Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Allegro – kedves olasz étterem baró bárral a budai Bartókon

Az Allegro Étterem az újbudai Bartók Béla út kultúrbohém kocsmaféléinek és galériáinak pepitájában rejlő csábos, otthonos és hangulatos olasz étterem. A nápolyias pizzán túl büszke lehet bárkínálatára is. BÁRkit szívesen látnak bárszékeiken is, de éttermeként megközelítve is telitalálat lehetnek.

A Bartók Béla Kulturális Negyed cikksorozat a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment és a Bartók Boulevard Egyesület támogatásával készült. Az Allegro Étterem pedig a külön cikként megjelenést támogatta. Szponzorált tartalom = szponzorált ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

A 2021-es Allegro Étterem az uralkodó olasz étterem-szabványok egyikébe se sorolható, önálló stílusú és kimondottan barátságos, még meghitt méretű étterem a 11. kerületi Bartók Béla út elején: illatos, gyönyörű és a próbáltak alapján nagyon finom ételekkel és hozzájuk tisztes italkínálattal. De honnét is tud ennyit egy olasz étteremről egy Kocsmaturista?

Olasz/nem olasz?

Nem kezdhem máshogy, mint kitárulkozással! Nem az olasz éttermekhez értek, hiszen címeresen Kocsmaturista vagyok, de szeretem az olaszországi olasz vendéglátást, ám gyakran nem szeretem az Olaszországon kívül olaszkodó vendéglátást. (Többek között) pont az elemi lényegnek találnak mellé, a vendéglátás külön jól eső, átmeneti otthont teremtő spirituszának. Rideg, sablonos, idegenérzetű környezetben a legjobb ízek is rosszabbul esnek.

Az Allegro Étterem nem volt rideg már az ablakon át sem, sőt az ellenkezője, mégis majdnem meghátráltam. Mesélem, hogy miért:

Az Allegro fordulat

Amikor a Bartók Béla Boulevard Projekt felderítő kezdő napján először leselkedem személyesen az aznap zárt Allegro ablakán, megijedtem. Így kezdtem a Bartók Boulevard egyesületi kapcsolattartómnál:

Mónika, ez nagyon szép, de félek, hogy túl elegáns. Hogy fog ez beleférni a Kocsmaturista küldetésembe?

–  Én javaslom, hogy adj nekik egy teljes esélyt. Láttam én itt már hosszú pezsgős éjszakákat. Máshonnét indulnak, de a végén hasonló a lényeg. Tele vannak rendkívüli, jó italokkal. Ha valaki szeretne enni egy jót, és utána helyben inna tovább különlegeset, annak ez tökéletes.

Fertőzően jól hatott rám az egyesületi szerepkört átlépő személyes lelkesedése. Kíváncsiságomból nyitottság lett és elindultam az Allegro megismerésének útján

Az Allegróból ezután sem lett nekem „kocsma”, de ezt se ők, se én nem is tűztem célul. Bartók negyedi éttermben italozásnak viszont kiemelt célpontjai lehetnek. Akár egy kocsmatúrát is feldobhatnak az olasz slágeritalokon túl különleges olasz eredetű vagy ihletésű italokkal is. Ráadásul áltéltem más idevágó pozitív tényezőt is velük kapcsolatban. A végén el is mesélem, de az elején kezdjünk a nettó vendéghaszonnal: itallal, étellel és hangulattal.

Az Allegro Étterem italai

Előzékenyen az eredendő küldetésemmel szemben, az italokkal nyitok:

Az Allegro Étterem lapjának minden italkategóriába beleszőtte az olaszos szálat is. Így nem meglepően gazdag a keserű- és likőrvonal: a magától értetődő Aperol mellett többek között van Campari, sambuca, limoncello, amaretto eredeti olasz keserű: Amaro Montenegro, párlatok között pedig grappa, de további bővülés folyamatosan várható

A ginek, a sörök és a borok is túlnyomóan olasz származásúak. A Malfy Gin kollekció és a csapolt Birra Moretti Magyarországon is ismerős lehet több helyről, de nagyobb ritkaságértéke van idehaza a szardínai eredetű Ichnusa sörnek, ami az olaszországi Kocsmaturista felfedezéseket is gyakran kísérte.

Nekem is nagyobb kuriózum a sókristállyal készülő szicíliai Messina sör, amit 2023-ban pont 100 éve főznek. 

Az Allegro fehér-, vörös, rozé és habzóborai is mind olasz területekről, különböző régiókból származnak. Szívesen kacsintottam vissza például a lapra a Pugliaban személyesen megismert Pirimitvora.

A koktéletapban az Aperol Spritzen és a Negronin túl érdemes külön odafigyelni a Bellinire is, ami a tulajdonosnak, Juditnak a személyes kedvence. Proseccoval és őszibarackkal készül. Koktélok között egyéb nemzeti eredetű slágerek is kiszúrhatóak, például az osztrák Hugo vagy a londoni származású Espresso Martini. 

A kávé pedig brazil eredetű, különleges: Oberon (100% Cerrado keverék – annak írom, aki érti) 

Az alkoholmentes frontvonalon leginkább a limonádék, házi jeges tea és az almafröccs és az &T Tonic emelkedik ki. 

 

Az Allegro Étterem ételei

Az ételek folyamatosan magukért beszélnek a térben, akkor is ha épp nem Ti esztek: csodaszép látvánnyal kísértenek és töményen illatoznak. Az étel-illatélvezet egy külön program az Allegroban.  

Az étlap felépítés egyszerű, nem is meglepő, a megvalósult tartalom viszont hódít. Olaszosan előételek, levesek, pizzák, tészták, rizottók, főételek, saláták és desszertek kínálkoznak és kívántatják magukat. Én a #FőlegVegán ön-emberkísérletemmel egy személyesen veganizált, zöldséges pizzát próbáltam sajt nélkül. Friss, ropogós zöldségeivel, finom, vékony tésztájával és tökéletes paradicsomszószával már így is nagyon ízlett, de fogadni merek, hogy a bármit evőknek fokozottan durvább lehet élmény, az ördögi feltétkombókból kiindulva is.

A nápolyi jellegű pizza amúgy is kedves étel számomra, hiszen a végső szikrát a Kocsmaturista folytatásos kocsmatúra elindulásához az első egyedül utazásom adta Nápolyba és környékére. Egyszerre ismertem meg a valódi nápolyi pizzát és az egyedül utazás féktelen szenvedélyét magamban. Szívesen emlékeztem erre az Allegro nápolyi stílusú pizzája felett is. 

Más ételek is igen jól mutattak a padlizsános bruschettától az cserépedényes fogásokon át a 2 személyes „antipasti grande” olasz ízelítőtálig, de a tészták kiemelten kegyetlenül néznek ki.

A levesek között verbálisan találtam intenzíven felcsigázó tételt: kemencében sült paradicsomleves! Hú! A desszertek egyikéről a tiramisuról pedig megtudtam, hogy Judit saját receptje. 

Persze mindig ingoványos talajon lépkedés hű lenyomatot kezdeményezni egy olyan gyakran-gyorsan változó jelenségről, mint egy étterem étlapja, de az Allegro alapjait azért szilárdnak sejtem. Mindenesetre, mielőtt mennétek, ismerkedjetek a legfrissebb változattal itt:

https://www.facebook.com/allegro.etterem.buda/menu/?id=100069746020181&sk=menu

Az Allegro hangulat

Az Allegro egyértelműen inkább étterem vagy romantikus randihely, családi, nagy baráti körös vagy népes munkahelyi csapatépítő evős-ivós lakoma ideális színtere, de nem kocsma. A bárszékek viszont rokonelemek. Első főműsoridejű látogatásomnál önazonosan pont a bárnál jutott hely. Teltház mellett, amelyik asztalnál nem ültek, ott a foglalt tábla ült, és az se sokáig. Jó hangulatban teltek itt az esték sokféle vendégkarakterrel: a laza kapucnis pulcsisoktól az olyan elegáns ingesekig, akik már a valódi Olaszországot idézték meg körülöttem. A randik vezették a mezőnyt, hiszen olyan ritka romantikus a helyszín, mintha rá lenne húzva valamilyen „meghitt ” csodafilter. Voltak azért mások is bőven, (akár nagyon fiatal) vegyes társaságok is vagy a második palackkal Szex és New Yorkosan asztalnál hűtött pezsgőző csak női társaságok vagy férfi bandák, akinek bizonyították, hogy a kanapétól és a sportcsatornától távol is jól illik a pizza a sörhöz.

Az italok pont úgy pörögtek, ahogy BBB Mónika mesélte. Öröm volt nézni, követni már nehezebb. A bárszék-szemszögből lenyűgöző fehér bor forgalmat tapasztaltam, de a Birra Moretti csap sem sokat pihent. A ritkább olasz sörökre sem csak én voltam kíváncsi. Vagy amikor az egyik fülem még azt hallotta a vendégtérben, hogy a Primitivot meg kell kóstolnod haver, a másik fülem a bárnál már hallotta, ahogy nyílt az üveg. 

Az Allegro Étterem tényleg követsége az olasz italoknak, egyedül azon csodálkoztam hogy bár szépen fogytak a különböző koktélok és kevert italok, több alkalommal sem láttam egyetlen egy Aperol Spritzet sem a térben. Talán azért, mert az szinte mindenhol kapható, itt meg sok minden más is elérhető?

Az Allegro küldetés

Már kezdeteknél megismertem Budai Juditot, az Allegro egyik alapítóját, aki ha éppen „otthon” van, akár maga is jó háziasszonyként fogadja a betérőket, az asztalától felugorva. Őt kérdeztem az Allegro hátteréről: 

Egy olyan helyet akartunk nyitni, ahova nagy bizalommal jöhet be a járókelő, mert tudja, hogy jó alapanyagokból jó kaját kap. Én magam is imádok főzni, és tudom, hogy akkor biztosan a legjobbat eszem, hiszen nem teszek bele rosszat magamnak. Ezt nyújtjuk itt, csak másoknak is. Például kézzel készített pesztót, részben Olaszországból érkező, részben friss, szezonális alapanyagokat. Kompromisszum nélkül tekintettel vagyunk a különböző étrendek és érzékenységek irányába. Az olasz konyha és kultúra nagy rajongója vagyok. Igyekszem minden évben eljutni egy jó evés-ivásra és gasztronómiai inspirálódásra Olaszországba, például Velencébe. Ott működik a Harry's Bar, ahonnét a Bellini koktél származik. Nagyon szép pohárban "pont olyan" Bellinit kapunk, egy fancy kis lyukban. Nekünk is célunk ilyen módon vendéglátni. Kell hozzá a közönség is, de hiszünk benne, mert nehéz nem imádni Olaszországot és és kincseit, hiszen (szinte) minden, ami onnét jön, fenomenális.

Judit nemcsak Olaszországhoz, de tizenéves kora a budai Bartók negyedhez is kötődik, többek között a mai Allegro négyzetmétereihez, családjának egykori üzletéhez:

Emlékszem az Aranyhomok ABC-nk neonbetűire. Egyes betűket elloptak, talán néhány még bújik valahol titkos pincében. Tinikoromban, még itt mászkáltam a hentesbolt és a közért között. A családunk mindig igyekezett ebben az üzletben az aktuális profil szerint gazdagítani a környéket. Ezt viszem most tovább. Ahol otthon vagyunk, ott a legjobbat akarjuk alkotni. Nincs bennem elvágyódás, közel áll ez a környék a szívemhez. Ebből akarom kihozni a legjobbat.

Judit szintén az Allegro alapelemeként tekint a csapatra, és ez a vendégtérre is kiható családias csapatszellem lett az, amiben én is váratlan pluszt találtam. Judit így mesélt róluk:

A vendéglátásban fontos a kémia. Nem mindegy, hogy ki csinálja a kávédat. Nekünk a mosogatótól a zseniális konyhafőnökünkön és okleves pizzaszakácson át az üzletvezetőig nagyon jó csapatunk van. Fontos a szeretetteljes légkör és az is, hogy mindenki igényes, és saját magával szemben vannak követelményei. A döntéseket is közösen hozzuk és még a veszekedéseink is haláli aranyosak. Ez számunkra egy otthon. Az együttdolgozás életérzése nagyon lényeges, az emberi hangulat pedig alapvető nálunk. Talán ennek is köszönhető, hogy "hús-vér emberek" járnak hozzánk. Sokat számít nekem, hogy azok a kollégák, akikben van potenciál, kibontogathassák a szárnyaikat. Jó látni, ahogy az emberek több lehetőségekhez jutnak és kipróbálhatják magukat. Hiszem, hogy a sikeresek nem véletlenül sikeresek, és ez nekem is egy nagy kaland. Imádom a színpadot, a show businesst, a szépséget és a mosolyt, de mindezek csak a színfalak. A legjobb sztorik az emberi komponensek köré koncentrálódnak. Minden étteremben másképp zajlik a kukatologatás. Nem a tárgyakkal, hanem a szereplőkkel vannak a legnagyobb történeteink.

Judit tagadhatatlanul, belülről szereti ezt az ügyet, de annyira, hogy még a marketing fontosságának éles tudatában sem marketinnyelven beszélt, hanem az élete egy jelentős, neki kedves szeletéről eredt meg a nyelve. Én már nem is írom le a még tekergő folytatást, de ő csak mesélt-mesélt. Nem egy helyet mutatott be,  hanem emberi történeteket. Olyan volt őt hallgatni a munkatársairól, mint egy étterem életéről és csapatáról szóló emberközpontú filmsorozat bemutatóját nézni és nem egy PR anyagot görgetni. Egy olyan sorozatként hatott ez, aminek kíváncsian rákapcsolnátok a következő részére is, hogy mi történik az Allegro S01E02-ben.

Elegáns étterem létére az Allegro több nagyra törő modern kocsmát lepi(p)álóan közvetlen hangulat uralkodott itt. 

A jó viszony a szomszédokkal folytatódik. – Széket vagy cukrot adunk egymásnak – mesélte Judit a közvetlen szomszéd Béláról. Az olajozott együttműködést tesztelhettem is, ugyanis Judittal a Bélába mentünk át borozni, amikor náluk megtelt a hely és simán vihettük a maradék borainkat, mielőtt ottani bort rendeltünk. Nekem pedig remek élmény volt (többek között olasz) vörösborozva megismerni az Allegro háttérvilágát, pláne nem egy nemkocsmától:

Hova tovább Allegro?

Az Allegro túlságosan gyorsan mozgó képnek tűnik ahhoz, hogy hosszú szavatossági időt szavazzak ennek a cikknek. Tele vannak tervekkel, ötletekkel, már a 2023-as első posztjuk is újdonságokat ígér. Egy párat meghallgattam közülük, nem akarok spoilerezni, de akár egyedülálló újdonságok is várhatnak ránk, amiket szívesen látnék itt viszont az olaszországi élmények után. Egyik fejlődési irány lehet a gourmet pizza vonal, illetve párhuzamosan futó két külön útként a minél tisztább és egészségtudatosabb irányzat, ellenpontjaként pedig a minél olasz mammásabb kaják: például húsgombócos spagetti vagy lencsefőzelék chorizóval.

ALLEGRO ÉTTEREM: Végszavaim valának

Örülök, hogy megadtam a teljes esélyt az Allegronak. Így jutottam el a kirakaton belevesve megtorpanó „túl elegánsat” félő tudatlan vándor szerepből a mosolyogva emlékezésig, a szívesen visszatérésig és továbbajánlásig. Nem kellett más ehhez, csak személyes tapasztalat, beszélgetés és felismerni, hogy ez mennyire nem egy Ctrl+C és Ctrl+V sablon, hanem egy sajátos egyedi hely, ahol sok részlet gonddal van kitalálva: például egy képnek a falon története van, amit alapos kiválasztás előz meg, és akár csapatmunka által kerül a falra. Ez az eredetiség ott van a levegőben a rekord finoman terjengő illatok mellett. Mellette az itt is átélt családiasság az egyik, amit a valódi olasz helyeken nagyon szerettem, és a nemzetközi gépiesen sikerhajhászul olaszkodó helyeken tömegével hiányolok.

Allegro Étterem cím: Budapest, Bartók Béla út 23, 1114

Allegro Étterem Facebook oldal: https://www.facebook.com/allegro.etterem.buda

Nyitvatartás: Kedd-Vasárnap 12:00-23:00

A TÉMA MÉLYVÍZE

Bár az Allegro szó olaszul vidámat jelent, az elnevezés a helyszínre, a Bartók Béla útra is kacsint, Bartók Béla Allegro Barbaro című zongoraműve által. 

Az pedig egy vicces érdekesség, hogy az Allegro üzletvezetőjének pont olasz eredetű neve van: Bianka. (Bianca = fehér!)

Az Allegro Étterem a nagy Kocsmaturista térképen

A meglátogatott városokkal és a már megénekelt kocsmákkal

(Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz)!

CIKKAJÁNLÓ

A nagy Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyed cikk, amiből kinőtt ez a külön Allegro Étterem cikk

Pár másik #nagyszerűhelyszín a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedből

A BBB-hez hasonló utcaprojekt cikk a Budapest 9. kerületi Ráday utcáról

Ráday utca, Budapest - Kocsmaturista

A budapesti Ráday utca és kocsmaélete

A „kiülőseiről”, teraszairól is nevezetes Ráday utca ellentmondásos jelenség, de Kocsmaturista szemszögből nagyon is a pozitív oldalra dől. Sokan szeretik a Rádayt változatosságának különböző elemeiért,

Tovább olvasom »

Itt pedig a szomszéd kerület már megkezdett bemutatója

Környékbeli település bakancslista

Budapest közeli vagy kicsit távolabbi környékén még a következő települések és egyéb helyszínek feltérképezéséhez fogadok köszönettel aktív segítséget:

  1. Dunakeszi
  2. Szigetszentmiklós
  3. Veresegyház
  4. Fót
  5. Leányfalu
  6. Aszód
  7. Gyömrő
(A sorrend csak asszociációs, nem ranglista). Ötleteiteket, hogy melyik településsel bővítsem még a célpont-listát, kérem, szintén osszátok meg velem!)
 
Ha bárki szívesen működik közre az eddigi talán leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Csatlakozzatok a Kocsmaturista Facebook csoportjához is!

Várom a képeitek, hangulatjelentéseiteket a kedvenc törzskocsmátokból, akár utazásban közben felfedezett kocsma-gyöngyszemekről!

Ugyanide jöhetnek kocsmában elcsípett aranyköpések is:

www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

Mutass egy kocsmát! Facebook csoport

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Szólj hozzá!