Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Egy messzi-messzi kocsma emlékére – Tatooine, Győr

Mit szólnátok, ha azt mondanám, hogy Győr belvárosában, Duna és főtér közelben van egy igényes kiskocsma, intelligens közönséggel, jó italokkal és mindennek tetejében ötletes, ízléses Csillagok Háborújás díszlettel saroktól sarokig? Szimpatizálnátok vele ti is ugye, akár rajongói vagytok a Star Warsnak, akár nem? Nos, sajnos már csak annyi lesz igaz az sztoriból, hogy réges-régen volt egy Tatooine Drink Bar…most emléket állítunk neki.

Győrben kezdtem a tudatosan odautazós, befészkelős, felfedezős kocsmaturizmusomat. Az volt a gyakorlópályám 2016 tavaszán. Azokat a kocsmalátogatásokat azóta sem írtam meg, hiszen az oldal csak pár hónappal később indult, viszont azóta is határozottan készültem vissza. Kora tavasszal egy direkt meghívás is érkezett, Gábortól a Tatooine birodalom egyik urától, de csak július-augusztust tudtam ígérni. Így viszont csak a záróbulira érkeztem meg, de ki nem hagytam volna.

Tatooine Drink Bar kívülről - Győr - Kocsmaturista

A Tatooine Győr városmagjánál volt megtalálható, a modern városképet néhol ódon hangulatú sarkokkal felrázó terebélyes sétálózónában. Törzsvendég-kocsmának megfelelő kis mérete, egy légtere intimmé, közösségivé tette. Rögtön árulkodó volt, hogy milyen sokan voltak az utolsó előtti napon, (sok)mindenki ismert (sok)mindenkit, és kedélyes spanhangulat ült a levegőben. Mentek a sztorizások, csoportos bánkódás a bezárás miatt, bizakodás a folytatásban.

Tatooine Drink Bar Győr - Búcsúbuli - Kocsmaturista

Tatooine Drink Bar, Győr - Búcsúbuli képei 02 - Kocsmaturista

Csupa jó arcú, vidám figura csoportosult, nagy számban rockerek, hiszen a főúr, Gábor is ezt a stílust képviseli. A légkör laza és élénk, de kulturált. A díszletért pedig kár, tényleg bele volt téve apa-anyai. Már hordták szét a műkedvelő vendégek a nekik kijáró ereklyéket.

Tatooine Drink Bar, Győr - Kocsmaturista - Ajándékozás a búcsúbulin

Szerencsére még így is nagyon sok pofás részlet mutatta meg magát. A falon gigantposzter,

Tatooine Drink Bar, Győr - Búcsúbuli képei Nr. 03 - Kocsmaturista

keretezett plakátok,

Tatooine Drink Bar, Győr - Fali képek - Kocsmaturista

figurák a pulton,

Kocsmaturista - Tatooine Drink Bar, Győr - Darth Vader a pulton

de még a tulajdonos kislánya is Star Wars színezőt nyüstölt zsírkrétával.

Tartooine Drink Bar Győr - Star Wars színező - Kocsmaturista

Az én személyes kedvencem – ahogy még sokaké – a WC lett, ahol a kreativitás igazán virágzott figurális utalások, humoros referenciák formájában

Tatooine Drink Bar, Győr - Wc ajtók - Kocsmaturista

Tatooine Drink Bar, Győr - A WC világa - Kocsmaturista

Tatooine Drink Bar, Győr - kreatív WC - Kocsmaturista

Nagyon indokolt volt a Tatooine, akár zarándok-célpont is lehetett volna. Nem is emlékszem, hogy valaha is találkoztam volna ennyire direkt filmes tematikájú kocsmával „pályakocsmatúrázásom” során. A Csillagok Háborúja rajongó tábora még népes. Én is erős reakciókat kaptam a Facebookos képes bejegyzésemre, személyes elbeszélésemre. Többen bánták, hogy lemaradtak. Sőt még egy-két győri lakos is, aki tőlem tudta meg, hogy volt a Tatooine és bezárt, kifejezetten sajnálta, hogy nem tudta előbb, de már nem mehet. Pedig így is egy vastag vendégkönyvet töltöttek meg rövid idő alatt.

Tatooine Drink Bar - vendégkönyv - Kocsmaturista

Azt gondolom, van létjogosultsága a folytatásnak!

De akkor miért zárt be a Tatooine?

Erről Gábort kérdeztem meg:

Ketten csináltuk egy barátommal, ez egy álom volt. Ám mivel mindkettőnknek van teljes állása, fizikailag megterhelő volt a nyitva tartás, és ahogy növekedtünk egyre nehezebbé vált a beugrós pultos kérdés, a szomszéd kérdés. Ezzel rész unkaidőben nehéz volt megküzdeni. Közben pedig látszott, hogy van ránk igény, sőt nő az igény. Megmutatkozott a vendéglojalitás. Értelmiségi vendégkör alakult ki, nagy beszélgetések, társasjátékozások mentek nálunk, nem a mobilozás. Olyan miliő volt, amit ritkán lehet találni. Innen két választásunk volt: vagy komolyabbá lépünk elő vagy bezárunk és veszünk egy nagy levegőt. Itt tartunk most. A fergeteges zárás után elgondolkodtató, hogy mibe telne következő pénteken csak újra levenni a lakatot, de már nem fogjuk megtenni, viszont nagyon nincs kizárva a folytatás, sőt.

Tatooine Drink Bar - búcsúbuli Gáborral - Kocsmaturista

Mi folyt itt?

Nézzük meg a Tatooine-t főszolgáltatás, a kapható italok alapján is. Győrben az utóbbi években, több magyar városhoz hasonlóan erősödött a kisüzemi sörkultúra. Ráadásul Győr helyzete előnyös is, hiszen agglomerációjában 3 sörfőzde is működik, a Bors Serfőzde, a Vaskakas Sörfőzde és a 2018-as alapítású Mighty Millers Brewing Co. Gáborék közülük a Vaskakas termékeit tartották üvegben, akiknek az aktuális szortimentje ötféle sörből állt.

Tatooine Drink Bar - Vaskakas Charlatan - Kocsmaturista

Ezen kívül Rothbeer fordult még elő. A jelentős szimpátiát viszont mindig az váltja ki belőlem, ha a környező főzdék söreit képviselik a helyi kocsmák. Plusz pont mindenkinek! A 0,33-as üvegek 790 Ft-ért futottak, ami a mai piacon kedvező kisüzemi sör ár.

A nagyüzemi kínálatot a szintén közeli koordinátájú Heineken / Soproni szortiment három csapja és üvegesei adták, belvároshoz képest barátságos áron már 450 Ft/ korsótól felfelé. Egy szimpatikus italprofil mutatkozott meg, balatonfelvidéki, mátravidéki (Tibi atya) borokkal, sőt házi koktélokkal, felturbózott sörökkel („Big Yoda” – sörszörp Soproni IPÁ-val, ami a kék Pölöskei málnasziruptól zöld lett).  

A másik népszerű kombót, a Tatooine pálinkafröccsöt én is kóstoltam és amilyen ijesztő volt a színe és a neve, olyan jó volt az íze. Az eredeti Gusto Irsai Olivér pálinkából készült, de a búcsúbuli kiárusítás hullámának tetején az már nem volt készleten, így vendégek közt elvileg különösen népszerű Buti Pálinka vadszilvájával kaptam, de nagyon megtalált.

Tatooine Drink Bar, Győr - Tatooine Pálinkafröccs - Kocsmaturista

Tatooine Drink Bar - Pálinkafröccs ivás közben - Kocsmaturista

Közben kocsmakorcsolyának sós, pörkölt malátát rágcsáltunk, de érdeklődtem, hogy aktív idejükben direkt magyaros vonalként „kézműves” fasirtos és rántott húsos szendvicseket is tartottak. Posztumusz már értelmetlen reklámozni egy kocsma-étlapot, de én azért is biztatom azokat, akiknél még mindig nincs kaja vagy akik most nyitnak, hogy tessék példát venni!

Folytassa Tatooine!

Szóval összességében megjelenés, egyediség, közönség és italválaszték tekintetében is egy szimpatikus kocsma zárta idejekorán kapuit, olyan, ami Győrnek további kocsmavilági ikonja, zarándokhelye lehetett volna. A folytatás gondolatával ugye – nagyobban és kicsit másképp – kacérkodik Gábor, de én még nem mernék erre mérget venni, de erre szavazni viszont egyértelműen akarok. Az azért ad egy kis biztatást, hogy Gábor az utolsó fotóra nem úgy állt a pultja mögé, mint egy kiégett, örökre megfáradt, leköszönő versenyző, hanem úgy mint egy király, aki még egyszer utoljára elfoglalja ezt a trónját.

Tatooine Drink Bar, Győr - Kocsmaturista - Gábor a trónon

Mindenképp hírt adok, ha ennek újból lesz foganatja.

Bónusz, hogy sikerült megismerkedni az utca másik kocsmájának, az első körben is feltérképezett Bástya vendéglőnek az egyik pultosával a kreatív, progresszív Katával, aki korábban a Tatooine-ban dolgozott. Zárás után át is mentünk a Bástyába, de az már egy másik mese. Olvasható lesz a Kocsmaturistán hamarosan Győr eddigi összefoglalója. Ide is belinkelem, amint kész. Nézzetek majd vissza a linkért pár hét múlva!

Nagy térképen a Tatooine Drink Bar is:

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Egy korábbi, még szomorúbb írásom Győrből:

Krisztina emlékére – Utazás Győrbe

Egyéb kocsmamementók a Kocsmaturistán:

Mondok egy imát a derék Papucsért! (Pécs)

Kettős kocsmagyász Egerben? Viszlát Putyi kocsmája és Zöld Pecsét!

Egy kertvárosi kocsma búcsúja – Piros Hetes Söröző, Borozó – Budapest, 14. kerület

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?