Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Park café Eger – törzshely jóbarátoknak és Jóbarátok-barátoknak

Egerben járók jobb, ha tudjátok, hogy Egernek bizony van egy Jóbarátok tematikájú menő kávézója, amire borisszaként, sörisszaként, rövidisszaként is számíthattok estig, az év zömében pénteken-szombaton pedig éjjelig. Jóbarátok rajongóknak kihagyhatatlan. A többiek meg… Vannak egyáltalán többiek?
Képzeljetek el Eger központjának hangulatos kis utcájában egy minden számító szempontból modern kávézót, ahol kipipálhatjuk a specialty kávét, a matcha lattet, a dirty chai lattet, a társasjátékokat, a tekintetborzoló sütiket, de a legnagyobb szám még csak ezután jön. Mindezt a legendás Jóbarátok filmsorozat ikonikus kávézójának, a Central Perknek a szimulációjába helyezték Park café Eger néven. 
 

Akik szilárd talajra építették a kávézójukat, Jóbarátok alapokra

A Jóbarátok kultsorozatként szembe megy a törvényszerűségekkel, nem akar és nem is tud kifogyni a köztudatból az idő múlásával. Nem maradt csupán egy generációs sláger. Amióta debütált minden új nemzedékhez eljut és hódít Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Joey és Ross vicces hatosfogata és emlékezetes történeteik. Így 2022-ben bálványimádó hellyel tisztelegni a Jóbarátoknak pont ugyanannyira létjogosult, mint 2002-ben lett volna. 
 
A Park café Egert 2022 tavaszán alapította Klau és Robi.
Ha beléptek hozzájuk az Egri Bazilika és az egri vár közötti félúton csendes, hangulatos kis sétálóutcában azonnal megidéződik a Central Perk: narancsban tündököl a híres, központi kanapé. Olyasmi a társasági asztal, de még a háttér is részletekig hasonló: egyedileg gyártatott „Service” irányjelző, gőzölgő kávés neoncsésze és még sok-sok egyéb finom kis elem minden ismereti szinthez.
 
Van, ami a haladókat is próbára teszi, de van, amivel csak a mániákusok mehetnek biztosra. Több dekorelem ismerős lehet a sorozat Central Perken kívüli díszletéből is, például a nagy porcelánkutya és a Hugsy, Joey plüss pingvinje. Az eredmény?
A túrám mások által legtöbbet fotózott állomásának tűnt. Nekem nem újdonság, hogy minden helyet fényképezek, ahol járok, de az, hogy a többi jelenlévő is ennyit fotózzon, az talán példátlan.
 
A titkos referenciák és a poénok pedig az apró részletekig folytatódnak. A kirakatban egy tábla áll: „Joey nem adna a kávéjából, de mi igen.” Narancssárga kanapéformájú a szappantartó a mosdókagylón. Apropó, még a WC ajtók is a sorozatból lehetnek ismerősek. Be tudjátok azonosítani őket?
 

További érdekes, főleg kocsmai WC emblémákért, csatlakozzatok ehhez a Facebook csoporthoz:

https://www.facebook.com/groups/113944929093451

Park café Eger közönség, hangulat és a kávézótérben szunnyadó cinkos kocsmalélek

Hogy milyenek az előbb említett jelenlévők? Pont amilyen a Jóbarátok közönsége, nagyon változó, a 12-13 éves lány-szülinaptól, Jameson whiskeyző felnőtt fiúbarátokon és a húszas-harmincas vegyes társaságokon át az ötvenes elegáns barátnőkig mindenki. Bár a Park café Eger valóban elsősorban kávézó, de szombati látogatásomkor kimondottan gyakori volt a sörözés is és az érdeklődés az egyéb alkoholos italok iránt is.
Én Eger kocsmatúrázóit is az elsők között küldeném ide, hiszen ez egy rendkívüli és hangulatos élménykörnyezet az esti italozáshoz is. Ráadásul felkészültek is erre.

A Café park Eger alkoholos italkínálata

Ha most mentek a Café park Egerbe, akkor valószínűleg már még bőségesebb alkoholkínálattal találkoztok, mint én 2022 október elején. Arra sem volt panaszom, csak folyamatosan bővítenek:

Egyre nagyobb már a kínálatunk: whiskeyk, vodkák, likőrök, rumok, rumpárlatok és pár gin-tonik. Próbáljuk legalább közép vagy felső-közép kategóriás italválasztékkal megtölteni a polcot. Cél, hogy megfizethetőek, de minőséginek legyenek.
A boraink helyiek, a csapolt és üveges sörök (és cider) közül pedig a békésszentandrási Szent András Sörfőzde a főtermék.

A Café park Eger kávézós kínálata

Illendően nézzük először a ház kávéját, ami a debreceni Black Sheep kávépörkölő manufaktúrától származik koffeniesen vagy koffeinmentesen, minden népszerű és haladók kedvence változatban is kérhető: espresso, espresso macchiato, ristretto, espresso doppio, „long black”, americano, cortado, cappuccino, latte macchiato, jeges kávé. A latte, a cappuccino és a jeges kávé ízesített változatokban is élvezhető. A lassan elmaradhatatlan kortárs csatlósok, mint a chai latte és a matcha latte akár szintén „bepiszkítathatóak” kávéval a dirty verzióban. Az meg már mátrix-szá teszi a kávélapot mindezek még jeges változatban is elérhetőek. További kiegészítők a forró csoki és a szálas teák.
 
A hűsítő fronton limonádék, cukormentes limonádék, szörpök és cukormentes szörpök sorakoznak fel. 
 
A rágcsák felett uralkodó sütik az évszaknak megfelelően változnak, egyedül a sajttorta az állandó:
„Aktuális kínálatunkat a süteményes hűtőnkben láthatod, a többit Joey megette.” 

A Park café Eger programjai

A Park café Eger program nélkül is programot kínál: a térben rejlő féktelen fotópotenciálra még rá is játszottak a háziak és külön fotófalat is létrehoztak variálható kellékekkel.
Ezen kívül állandó elemként vannak lapozgatható Jóbarátok könyvek és bármikor bevehető társasjátékok. Persze nincs megelégedés az aktív állandósággal, alkalmi, akár visszatérő programok hoznak változatosságot a házba: kvízestek, mini koncertek, könyvbemutatók és könyves programok.
 

És hol a Park café Eger külvilág?

Az első nyári évad még ablakpadkára kiüléssel és ház előtti talpon levegőzéssel zajlott a teraszozásvárományos közönség számára. 2023 azonban nagyobb eséllyel elhozhatja már a Park café Eger teljes értékű teraszát. Szorítsunk ezért közösen!
 

Park café Eger VÉGSZAVAIM VALÁNAK:

Nagyon gondos, szépen összerakott tér, ami egyszerre váltja ki a „szakmai” elismerésemet és önkéntelen személyes lelkesedésemet. Ezt minden Jóbarátok rajongónak látni és átélni érdemes. Fordítva pedig — ha előbb ismerkednétek meg a Park café Egerrel, mint a sorozattal — ugyanúgy elragadhat a hely kínálatával és légkörével, és veszélyesen esélyes, hogy ezután meg akarjátok majd ismerni a Jóbarátokot is.
 
Hiába épít sokak kedves témájára épít, nem nyugszik meg egy Jóbarátok múzeumkávézó szereppel. Kínálatában és programjaiban is haladó és találékony. Külön plusz pont tőlem, hogy a kávézókon kívül a hétvégi kocsmázóknak is remek célpont lehet.
 
Ha Egerbe mentek, kalkuláljátok be a Park café Eger látogatását is. Ha eddig pedig csak fontolgattátok az Egrezést, 2022-től eggyel több extra okotok lett rá.

Park Café Eger cím:  Eger, Érsek u. 11, 3300

Park Café Eger Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100078016743307

Tél mélyének nyitvatartása: 

Kedd-Szombat: 9:00-19:00, Vasárnap 9:00-18:00 Hétfő: zárva

Nyitvatartás jó időben:

Kedd-Csütörtök: 9:00-19:00 Péntek-Szombat: 9:00-23:00 Vasárnap: 9:00-18:00 Hétfő: zárva

A TÉMA MÉLYVÍZE

Klau és Robi már duplán Jóbarátok rajongóként ismerkedtek meg egymással, de — azt kipuhatoltam, hogy — nem Jóbarátok rajongói klubban. Érdekesség, hogy előbb nyitottak helyet Egerben, minthogy ideköltöztek volna Miskolcról és az első hónapokat ingázva vitték végig, majd a kávézójuk után költöztek. Most már saját egri lakásból emlékeznek vissza a nehézkes kezdetekre. A vendégek segítettek nekik gyorsabban megszeretni az új környezetet:

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kávézó tematikája ennyire jó légkört teremt és sok pozitív embert hoz magával. Hoztak már nekünk vendégek ajándékba társasjátékot, dekorcuccokat és hűtőmágnest is. Egyik kedves sztorink, mikor egy hétig Egerben nyaraló budapesti pár egész héten nálunk kávézott és sörözött, és a fiú kért a párja jeges kávéjaba egy marcipán ujjat, ahogy a sorozat egyik jelenetében is történt. Illetve tőlük kaptuk ajándékba a Ragyogás könyvet, ami szintén szerepelt a Jóbarátokban.

Az Park café Eger is a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

A fotók nagy részét is a szerző készítette, kivéve ahol más fotógazda-megjelölés van. További felhasználásuk egyeztetés után, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Képszerkesztésük: Molnár Ákos

Környékbeli település bakancslista

Eger közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dédestapolcsány
  2. Nagyvisnyó
  3. Bélapátfalva
  4. Szomolya
  5. És maga Eger,
  6. Szép-asszonyvölgy
  7. Egerszalók
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?