Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Új Hunyadi trónörökös: Gasztroműhely & BBQ – GASZTROKOCSMA-NYITÁS

FIGYELEM: A Hunyadi Gasztroműhely & BBQ sajnos véglegesen bezárt. TALÁLJATOK MAGATOKNAK MÁSIK CÉLPONTOT A KOCSMATURISTA TÉRKÉPÉN:


Az üzlet helyén ázsiai étterem nyílt. A Hunyadi üzemeltetője, Gábor pedig a Devil’s Prézlivel folytatja, ami viszont már egyáltalán nem kocsma, de alaposan beszúrom, hogy nyomon követhető legyen az utótörténet: 

https://www.facebook.com/devilsprezli/

Az előd a Hunyadi Lakásbisztró és Kézműves Söröző viszont 2020 áprilisi visszatérést ígért még 2019 karácsonyán. Íme egy 2017-es cikk róla:

Jól beFŰTÖTT nyárra a Hunyadi Lakásbisztró Budán

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Ez a cikk innentől már csak a Kocsmaturista Archivum része – 2017.04.23.:

Pest után nagy örömömre Budán is folytatódik a jó ételt és jó italt egy egységként kezelő gasztrokocsmák vagy fordítva vizsgálva, söréttermek terjedése. A Hunyadi Gasztroműhely & BBQ bemutatójának bemutatója következik. 

Voltatok már úgy ugye, hogy előbb néztétek egy film második részét, mint az elsőt? Van, hogy összefoglalják ugyan az előzményt vagy visszautalnak rá poénokban, fordulatoknál, de nem ugyanaz, mint sorrendben nézni. Én kicsit hasonlóan voltam a Hunyadi Gasztroműhellyel & BBQ-val. Létezik ugyanis a Budai Vár aljában a Hunyadi Lakásbisztró és Kézműves Söröző 2014 óta, ami régóta az egyik legkíváncsibban várt tétel a bakancslistámon. Egyszer még várbuszról, felfelé néztem ki spontán a kirívó színei, mégis hívogató megjelenése, váratlan elhelyezkedése és misztikus profilja okán. Aztán egyre többször olvastam a nevét különböző kézművessörös helyszín válogatásokban, mint ünnepelt, kötelező zarándokhelyét. Tetejében egyike volt azoknak az egységeknek, amiért sörkedvelői berkekben a legtöbb lebaszást  nyaklevest kaptam, hogy „na ne, pont ott nem voltál még?!!!”

Amikor jött a meghívás a második generáció bemutatkozására, már nem kapkodtam, hogy minőségében és mélységeiben gyorsan megismerjem az elsőt, így elfogadtam a nyakatekert időrendet. Az elnevezés kicsit megijesztett, hogy túlságosan elszakadunk majd a kocsmavonaltól, de nem! Valóban gasztro, valóban barbecue, de ugyanúgy kézműves söröző is. A koncepciót kicsit megfordították. Ott a jó sörök mellé ehetsz jó falatokat, itt meg jó, testesebb kaják mellé ihatsz jó söröket. Ennél nagyobb bajt soha!

A Hunyadi Gasztromuhely & BBQ sörei a vitrinben

Örömre, ez is Budán lelhető fel, a Mammut plázák izgalmasan színes és zsúfolt környékén, a Retek utcában. Az elnevezésben viszont megtartották az előzmény-utca utáni márkanevet. Kissé megilletődötten mentem le a lépcsőn. Elegáns és világos és jó estéttel köszönnek? Kapcsoljam át az agyamat arra, hogy nagybetűsen Étteremben vagyok? Elhelyezkedtünk, és rövidesen odalépett Boros Gábor, a hely nagyembere és bemutatkozott. Az ő karaktere és stílusa aztán hamar fellazította, más alapokra helyezte a légkört.

Ő és a párja, Gabi hozták létre a Lakásbisztró profilt és döntöttek itt a bővülés/folytatás mellett. A Lakásbisztró a domboldalas, kezdő hegymászós, télenúgysemjönfelsenki fekvése miatt inkább kurta kocsmaként üzemel egy tágan értelmezett nyári szezonban, ellenben a belbudai pincébe helyezett Gasztroműhely teljes éves célpont lehet. A bemutatkozó jól felépített keretben zajlott. Egy sör-egy kaja kombinációban tálaltak, előadók kis meséivel tarkítva. Beszélt Gábor, beszélt Katona Csaba, sörtörténész és beszélt a Soós Olivér, a Hudi Hudi sörexport-import cég alapító igazgatója, ki-ki a maga portáján és kaptafájáról.

Katona Csaba és Boros Gábor - A Hunyadi Gasztroműhely & BBQ bemutatóján
Katona Csaba és Boros Gábor

Az előital-sör a Rothbeer Gingermeister nevű gyömbéres söre volt üdítő kezdetnek. Aztán jött a Hekkelberg világos sör kíséretében az első tál: velős csont, pirítóssal és a ellensúlynak padlizsánkrém, mindez lilahagyma salátával. Nem lesz túl közérdekű és riporteri, de én itt kóstoltam először a velőt egész életemben. Elég csökkentett módban étkezem csak ragadozóként, inkább kísérletezgetek, de a tapasztaltabbak szerint igen jó volt, ráadásul népszerűsége ellenére arányaiban még mindig elég ritka tétel. A padlizsánkrémről viszont személyesen is állíthatom, hogy könnyen rá lehet kattanni.

Velős csont és padlizsánkrém a Hunyadi Gasztromühely és BBQ-ban - Kocsmaturista

A második körben már számomra is teljesen egyértelműen elhelyezhető húsos fogással támadtak. Tépett marhahúsos szendvics (pulled beef), hús, lila káposzta, szósz. Semmi bonyodalom, egyszerű ízharmónia. Finom zsemle, finom töltelék, finom falat. Folyékony kiegészítője a világklasszis, skót eredetű BrewDog Punk IPA volt, amit kedélyesen szeretek, elismerek sörtörténelmi szerepéért, hírnevéért, rajongó táboráért, mégis azt mondom, hogy magyar kisüzemi sörben simán vannak az egyéni ízlésemnek nagyobb élmények is.

Tépett húsos szendvics a Hunyadi Gasztroműhely és BBQ-ban - Kocsmaturista

A harmadik tál okozta az igazi meglepetést, hamburger fekete zsemlében. Láttam már ilyet párszor képeken, különlegességként és valóban „nagyon insta…” (én is felpakoltam), de itt próbáltam elsőre.

Fekete hamburger a Hunyadi Gasztroműhelyben - Kocsmaturista

A szememnek különlegesebb élmény volt, mint a számnak. A feltárt műhelytitok alapján ugyanis tintahal tintával színezik, de ezzel nem ízesítik a zsemlét. Pável, a sörbúvártól feldobta, hogy kóstoljuk meg hunyott szemmel. Megtettük! Ugyanolyan jó volt, merthogy mocsok jó volt. Hasonlóan az előzőhöz isteni, egyöntetűen hamburgeres, érezhetően minőségi. Beteljesítette a küldetését. Mad Scientist JAM 72 IPA-val öblítettünk. Azzal pedig mellényúlni nem lehet.

Miután rendre jóllaktunk, bemutatták a tettest. Lassan, hatásszünettel érkezett a hívószóra. Vajon királyi késés, és egy megdesignolt TV-s sztárszakács lesz vagy pont egy nagyon szerény srác, akire ennyi tekintet is túl erős reflektorfény? Egyik se, Mikey (Lehel Márk) természetes, jófej figurának tűnt elsőre. Fiatal, de tapasztalt, szakács, eltökélt, tudatos, szívesen beszélt a munkájáról.

Lehel Márk, Mikey, a Hunyadi Gasztromühely & BBQ szakácsa - Kocsmaturista

Maradtunk még páran néhány sörre, amiket Gábor párja Gabi csapolt, kedvesen. Látszott rajta, hogy máris szíve-lelke ez a hely! A korábbi lakásbisztrós szigorúan magyar sörök mellé itt nemzetközi kínálat is társult. Megkérdeztem Gábort a borokról, amiket szintén tudatosan tartanak, hogy ne zárják ki a másik nagy fogyasztóréteget sem.

Pár szót a külcsínről! Azzal, aki már olvasott engem találomra, úgysem tudnám elhitetni, hogy én személyesen szeretem az almazöldre üléshuzatot, a világos fabútort vagy az elegáns tapétát, rögvest bútoráruházban érzem magamat ilyenkor. Na de, ez az én személyes hasfájásom, más meg pont ettől dől hátra kényelmesen.

Hunyadi Gasztroműhely és BBQ - Kocsmaturista

Teljesen érthető, hogy ők megjelenésben is egy felnőttebb rétegre lőttek, és nők számára is élhetővé tett küllemmel ellensúlyozták a sör és barbecue inkább férfiasként címkézett kettősét. A nyerstégla viszont nálam is megunhatatlan joker. Az örökkévalóságba is kérnék egy nyerstéglás kocsmát. A szürke tornatermes hatású padlót, a vendégtéri sörös vitrint, a sok zöld üveget, és a világításul szolgáló óriás égőket az izgága izzó-szálaikkal viszont kifejezetten bírtam. A belső étkezőtermek finomságáért cserébe, a magasasztalos bár-terem már jóval maszkulinabb összhatásúra sikerült, mintha pár lépéssel meg is érkeznék a következő kocsmába a vacsora után. Inspirál is kifelé menet a maradásra, hogy „na még két sör ebben a teremben és helyre állt a világomban az egyensúly.”

A Hunyadi Gasztromühely és BBQ bárterme - Kocsmaturista

Az összkép tovább színesedik hamarosan, a nagy smokeres kerthelyiség megnyitásával, ahova bentről lépcső vezet felfelé. A környéken tapasztaltabbaknak ismerős helyszín lehet, ugyanis egy levegőt szív a Trombitás Sörkert hátsó teraszával és a szomszédos Il Treno hátsó kertjével. Hangulatos, ősfás, igazán budai, de ennyire belvárosi ponton mégis kuriózum is. Örülök, hogy Buda gasztronómiája ismét gazdagodott. Amit mi kóstoltunk, persze csak ízelítő a bőségesebb étlapról. Hét közben ebédmenü is van, könnyebb hétköznapibb fogásokkal. Én úgy láttam, hogy összehozták, amit akartak, az ételek mellé jó sörök kínálatával, hét csappal és sok üvegessel. Nem tivornyák színtere lesz ez, viszont egy egyszerre bohém és egyszerre modern budai úrias eszem-iszomnak jól megterítettek.

Fotók: Borzavári Csaba

Hunyadi Gasztroműhely Facebook oldal Nyitvatartás: Hétfőtől-szombat, 11:30-22:00

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Hasonló témák:

Közép-Európa kocsmakajái ide gyűljetek! – KOCSMANYITÁS: MALTeR Sörétterem, Budapest
A Rizmajer sör elöntötte a József körutat – SÖRHÁZ NYITÁS

Szólj hozzá!