást. Jó felépítésű egység, két szintes vendégtérrel és egy főútra néző, hangulatos kis erkéllyel, ahol szintén vannak asztalok és székek az időben kapcsoló vendégeknek. megjelenés naprakész, könnyed, jópofa, kikacsintós. Egy fennakadásom van csak, de ezzel egy több helyhez is beillesztendő általános gondolatsor következik:

VAGY ÉTEL VAGY ÉLTETÉS: Az én gondolataimban összeveszik az élő állat (tehén, malac, stb.) jópofa ábrázolása miközben az állat a tányéron már csak ledarált, felszelt, stb. formában van jelen. Nem vagyok vegetáriánus, de a „TISZTELJÜK AZ ÁLDOZATOT” hozzáállás híve vagyok. Ha egyszer már étellé tettük, akkor szimpatikusabb, ha nem használjuk élőként vidám illusztrációnak is egyúttal. Nekem ez vagy-vagy! Ezt a gondolkodást nem akarom vallássá tenni, nem is tekintem megtámadhatatlannak, de beszúrom, ha aktuális, mert része az élményemnek. Sosem személyeskedő egy-egy vendéglátóhellyel, hiszen több érintett van. És soha nem árnyékolom be ezzel az adott állomást. A többi elemét elkülönítve élem át.

Ezen túl a Komló és Tehén népszerűnek tűnt, és velem is kifejezetten előzékenyek, már éttermien udvariasak voltak. A környezet is kellemes volt, mert a komorabb szürkés alap ügyesen lett feldobva játékos stíluselemekkel és filmjelenetes gigant poszterekkel például a Sörgyári Capriccióból és a Ponyvaregényből. 

Budaörs kocsmái - Komló és Tehén - Alsó szint - Kocsmaturista

Budaörs kocsmái - Komlóm és tehén - Sörcsapok és tehén - Kocsmaturista
Volt választék, a sörből egészen friss abban a hónapban kijött üvegesek is kínálták magukat. A csapokon osztoztak a magyar kisüzemi sörök és a cseh sörök.

A hamburgereket (kb. 1490-2690 FT) pedig magabiztosan szerették az emberek, hisz már bevált, ikonikussá lett fajtákkal is dolgoztak (pl. „Ogre„, amit Ogre az Ogre bácsiból is kóstolt), meggyőző burgerillat terjengett a levegőben, mégsem kényszerültél rá, hogy mindenképpen hamburgert válassz! Én például hermelint rendeltem. Azzal részint pont mellényúltam, mert bár jó arcok voltak, hogy kihozták kenyér helyett zöldségekkel felár nélkül, de ez a hermelin (akkor?) nem az volt, amit máshol megszoktam: nem olyan tocsogós, megpuhult és fűszeres.

Budaörs kocsmái - Komló és Tehén hermelin - Kocsmaturista

Bár nem tudom pácolásának előtörténetét, nekem úgy érződött, mintha csak simán olajjal leöntött Camembert-et ettem volna. Ezzel együtt is egy jól eső, jó ár-érték arányú ételt ettem, de nem a számomra címeres hermelint. Ez persze lehetett egyszeri és változhatott is azóta. A fröccsöm 450 Ft volt, rendben volt.

Minden kukacoskodás ellenére az összkép úgy zárult bennem, hogy nagyon jó hogy van Budaőrsön a Komló és Tehén, mert haladó szellemű, létjogosult hely, ami feldobja, fiatalítja Budaörs központjának vendéglátását. Nem minden ekkora település büszkélkedhet egy olyan hellyel, ahol a sörkínálat és a hamburgerkínálat egyszerre figyelemreméltó. Sőt ha nagyobb városok hamburgerezőivel mérjük össze az itteni sörmenüt, akkor pedig sokakat egyértelműen előz is. Úgyhogy részemről hajrá!

Ajánlásom nem csavaros: sörturistáknak, hamburgerrajongóknak, kettő kombinációjának.

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/Komló-és-Tehén-1472338506341576

3. – Tűzoltó Szertár

#kávéház 

Budaörs kocsmái - Tűzoltó Szertár - Kocsmaturista
A legtöbbet ajánlott vendéglátóhely volt a városban, és bár csak lazán köthető össze a kocsmakategóriával, mégis nagyon kedvemre volt a történetével és az ahhoz hű stilizálásával.

Ugyanis egykor valóban a Budaörs Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének szertára volt és erről a berendezés többszörösen, részletesen meg is emlékezik,  legemblematikusabban például a mennyezetbe vágott kerek lyukból lelógó tömlőkkel:

Budaörs kocsmái - Tüzoltó Szertár berendezés - Kocsmaturista

Budaörs kocsmái - Tüzoltó Szertár Kávézó beltér - Kocsmaturista
Ezzel egy eddig teljesen egyedülálló igazi zarándokhely a városba érkezőknek, de azon túl is szimpatikus környezet.

Egy kocsmatúrához is feltétlenül ajánlom egy italra betérni az egyediségértéke miatt, hiába lehet tájidegen a füstös kiskocsmás nosztalgikus érzésű híveinek. Kulturált, de nem feszengős hely. Olyan, amire még a „kávéház” méricskélve megadott pecsétjét is szívesen nyomnám rá. 

Elvileg a főtermék a kávé és a forró csoki, de járnak ide maguktól is csak italozni is vendégek, sőt étkezni is, mert teljes étlap és menüztetés is van. Megemlített dedikált közönségkedvencek a thai leves és az óriás palacsinta voltak. Italválaszték is kerek volt, sokféle bor, Nobilis pálinkák, Carlsberg sörök. Egy Bujdosó hosszú lépést ekkoriban 330 Ft-ért mértek.

Kulturális szerepe is kiszagolható. Kiállítás volt a falon és Budaörs témájú gyerekkönyvet is népszerűsítettek. Elvileg szokott lenni élőzene, volt már jazz koncert és privát DJ-s bulik. A nyári terasz még sokat dobhat rajta. A beceneve Tűzoltó.

Ajánlom a helytörténeti vendéglátó-különlegességek, legendás helyek vadászainak vagy otthonos, igényes megpihenéshez útközben. Akár jó lehet beülni dolgozni, tárgyalni is.

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/Szertarkavezo/

4. – Budapest 30 Pub – Amikor a vendég teszi a kocsmát…

#közösségihely #törzskocsma

Az elsőre misztikusan hangzó Budapest 30 Pubot többen ajánlották, sőt volt, hogy kiemelten jó szívvel ajánlották, és bár a kezdő benyomások számomra ezt szinte érthetetlenné tették, később fordult a történet.

Budaörs kocsmái - Budapest 30 pub kívülről - Kocsmaturista
Figyelemfelkeltően vonzó ódon épületben van, aminek jól áll a neonos névtábla is, ettől jó startként angol pub hatású.
Budaörs kocsmái - Budapest 30 pub - Kocsmaturista
Viszont nekem odabenn egészen addig ridegnek tűnt az üvegtéglán folytatódó zöld fényekkel, a túl steril terméskő- és fafelületekkel, a bőrszékekkel, míg el nem kezdték el feltölteni a környékbeliek.
Budaörs kocsmái - Budapest 30 Pub közösségi helyként - Kocsmaturista
Amikor megmutatta, hogy milyen jól működik szomszédsági kocsmaként, akkor a korábbi részletek is egyre barátságosabbá lettek.

Voltak jelen elegáns fiatal lányok és uras idősebb férfiak. Mindenki ismert valakit, sőt valaki mindenkit. Volt, aki így nyilatkozott róla: ez a mi a helyünk. Segítettek felszórni a pultosnak sóval a havat, és poénosak voltak a rendelésnél is: – Jó évjárat ez a Soproni IPA?

Nyilván elkezdtem gondolkodni, hogy biztosan nem ok nélkül működik ennyire. 20 éves már, de nemrég újították fel. A hűvös eleganciának általában előnye az igényesség, itt is az. Itt biztos nincs általános baj a WC-vel! És ott a levegőben egy sajátos kettősség, amit a sikkes külsőtől és a kandallótól kezdve a felszabadult sokféle vendégen át egészen a kiplakátolt rockosabb koncertekig, a zenegépig és a csócsóig a teraszon minden tényező együtt rak össze. Az biztos, hogy az első körben ez bizonyult a leginkább közönségi kocsmának Budaörsön. Egy hosszúlépés pedig kijött 300 Ft-ból.

Egyszerre ajánlom az elegánsabb italozók és a klubjellegű törzskocsmák kedvelőinek. 

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/Budapest30Pub/

Budaörs 4 kocsma után

Ezzel a látogatással Budaörsbe és kocsmavilágába még épp hogy csak belekortyoltam. Találtam kiemelhető pontokat, haladószellemű vendéglátást, egyedi kerettörténetet és szimpatikus közösségi életet is, de a meglepően kicsi kocsmalétszámot elsőre Budapest árnyékának tudom be, hiszen könnyebb eljutni a fővárosi kocsmadzsungelbe, mint más akár kis falvakkal körbe vett hasonló méretű városokból, de az eddigi kínálat ezért vagy azért egyöntetűen megnyerő. A Zsíros kenyérről sejtem, hogy azzal még nagyot hagytam hátra, hiszen a legtöbbet ajánlott célpont maradt. Szerepel azért egy-két másik feljegyzés is a feladatlistán, bár hozzáteszem, meglepően kevés. Úgyhogy most nyomatékosan kérek minden olvasót, aki tud még látogatásra érdekes budaörsi kocsmát, írjon nekem javaslatokat következő körre! Én pedig egyszer csak újra megérkezem és folytatom tovább, ahogy a kerek budapesti agglomeráció és Pest megye felfedezését is.

Térképen a budaörsi kocsmák is:

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Egyéb Kocsmaturista írások Pest megyéből:

Százhalombatta 10 kocsma után

Cegléd nyolc kocsma után – 3. rész – Szombat éj és vasárnap délután

Ebihal, Budakalász – “Az úszó Üvegtigris”

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?