Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kis Présház – Budapest – irodalmi kávéház és kultúr-kiskocsma

Az 11. kerületi, újbudai Bartók Béla út nagy irodalmi múltú környékén szerencsére nemcsak a Hadik Kávéház felélesztett öröksége köti össze a vendéglátást és a betűművészetet. Másik kiváló példa a Kis Présház: a kultúra és a kávézó/kocsmavilág fiatal, 2019-es, csudahangulatos egyesített mikrointézménye. 

A Bartók Béla Kulturális Negyed cikksorozat a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Bartók Boulevard Egyesület támogatásával készült. Az Kis Présház pedig a külön cikként megjelenést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

Az irodalomkedvelő és -gyakorló körökben jól ismert Prae kiadó és a Prae.hu — online művészeti portál saját kicsi helye, a szóvicc alapon keresztelt Kis Présház irodalmi kávéháznak és szórakozóhelynek sorolja be magát. Én a legjobb indulatommal jelölöm varázslatos kiskocsmának is, hiszen olyan sok mindent megtaláltam benne, amit a mágikus kiskocsmákban szívesen találok. És ez a fiatal kocsmaféle-generációban egészen ritka. 

Itt egy kortárs könyvekkel teletűzdelt, hangulatos, szinte meghitt környezetben ülhetünk le italolni, mindössze pár négyzetméteren, ahol összesűrűsödnek jelenetek, karakterek, egymásba kapcsolódnak beszélgetések. Kiegészíti ezt érdemi italválaszték (direkt pécsi borok, cseh Hekkelberg (Konrad) sörök, irodalmi koktélok, „imádott” 3 koma pálinkák), válogatott falatok (tapastál, Buddha-tál, melegszendvics) és rendszeres vitális, népes programok (élőzene, olvasókör, felolvasóest, stb.). Bónusz, hogy a kiadó kiállított könyvei itt valóban megvásárolhatóak, sőt rendszeresen alkalmi áron. Ráadásképpen különleges, egyedi és ritka szimpatikus eredettörténete is van a Kis Présháznak, amit a cikk alján szintén elmesélek.

Kellenek az új generációs kiskocsmák

Többségében örömittasan nézem a jelenkor kocsmaforradalmát, ahogy már évtizedek óta végre Magyarországon is erőteljesen nő az új kocsmaközeli helyek színvonala. Az italt egyre több helyen étel kíséri helyben. A kultúra is otthon érzi magát a modern kocsma és más hibridjeink falai között. Ez a túloldalról azonban azzal is jár, hogy többségében nagy koncepciókra nagyméretű, nagyszabású egységeket nyitnak, így az új helyek sokaságából hiányzik az intimitás, a barátságos kiskocsma légkör. Ezért nagyon vágyom és értékelem azokat az új egységeket, ahol a kettő összeér. Kínálatában és programjaiban legyen jóértelműen modern, de mégis maradjon bensőséges, laza, közvetlen és közösségi. A 11. kerületben a Kis Présház területén ilyen helyre találtam.

A Bartók Béla úti Kis Présház létjogosultan kávézó, sőt akár falatozó is, hiszen nagy előnye, hogy délelőttől éjjelig nyitva van. Közel sem lehetne csak kocsmai szerepkört ráhúzni, még én sem akarnám, sőt direkt tetszik, hogy többtusában indul.

Az egész napos helyeket pedig különösen rajongom, de a Kisprésház esti vigalmi óráiban kétségtelenül nem váltja ki a kávé a bort, a sört vagy télen a forralt bort. Olyankor nagy a hangulat és többször nehéz is helyet találni ebben a szimpatikusan kicsi és jó értelműen nagyon sűrű térben. 

Az esti műszakban a Kis Présház előtt még csak elsétálni is jó a Bartókon, hiszen szinte mindig zajlik valami emelkedett hangulatú, vonzó, csatlakozásra csábító esemény.

Ők ezt is írják magukról:

A Kis Présház irodalmi kávéház és szórakozóhely a Bartók Béla út 44. alatt. Akik betérnek, finom pékárut kapnak, Pasco kávét, minőségi italokat, és mellette a Prae Kiadó könyveit és a Prae kultúratudományos folyóiratot.

A harmadik szülinapjukon pedig így foglalták össze magukat:

Három éve ad otthont Kis Présház koncerteknek, könyvbemutatóknak, beszélgetéseknek, vitáknak, világmegváltásoknak és persze feledhetetlen buliknak.

Eleve emelkedetté teszi a hangulatot ennyi könyv között inni-enni-inni. Én bevallom, még csak az ivást próbáltam, de azt a különböző finom pécsi fröccsökön túl alkoholmentes napon is, először itt kóstolt dupla fenyőszörppel is. Fontos, hogy dupla, mert a szimplának Endre viccelődése szerint penészíze van, míg a duplának különleges és finom. Tanulság? Kérjetek bátran dupla penészszörpöt a Kis Présházban és fenyő lesz belőle! 😉

Apropó Endre! Balogh Endre, író, fordító, a Prae.hu – a művészeti portál tulajdonosa a Kis Présház alapítója Péczely Dóra szerkesztővel és L. Varga Péter irodalomtudóssaé. Jó hangulatú, közjátékokkal tarkított beszélgetés közepette ismerhettem meg Endrével a Kis Présház lenyűgöző történetét és gyakori programait. 

A Kis Présház példás eredettörténete

Endrétől megtudtam, hogy a 11. kerületi Kis Présház története a Prae.hu – a művészeti portál rendszeres gyakornokaival kezdődött:

A gyakornokaink évek óta panaszkodtak, hogy nehezen találnakmunkát. Pedig szívesen helyezkednek el a vendéglátásban, sőt melyik bölcsész ne akarna valamikor kocsmát nyitni? Ekkor jött az ötlet, hogy feltegyem a nagy kérdést: - HA NÁLUNK LEHETNÉTEK PINCÉREK, AZT BEVÁLLALNÁTOK? A válasz nem volt kérdés, így velük nyitottuk meg a Kis Présházat, és azóta is velük működik tovább. Belső nevelésű emberekkel, akik már ismertek bennünket. Így tematinkánk mellett a csapatunk is vonzza a szakmai közönséget. Fiatal irodalomművelők gyakran ülnek be hozzánk, megbeszélik, hogy itt találkoznak, így velük is könnyen össze lehet futni itt. A törzsgárda úgy jár ide, mintha hazajönne.

A Kis Présház programjai

A bécsi Café Hawelka és a Café Bräunerhof kávézók ösztönző példaként hatottak Endrére a budapesti Kis Présház megálmodásakor és megalkotásakor. Gazdag programnaptárjában kiemelt helye van az irodalmi programoknak, például a (főleg Prae kiadós) könyvbemutatónak. Ahogy a 11. kerületben váratlan pécsi borok jól sejtetik, a szerkesztőségből többen pécsiek, így nem meglepően debütált már itt például pécsi regény, a Török tükör, de történt itt már Zsolnay könyvek és Vasarely regény bemutatója is. A jelenkor jó, új könyveinek bármelyik kiadótól örülnek az eseményszínpadjukon.

Endre olyan alkalomra is büszkén emlékszik az izgalmasnak címkézett Filozófusok programsorozatból, amikor a „csilláron is lógtak az emberek.” Kombinatív programokat is szerveznek a vendéglátás és a kultúra között, például beszélgetés és koktélkóstolás párosát.

Ha már koktélokról van szó, a szintén Bartók Béla úti Hadik Kávéházhoz hasonlóan a Kis Présházban is kaphatóak irodalmi koktélok. Az ő verzióik a regényeikről lettek elnevezve. A pink ginnel készülő Sellő titka a legnépszerűbb, de sokan dicsőítik az Unicum és a rum vegyítésével létrejött Poszthumán koktélt. Endre szerint az pedig egyenesen lehetetlen, hogy Tóth Réka Ágnes Ultraibolya című könyvéből ne szülessen koktél.

Kis Présház - Személyes szemelvények

A Kis Présház világába kétségtelenül érdemes belecsöppeni, de nem mindig könnyű. Erre érdemes készülni. Biztosabb korai órán befészkelődni. Főműsoridőben kétszer is megesett, hogy leülni sem tudtam. Egy csütörtök estén is szinte koppra teltházra érkeztem, de pont megürült egy asztal és megmártózhattam a spontán esti pezsgésben, amikor épp nem vitte el egy program sem a show-t, hanem a Kis Présház önmaga volt a főattrakció.

Volt elszánt lánybanda pasi ügyeket megbeszélni, átellenben egyedül ült egy Staropramenező lány, aki a ház kutyájával bandázott, miközben a másik sarokban egy nagy pohár vörösboros és kis pohár rozés szerelmes pár tagjai egymás pohárból is ittak. Amikor felcsendült egy romantikus szám, akkor a pár csókolózni kezdett, a Staropramenes lány meg karaokézni a kutyának.

Ültem itt jó hangulatú kis koncerten is, amire példásan fegyelmezetten, feszesen figyelt a közönség. Nem volt közben csevely, sőt én szégyelltem magamat, hogy még nyomkodnom kellett a telefononomat előző dolgom nem teljes végeztével. 

A koncert után különösen érdekes asztaltársaságba keveredtem helyben Endre körül, többek között kocsmákról szóló kocsmatémával, művészkarakterekkel, fiatalokkal és idősebbekkel. 

A közönségen túl pozitív faktor még a kiérződő pajtásias hangulat Endre és a (történetesen saját nevelésű) csapata között.

KIS PRÉSHÁZ végszavaim valának

Ez az „irodalmi kávéház és szórakozóhely” esténként egy nagyon jól funkcionáló kiskocsma is, önmagában is. Programjai hozzáadott értékével pedig példás, gyakran zizgő kultúrkocsma, aminek érdemes figyelni követni a eseményeit. Kóstoljátok meg a hangulatát, ha a Bartók negyedben jártok. Egy informális, közösségi 11. kerületi kocsmatúrán is nagyon jó visszajelzéseket kaptam róla. Sok ilyen helyet kívánok még magunknak a mai kocsmaféle-generációban mindenfelé!

Kis Présház cím: Budapest, Bartók Béla út 44, 1111

Kis Présház FB oldal: https://www.facebook.com/kispreshaz/

Nyitvatartás: Hétfő-Vasárnap 10:00-23:00

Érdekesség, hogy a Kis Présházon és a Hadikon kívül van még egy látványosan irodalomközeli helyszín a Bartók Béla úton: a Kelet Bár és Galéria, ahol tömött könyvespolcok között ihatunk, ehetünk és lehetünk a reggelitől éjjelig. A nagy Bartók Béla Boulevard cikk EZEN PONTJÁN ismerkedhettek vele!

Az Kis Présház a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed cikk, amiből kinőtt ez a külön Kis Présház cikk

Más nagyszerű helyszínek a Bartók negyedből

A BBB-hez hasonló utcaprojekt cikk a Budapest 9. kerületi Ráday utcáról

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Itt pedig a szomszéd kerület már megkezdett bemutatója

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?