Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kolbászra sör? Meggyönyör! – Sör(korcsolya s) mi több a Kishusomban

Soha nem volt titok: szent ügy nekem a jó falat jelenléte az italozás mellé. Ezért jó hír: A Sör mi több akciócsoport idén újra keresi az ország legjobb sörkorcsolyáját és annak „előadóművészét”. Már nem csak profik, hanem privát emberek közül is válogatnak. A megváltó talán köztetek van! Itt a felvezető esemény krónikája az új budapesti kolbászédenből, a Kishusomból.    

Madách Imre út? – A hetedik kerület ritmuszavarosan dobogó szíve! Hajjaj, az a csodálatosan vegytisztátlan, megjósolhatatlan kavalkád! A hely, ahol ugyanarra a padra hátrapillantva az egyik percben még egy talányos lakcímű úr álmodja másképpen újra a tegnapot elnyújtózván, lelógó végtagokkal, a következőben pedig két elegáns, virágmintás nyári ruhás lány osztja meg papírdobozból a paleo pizzát. Na, itt nyílt a Kishusom, egy állandóan megújuló, haladó szellemű, sőt úttörő kocsma- és gasztróközegben.

Sörkorcsolyaverseny a Kishusomban - Kocsmaturista

Itt aranylétrán törekszik a mennybe a változatosság és az ötletesség. Cserébe könyörtelenül enyészetbe hullik az untató sablonosság a vendéglátóipar mókuskerékének rései között. Szerencsére sok érdekes, minőségi, meglepő gasztroeredmény nőtt már ki ebből a jelenségből ezen a tájon…

A Kishusom, egy – ha te is úgy akarod: sörös – minőségi kolbászda. A kis gyorskaja-szentély nagyasszonya Wossala Rozina, aki Konyhafőnök főzőshow egykori ezüstérmese, majd zsűritagja. Italozófronton korábban részben nevéhez kötődött az Innio Borbár, jelenleg pedig a sok sörcsapos belvárosi gasztrokocsma, a BESTIA.

Wossala Rozina, a Kishusom háziasszonya - Kocsmaturista

fotó: Sör mi több

Kifejezetten bírom a jópofa kolbászos gyorsfalókat. Máig visszasíró nosztalgiával gondolok néhány gyászosan gyorsan leköszönt régi kedvencre. A Kishusom viszont magasabbra helyezi a minőség, a kreativitás, a vonzerő (környezet, design, menőség) és talán a célközönség lécét is korábban ismert elődjeinél. Egy tételük hot-dog formában simán kiad egy fél vacsorát, de ha te úgy kéred, kínálják kifli nélkül is. Ez szimpatikus!

A Kishusom kolbásza - Kocsmaturista

Magánemberként már elő is irányoztam magamnak egy bekóstolást egy friss We Love Budapest cikk alapján, de a sörvilág megelőzte azt a látogatást egy meghívással egy érdekes eseményre. A Magyar Sörgyártók Szövetségének van egy külön mozgalma, a Sör mi több eseménysorozat, aminek aktív vállalása a sör és ételkultúra erőinek közös csatasorba állítása. Mivel ez jelen blognak is egyik legfőbb szívügye, naná, hogy érdekel a Magyarország Legjobb Sörkorcsolyája 2017 pályázat!!!

Sör mi több, Sörkorcsolyaverseny - Kocsmaturista
fotók innentől: Sör Mi Több

Szerteágazó kocsmalátogatásaim során, főleg amikor vidéki magyar városokba vagy más országokba megyek kocsmákat hajkurászni, az egyik legizgalmasabb fókuszpont számomra, hogy mit lehet falatozni sör vagy fröccs mellé a szimpatikus ívókban. (Szinte hallom, ahogy Bölöny Józsi a Sörcikkgyűjtöktől most fejet rázva felsóhajt.)  Viszont ez nálam becsületbeli ügy. Alig van hervasztóbb annál, mint amikor a vigasz nélkül hagyott éhség miatt kell elhagyni az este amúgy legjobb kocsmáját, hogy annak falain kívül találd meg a betevőt. És nekem csak görbe szájú részmegoldás a „jó srácok, akkor ropi vagy mogyoró legyen?” csatakiáltás. Cserébe egy bravúros sörkorcsolyát bármikor kocsmacímerre helyeznék.

A magyar sörkorcsolya helyzet jelenleg az „alakul” és a sivár között ingadozik, pedig egy ilyen kreatív nép pár év alatt helyre kell, hogy tegye ezt! Minden löket jól jön. Tavaly már volt egy Sör mi több pályázat a szakma számára 49 pályaművel. Idén már a sörfogyasztó nagyközönség számára is szól a felhívás. Bárki indulhat a saját sörkocsolyájával. Nem bonyolult, hanem egyszerű, de ötletes dolgokra kell gondolni.

Sör mi több sörkorcsolyaverseny - Currys kolbász - Kocsmaturista

Szemléletes példákat hozott a verseny előjátékának felfogható esemény a Sör világnapján a Kishusomban, ahol három sokak által ismert személy mutatta meg a saját inspiráló sörkorcsolyáit. Rozina – stílusosan – kolbász-alapú falatján kívül, Konyhafőnökös kollégája, Fördős Zé és Kiss Ramóna, színésznő és TV-s műsorvezető kimittudkodtak a maguk ínyencségeivel. Ők is a három versenykategóriát jelentő sörfajtához készítettek egy-egy korcsolyát.

Sör mi több - Sörkorcsolyaverseny - Wossala Rozina, Fördős Zé, Kiss Ramóna - Kocsmaturista

Ramóna mézes-hagymás, bacon-ös popcornt kevert sötét láger sör mellé. Ezzel nem mondható biztonsági játékosnak, nem épp a többség komfort-középpontjára célzott. Láttam is értetlenkedő arcokat. Engem – akinek a nátrium glutamát is az egyik kedvenc étele – viszont jól megtalált vele. Vígan elkanalazgatnám a következmények nélküli örökkévalóság tornácán.

Sörkorcsolyaverseny 2017 - Sör mi több - Malacos, édes popcorn Kiss Ramónától

Aztán pilseni típusú sör mellé jött, az a leborult magasságos…RÁNTOTT KOVÁSZOS UBORKÁT MINDENKINEK! Még a Kinder tojásban is az legyen! Sírva szeretem! Köszönjük Fördős Zének! Akkor leszünk majd boldog nemzet, ha úgy kínálják ezt a kocsmáink ajtajában, mint Hawaii-n a filmekben a virágkoszorút. Újhagyma mártogatósba tunkoltuk. Szerintem én már másokét lopkodtam a végén csakhogy jusson még!

Rántott kovászos uborka Fördős Zétől - Sör mi több sörkorcsolya verseny - Kocsmaturista

Aztán megláttuk, hogy milyen könnyen áthágható a határ a „már elég”, a „már túl sok” és az „egyszer élünk, együnk, amíg van” állapota között, amikor Rozina finom falatjaira is rákóstoltunk: grillkolbász mogyorós curryvel leplezve búza sörhöz (a fenti képekről). 

Az eseményen remek hangulat volt, a meghívottak utána maradtak még inni, és együtt bebizonyítottuk, hogy milyen gyorsan kocsmát lehet csinálni egy kolbászdából. Mondjuk erre fel is vannak készülve, mert dobozban árulják az új  FIRST – The Craft Beer Company  söreit és jó nyelvek szerint a jövőben több sörcsap is várható. Szóval ha épp nem lelnétek a környéken elég jó sörkorcsolyákat kocsmában, akkor Rozinánál a Kishusomban már most találni jó sört jó kajákhoz. És a közeg is elég laza a könyöklőivel és a színes, ön-ironikus falfestményeivel egy több körös sörözéshez nemsemmi kolbászok vagy hot-dogok mellé. Vissza is fogok térni ide, aktívan belekóstolni a kínálatba, de az az élmény már nem a Kocsmaturista asztala lesz. Saját fókuszommal továbbra is kocsmákban keresem a sörkorcsolyák legjavát is és aktívan várom a reformkort, a forradalmat, a nagy áttörést. Addig is, akinek van még valami olyan fantasztikus tartaléka, mint a rántott kovászos uborka, ne tartsa magában! A verseny irányába EZEN A LINKEN lehet lépkedni:

Emlékszem gyerekkoromban néha összekevertem azt a tipikus, sárga dobozos szocó löncshúst mustárral, reszelt sajttal, konzervkukoricával és aprított vöröshagymával. Az unokatesóim végül szerették römimeccshez – vajon induljak vele?

Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a Kishusom is

Kishusom Facebook oldal: https://www.facebook.com/kishusombp/

Cím: 1075 Budapest, Madách Imre út 10.

Nyitvatartás: H-K-Sz: 17:00 – 00:00, CS-P-Sz: 17:00 – 01:00, V: 09:00 – 15:00

Sör mi több weboldal: http://www.sorszovetseg.hu/sor-mi-tobb/

Kajás budapesti kocsmák bejegyzései a Kocsmaturistán:

Közép-Európa kocsmakajái ide gyűljetek! – KOCSMANYITÁS: MALTeR Sörétterem, Budapest

Új Hunyadi trónörökös: Gasztroműhely & BBQ – GASZTROKOCSMA-NYITÁS

A Rizmajer sör elöntötte a József körutat – SÖRHÁZ NYITÁS

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?