Az Allegro Étterem az újbudai Bartók Béla út kultúrbohém kocsmaféléinek és galériáinak pepitájában rejlő csábos, otthonos és hangulatos olasz étterem. A nápolyias pizzán túl büszke lehet bárkínálatára is. BÁRkit szívesen látnak bárszékeiken is, de éttermeként megközelítve is telitalálat lehetnek.
A Bartók Béla Kulturális Negyed cikksorozat a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Bartók Boulevard Egyesület támogatásával készült. Az Allegro Étterem pedig a külön cikként megjelenést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)
A 2021-es Allegro Étterem az uralkodó olasz étterem-szabványok egyikébe se sorolható, önálló stílusú és kimondottan barátságos, még meghitt méretű étterem a 11. kerületi Bartók Béla út elején: illatos, gyönyörű és a próbáltak alapján nagyon finom ételekkel és hozzájuk tisztes italkínálattal. De honnét is tud ennyit egy olasz étteremről egy Kocsmaturista?
Olasz/nem olasz?
Nem kezdhem máshogy, mint kitárulkozással! Nem az olasz éttermekhez értek, hiszen címeresen Kocsmaturista vagyok, de szeretem az olaszországi olasz vendéglátást, ám gyakran nem szeretem az Olaszországon kívül olaszkodó vendéglátást. (Többek között) pont az elemi lényegnek találnak mellé, a vendéglátás külön jól eső, átmeneti otthont teremtő spirituszának. Rideg, sablonos, idegenérzetű környezetben a legjobb ízek is rosszabbul esnek.
Az Allegro Étterem nem volt rideg már az ablakon át sem, sőt az ellenkezője, mégis majdnem meghátráltam. Mesélem, hogy miért:
Az Allegro fordulat
Amikor a Bartók Béla Boulevard Projekt felderítő kezdő napján először leselkedem személyesen az aznap zárt Allegro ablakán, megijedtem. Így kezdtem a Bartók Boulevard egyesületi kapcsolattartómnál:
– Mónika, ez nagyon szép, de félek, hogy túl elegáns. Hogy fog ez beleférni a Kocsmaturista küldetésembe?
– Én javaslom, hogy adj nekik egy teljes esélyt. Láttam én itt már hosszú pezsgős éjszakákat. Máshonnét indulnak, de a végén hasonló a lényeg. Tele vannak rendkívüli, jó italokkal. Ha valaki szeretne enni egy jót, és utána helyben inna tovább különlegeset, annak ez tökéletes.
Fertőzően jól hatott rám az egyesületi szerepkört átlépő személyes lelkesedése. Kíváncsiságomból nyitottság lett és elindultam az Allegro megismerésének útján.
Az Allegróból ezután sem lett nekem „kocsma”, de ezt se ők, se én nem is tűztem célul. Bartók negyedi éttermben italozásnak viszont kiemelt célpontjai lehetnek. Akár egy kocsmatúrát is feldobhatnak az olasz slágeritalokon túl különleges olasz eredetű vagy ihletésű italokkal is. Ráadásul áltéltem más idevágó pozitív tényezőt is velük kapcsolatban. A végén el is mesélem, de az elején kezdjünk a nettó vendéghaszonnal: itallal, étellel és hangulattal.
Az Allegro Étterem italai
Előzékenyen az eredendő küldetésemmel szemben, az italokkal nyitok:
Az Allegro Étterem lapjának minden italkategóriába beleszőtte az olaszos szálat is. Így nem meglepően gazdag a keserű- és likőrvonal: a magától értetődő Aperol mellett többek között van Campari, sambuca, limoncello, amaretto eredeti olasz keserű: Amaro Montenegro, párlatok között pedig grappa, de további bővülés folyamatosan várható.
A ginek, a sörök és a borok is túlnyomóan olasz származásúak. A Malfy Gin kollekció és a csapolt Birra Moretti Magyarországon is ismerős lehet több helyről, de nagyobb ritkaságértéke van idehaza a szardínai eredetű Ichnusa sörnek, ami az olaszországi Kocsmaturista felfedezéseket is gyakran kísérte.
Nekem is nagyobb kuriózum a sókristállyal készülő szicíliai Messina sör, amit 2023-ban pont 100 éve főznek.
Az Allegro fehér-, vörös, rozé és habzóborai is mind olasz területekről, különböző régiókból származnak. Szívesen kacsintottam vissza például a lapra a Pugliaban személyesen megismert Pirimitvora.
A koktéletapban az Aperol Spritzen és a Negronin túl érdemes külön odafigyelni a Bellinire is, ami a tulajdonosnak, Juditnak a személyes kedvence. Proseccoval és őszibarackkal készül. Koktélok között egyéb nemzeti eredetű slágerek is kiszúrhatóak, például az osztrák Hugo vagy a londoni származású Espresso Martini.
A kávé pedig brazil eredetű, különleges: Oberon (100% Cerrado keverék – annak írom, aki érti)
Az alkoholmentes frontvonalon leginkább a limonádék, házi jeges tea és az almafröccs és az &T Tonic emelkedik ki.
Az Allegro Étterem ételei
Az ételek folyamatosan magukért beszélnek a térben, akkor is ha épp nem Ti esztek: csodaszép látvánnyal kísértenek és töményen illatoznak. Az étel-illatélvezet egy külön program az Allegroban.
Az étlap felépítés egyszerű, nem is meglepő, a megvalósult tartalom viszont hódít. Olaszosan előételek, levesek, pizzák, tészták, rizottók, főételek, saláták és desszertek kínálkoznak és kívántatják magukat. Én a #FőlegVegán ön-emberkísérletemmel egy személyesen veganizált, zöldséges pizzát próbáltam sajt nélkül. Friss, ropogós zöldségeivel, finom, vékony tésztájával és tökéletes paradicsomszószával már így is nagyon ízlett, de fogadni merek, hogy a bármit evőknek fokozottan durvább lehet élmény, az ördögi feltétkombókból kiindulva is.
A nápolyi jellegű pizza amúgy is kedves étel számomra, hiszen a végső szikrát a Kocsmaturista folytatásos kocsmatúra elindulásához az első egyedül utazásom adta Nápolyba és környékére. Egyszerre ismertem meg a valódi nápolyi pizzát és az egyedül utazás féktelen szenvedélyét magamban. Szívesen emlékeztem erre az Allegro nápolyi stílusú pizzája felett is.
Más ételek is igen jól mutattak a padlizsános bruschettától az cserépedényes fogásokon át a 2 személyes „antipasti grande” olasz ízelítőtálig, de a tészták kiemelten kegyetlenül néznek ki.
A levesek között verbálisan találtam intenzíven felcsigázó tételt: kemencében sült paradicsomleves! Hú! A desszertek egyikéről a tiramisuról pedig megtudtam, hogy Judit saját receptje.
Persze mindig ingoványos talajon lépkedés hű lenyomatot kezdeményezni egy olyan gyakran-gyorsan változó jelenségről, mint egy étterem étlapja, de az Allegro alapjait azért szilárdnak sejtem. Mindenesetre, mielőtt mennétek, ismerkedjetek a legfrissebb változattal itt:
https://www.facebook.com/allegro.etterem.buda/menu/?id=100069746020181&sk=menu
Az Allegro hangulat
Az Allegro egyértelműen inkább étterem vagy romantikus randihely, családi, nagy baráti körös vagy népes munkahelyi csapatépítő evős-ivós lakoma ideális színtere, de nem kocsma. A bárszékek viszont rokonelemek. Első főműsoridejű látogatásomnál önazonosan pont a bárnál jutott hely. Teltház mellett, amelyik asztalnál nem ültek, ott a foglalt tábla ült, és az se sokáig. Jó hangulatban teltek itt az esték sokféle vendégkarakterrel: a laza kapucnis pulcsisoktól az olyan elegáns ingesekig, akik már a valódi Olaszországot idézték meg körülöttem. A randik vezették a mezőnyt, hiszen olyan ritka romantikus a helyszín, mintha rá lenne húzva valamilyen „meghitt ” csodafilter. Voltak azért mások is bőven, (akár nagyon fiatal) vegyes társaságok is vagy a második palackkal Szex és New Yorkosan asztalnál hűtött pezsgőző csak női társaságok vagy férfi bandák, akinek bizonyították, hogy a kanapétól és a sportcsatornától távol is jól illik a pizza a sörhöz.
Az italok pont úgy pörögtek, ahogy BBB Mónika mesélte. Öröm volt nézni, követni már nehezebb. A bárszék-szemszögből lenyűgöző fehér bor forgalmat tapasztaltam, de a Birra Moretti csap sem sokat pihent. A ritkább olasz sörökre sem csak én voltam kíváncsi. Vagy amikor az egyik fülem még azt hallotta a vendégtérben, hogy a Primitivot meg kell kóstolnod haver, a másik fülem a bárnál már hallotta, ahogy nyílt az üveg.
Az Allegro Étterem tényleg követsége az olasz italoknak, egyedül azon csodálkoztam hogy bár szépen fogytak a különböző koktélok és kevert italok, több alkalommal sem láttam egyetlen egy Aperol Spritzet sem a térben. Talán azért, mert az szinte mindenhol kapható, itt meg sok minden más is elérhető?
Az Allegro küldetés
Már kezdeteknél megismertem Budai Juditot, az Allegro egyik alapítóját, aki ha éppen „otthon” van, akár maga is jó háziasszonyként fogadja a betérőket, az asztalától felugorva. Őt kérdeztem az Allegro hátteréről:
Egy olyan helyet akartunk nyitni, ahova nagy bizalommal jöhet be a járókelő, mert tudja, hogy jó alapanyagokból jó kaját kap. Én magam is imádok főzni, és tudom, hogy akkor biztosan a legjobbat eszem, hiszen nem teszek bele rosszat magamnak. Ezt nyújtjuk itt, csak másoknak is. Például kézzel készített pesztót, részben Olaszországból érkező, részben friss, szezonális alapanyagokat. Kompromisszum nélkül tekintettel vagyunk a különböző étrendek és érzékenységek irányába. Az olasz konyha és kultúra nagy rajongója vagyok. Igyekszem minden évben eljutni egy jó evés-ivásra és gasztronómiai inspirálódásra Olaszországba, például Velencébe. Ott működik a Harry's Bar, ahonnét a Bellini koktél származik. Nagyon szép pohárban "pont olyan" Bellinit kapunk, egy fancy kis lyukban. Nekünk is célunk ilyen módon vendéglátni. Kell hozzá a közönség is, de hiszünk benne, mert nehéz nem imádni Olaszországot és és kincseit, hiszen (szinte) minden, ami onnét jön, fenomenális.
Judit nemcsak Olaszországhoz, de tizenéves kora a budai Bartók negyedhez is kötődik, többek között a mai Allegro négyzetmétereihez, családjának egykori üzletéhez:
Emlékszem az Aranyhomok ABC-nk neonbetűire. Egyes betűket elloptak, talán néhány még bújik valahol titkos pincében. Tinikoromban, még itt mászkáltam a hentesbolt és a közért között. A családunk mindig igyekezett ebben az üzletben az aktuális profil szerint gazdagítani a környéket. Ezt viszem most tovább. Ahol otthon vagyunk, ott a legjobbat akarjuk alkotni. Nincs bennem elvágyódás, közel áll ez a környék a szívemhez. Ebből akarom kihozni a legjobbat.
Judit szintén az Allegro alapelemeként tekint a csapatra, és ez a vendégtérre is kiható családias csapatszellem lett az, amiben én is váratlan pluszt találtam. Judit így mesélt róluk:
A vendéglátásban fontos a kémia. Nem mindegy, hogy ki csinálja a kávédat. Nekünk a mosogatótól a zseniális konyhafőnökünkön és okleves pizzaszakácson át az üzletvezetőig nagyon jó csapatunk van. Fontos a szeretetteljes légkör és az is, hogy mindenki igényes, és saját magával szemben vannak követelményei. A döntéseket is közösen hozzuk és még a veszekedéseink is haláli aranyosak. Ez számunkra egy otthon. Az együttdolgozás életérzése nagyon lényeges, az emberi hangulat pedig alapvető nálunk. Talán ennek is köszönhető, hogy "hús-vér emberek" járnak hozzánk. Sokat számít nekem, hogy azok a kollégák, akikben van potenciál, kibontogathassák a szárnyaikat. Jó látni, ahogy az emberek több lehetőségekhez jutnak és kipróbálhatják magukat. Hiszem, hogy a sikeresek nem véletlenül sikeresek, és ez nekem is egy nagy kaland. Imádom a színpadot, a show businesst, a szépséget és a mosolyt, de mindezek csak a színfalak. A legjobb sztorik az emberi komponensek köré koncentrálódnak. Minden étteremben másképp zajlik a kukatologatás. Nem a tárgyakkal, hanem a szereplőkkel vannak a legnagyobb történeteink.
Elegáns étterem létére az Allegro több nagyra törő modern kocsmát lepi(p)álóan közvetlen hangulat uralkodott itt.
A jó viszony a szomszédokkal folytatódik. – Széket vagy cukrot adunk egymásnak – mesélte Judit a közvetlen szomszéd Béláról. Az olajozott együttműködést tesztelhettem is, ugyanis Judittal a Bélába mentünk át borozni, amikor náluk megtelt a hely és simán vihettük a maradék borainkat, mielőtt ottani bort rendeltünk. Nekem pedig remek élmény volt (többek között olasz) vörösborozva megismerni az Allegro háttérvilágát, pláne nem egy nemkocsmától:
Hova tovább Allegro?
ALLEGRO ÉTTEREM: Végszavaim valának
Örülök, hogy megadtam a teljes esélyt az Allegronak. Így jutottam el a kirakaton belevesve megtorpanó „túl elegánsat” félő tudatlan vándor szerepből a mosolyogva emlékezésig, a szívesen visszatérésig és továbbajánlásig. Nem kellett más ehhez, csak személyes tapasztalat, beszélgetés és felismerni, hogy ez mennyire nem egy Ctrl+C és Ctrl+V sablon, hanem egy sajátos egyedi hely, ahol sok részlet gonddal van kitalálva: például egy képnek a falon története van, amit alapos kiválasztás előz meg, és akár csapatmunka által kerül a falra. Ez az eredetiség ott van a levegőben a rekord finoman terjengő illatok mellett. Mellette az itt is átélt családiasság az egyik, amit a valódi olasz helyeken nagyon szerettem, és a nemzetközi gépiesen sikerhajhászul olaszkodó helyeken tömegével hiányolok.
Allegro Étterem cím: Budapest, Bartók Béla út 23, 1114
Allegro Étterem Facebook oldal: https://www.facebook.com/allegro.etterem.buda
Nyitvatartás: Kedd-Vasárnap 12:00-23:00
A TÉMA MÉLYVÍZE
Bár az Allegro szó olaszul vidámat jelent, az elnevezés a helyszínre, a Bartók Béla útra is kacsint, Bartók Béla Allegro Barbaro című zongoraműve által.
Az pedig egy vicces érdekesség, hogy az Allegro üzletvezetőjének pont olasz eredetű neve van: Bianka. (Bianca = fehér!)
Az Allegro Étterem a nagy Kocsmaturista térképen
A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal
(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!
CIKKAJÁNLÓ
A nagy Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed cikk, amiből kinőtt ez a külön Allegro Étterem cikk

A Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed: kocsmafélék és mások
Buda legüdébb, progresszív urbánus édene a Bartók Béla út központi tengelyén és számtalan párhuzamos és mellékutcájában nyúlik szét. Egymást érő galériák és a vendéglátás szinte
Pár másik #nagyszerűhelyszín a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedből

KEG Sörművház – a világ sörei 32 csapon Budán
A budai, 11. kerületi Bartók Béla úton a kisüzemi söröket a nagyszabású 32+1 sörcsapos KEG Sörművház képviseli legerősebben: nemzetközi szinten, a világ bármely tájáról. A

Enter Bar – Budapest – társas- és videójátékos ivó-evő a Bartóknál
Az Enter Bar egyedi célpont a budai, 11. kerületi Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedben: videójátékos és társasjátékos „klubhelyiség és gasztrobár itallal-étellel. A Lágymányosi utca vonzó

Kis Présház – Budapest – irodalmi kávéház és kultúr-kiskocsma
Az 11. kerületi, újbudai Bartók Béla út nagy irodalmi múltú környékén szerencsére nemcsak a Hadik Kávéház felélesztett öröksége köti össze a vendéglátást és a betűművészetet.

A legendás irodalmi HADIK KÁVÉHÁZ és a SZATYOR Bár és Galéria
Budapesten a virágkori irodalmi kávéházak sokasága csak az örökölt emlékezeté és legendáké, de pár szerencsés kiválasztott új életet élhet. Karinthy Frigyesék egykori törzshelye, a Hadik
A BBB-hez hasonló utcaprojekt cikk a Budapest 9. kerületi Ráday utcáról

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete
A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,
Itt pedig a szomszéd kerület már megkezdett bemutatója

Budafok-Tétény (Budapest 22. kerülete) és kocsmaélete
Budafok-Tétény már szélső kerülete Budának, az egyetlen olyan budai kerület, ami belvárosinak mondható résszel már egyáltalán nem rendelkezik. Ezzel együtt vannak itt izgalmas helyszínek, jelenségek
Környékbeli település bakancslista
Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:
- Dunakeszi
- Szigetszentmiklós
- Veresegyház
- Fót
- Leányfalu
- Aszód
- Gyömrő
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturistaÁLLANDÓ FELHÍVÁS
Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet!
Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.
Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista
Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!
A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés.
www.facebook.com/kocsmaturista
Kocsmaturista az Instagramon
A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:
https://www.instagram.com/kocsmaturista/
Kocsmaturista a TikTokon
Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:
Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!
Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):
KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK
Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):
KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam
Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):
AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN
Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt: