Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Camelot, Kassa – Pilsner Urquell múzeum söröző-étterembe foglalva?

A Camelot egy újabb összetett profilú kassai söröző-étterem, amit többek között a Pilsner Urquell sör bálványimádatához dedikáltak. A pinceszinten azonban a névadó tematikának is nyomára bukkanunk. Inkább felnőttesebb, kerekebb lakomás sörözésekhez ajánlom, sörfronton szigorúan PU kedvelőknek.

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista 01

Eddigi beszélgetéseim alapján sokan szeretik Prágát Kassán és a cseh sörnek is nagy presztízse van. A teljes nevén Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem viszont ezen felül is több, mint sima csapolda. Itt helyben, a vendégtérben látható a tulajdonos büszke kassai Pilsner Urquell sörcikkgyűjteménye, főleg korsókból és poharakból. 

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista 04

Egy látványos nyilvános magánygyűjtemény

Gyakorlatilag akármerre bolyongunk az méretes, de több kisebb teremre osztott étterem földszintjén, ott különböző korok és irányzatok (kerámia vagy üveg, fedeles vagy nyitott, stb.) PU relikviákba botlunk polcokon és vitrinekben, elismerésre méltó mennyiségben.

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - A gyűjtemény 2

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - A gyűjtemény 3

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - A gyűjtemény 02

Ez azért elég különleges faktor. A gyűjtemény fővonalán túl is érdemes egyéb részleteket vadászni a szemünkkel: például egyes lámpák is Pilsner poharakból készültek,

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - PU lámpák

sőt a szobanövények élnek félbevágott PU mini fémhordókban.

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - PU virágcserepek

Ezen kívül a szabadon maradt falkaszakaszokat is  fekete-fehér keretes PU fotók és régi reklámok borítják.

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - pult és fekete-fehér PU képek

Annak ellenére, hogy a hely nevében is szerepel a Pilsner Urquell sörmárka, én sem véletlenül használtam az étterem besorolást. Ez a legkevésbé „csak” kocsmás az eddig feldolgozott kassai helyek között. Hiába sötét bútoros, sörházas a berendezés, az étterem profil abszolút domináns. Nincsenek a pultnál bárszékek, se bárasztalok és még ha nem is előírás, de szinte mindenki étkezik is. Amúgy a szépen tálalt étel finom is. Másnap visszajöttem ebédelni. És a megfelelően hasonlított magyarországi (budapesti, más nagyobb városi) árakhoz képest még akár olcsóbb is egy belvárosi, színvonalas, jól megkomponált helyszínen.

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - Étel

Egyéb extra, hogy a PU sört háromféle Csehországban is híres, más-más habarányú csapolási technikával is kínálják. Képen balról jobbra, szlovák néven: Hladinka, Snyt és Mliko (vagyis „selymes, snitt és tej”).

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - KocsmaturistaHelyi idegen vezetőmmel, „Boboval Peboxxal”, aki többek között pánszlovákiai kocsma- és sörblogger, (KamNaPivo.sk) ki is próbáltuk mindhármat.

A Mlikot még amúgy komótos ivóként is meg tudtam inni húzóra. Viszont figyelem: CSAK Pilsner Urquell-t árulnak. Tehát ha az nem a söröd, ez nem a söröződ. 

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - a csapok

Borokból cserébe büszke kínálattal készültek fel, egy háromszor díjazott borszakértő válogatásai.

Na, de miért is Camelot?

Erre a kérdésre a pinceszint ad választ. Ott lovagéttermi díszlet fogad.

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - lovagétterem szint 1

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - lovagétterem szint 2

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - lovagétterem szint 1

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - lovagétterem szint 3

Meglepett viszont, hogy ezt a szintet épp senki nem használta, miközben fenn telt ház volt. Az utcaszinten is van külön figyelemre méltó látványelem, a közvetlen kis keresztutcát az utca végi templommal ábrázoló falfestmény!

Camelot Pilsner Pub és Középkori Étterem, Kassa - Kocsmaturista - falfestmeny

Zárszóként kényelmes, kellemes, igényes hely, ugyanakkor a legturistásabb, legvasaltabb is az érintett kassai állomások közül. Turistákra is optimalizált, mégsem turista csapda. Viszont a feljebb sorolt egyediségei ellenére sincs meg az a természetes helylelke, ami mondjuk a Pivovar GOLEMből magától árad. A PU rajongó Kassa látogatók inkább a boros, étkezős társaságukkal tölthetnek el itt egy több kört, míg a kevésbé „Pilsner” kedvelő sörös barátok tovább vágynak. Egyszer mindenképp érdemes meglátogatni, ha a városban jártok, hiszen „múzeum belépőnek” számít már egyetlen sör is, a többi meg helyben elválik.

Köszönöm egyik kassai idegenvezetőmnek, „Bobo Peboxnak” alias Bognár Péternek, a kassai házi sörfőzők egyesülete (Košická Domovaričská Divízia) elnökének és a KamNaPivo.sk bloggerének a meghívást, és a konzultációt. Tőle is tudom, hogy még legalább két PU Pub van Kassán, az egyik az Aupark plázában.

Camelot Weboldalhttp://www.restaurant-camelot.sk/

Nyitva tartás: Hétfő-Péntek: 11:00-24:00, Szombat-Vasárnap: 12:00-24:00

Kocsmaturista térképen Kassa is a Camelot Pilsner Pub and Medieval Restauranttal

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Egyéb kassai sörözők a Kocsmaturistán:

Pivovar Golem – Kassa legrégebbi működő sörfőzdéjének vendéglője

Dobré Časy – Kétszintes kisüzemi sör-erőd Kassán

Tágabban Kassa kocsmaéletéről:

Kassa kocsmavilágának alakulása

Egyéb Kocsmaturista állomás látványos helyi gyűjteménnyel: Bar Mercato, Bologna:

Bar Mercato, Bologna – 150 törzsvendég portré galériája

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?