Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A Rizmajer sör elöntötte a József körutat – SÖRHÁZ NYITÁS

Háromszoros jó hír! Megnyílt a József körúti Rizmajer Sörház! Hip, hip, hurrá! Jó hír, hogy belvárosi vendéglátásban is lehet ezentúl fixen, nagy választékban kapni Rizmajer söröket. Az is jó hír, hogy a nyolcadik kerületi kocsmanegyed egy vélhetően stabil taggal továbberősödött. Az meg a legkedvesebb jó hírem, hogy itt egy újabb magyar söröző, ami természetességgel kínál bőséges kocsma-étlapot az italok mellé. 

– Rizmajer söröző fog nyílni mellettem, a József körúton – mesélte nekem réges-régen a szomszéd ház egy lakója egy szomszéd bárszékről. Talán már több évben is mérjük, hogy mikor. Én azóta vártam és fürkésztem, és csak akkor nyugodtam meg, amikor a 2016-os júniusi Főzdefeszten vissza is igazolták a Rizmajer bódéban, hogy ez valóban közelgő jövendő!

A Rizmajer Sörház bejárata a József körúton - Kocsmaturista

Már akkor nagyon szorítottam e józsefvárosi kerületrész kocsmagasztronómiai felfutásának, pedig hol volt még a Krak’n Town és a Kék ló istállója is egy kerülettel odébb várt (és folytathatnám)! Viszont én magukban is bíztam a Rizmajer sörökben, hogy áldást hozhatnak a környékre. A névadótól és tulajdonostól, Rizmajer Józseftől hallottam, hogy sokan küldték volna inkább a hetedik kerületi bulinegyed biztos és befutott kocsmasorára. Ő viszont prófétaként szívesen vert itt tanyát. Aki Csepelen is már évek óta üzemeltet egy előző egységet, az nem ijedhet meg a József körút kihívásaitól.

Rizmajer József a megnyítón - Kocsmaturista

Mint ahogy a kocsmákban, úgy a sörökben is tudok ellentétes dolgokat szeretni. Ahogy kedvelem a nyakatekert ízeket és az őrült címkéket, pont ugyanúgy bírom az 1994-es indulású Rizmajer sörcsalád alaptételeinek  és megjelenésének jó értelemben vett egyszerűségét is. Régóta imádom a Konyakos Meggyes Sört. Mindig iszom belőle, ha valahol csapon találom, de többet is megszerettem. Tavaly az új kedvencem pedig a Cingulus Fekete Porter lett. Az új egységben hét alapsörön kívül, hat hosszabban-rövidebben szezonális darabot is találhatunk csapra verve.

A sörcsapok fele a Rizmajer Sörházban - kocsmaturista

A Rizmajer Sörház csapjai akcióban - Kocsmaturista
fotók: Borzavári Csaba

A népes megnyitó napján is tele voltunk már különlegességgel, mint a 424 Füstös Porter, a Fekete Cherry, a – sokkal jobb mint amilyennek hangzó – Málnás Búza, a Popcorn Dupla IPA. Némelyik annyira finom, hogy legszívesebben megesküdtetném őket, hogy inkább állandóra tartják majd. Minek is mindig az a nagy változatosság…;)

A saját söreik mellett egy gerillafőzet is megjelent a kínálatban, így még nagyobb sörbumm lett a megnyitó. Az elkövetője ugyanis a nemrég elköszönt és azóta már visszaköszönt népszerű kiskunhalasi Hopfanatic főzde sörmestere, Kiss Tamás. A nedű pedig a NoHopLimit Sicilian Edition, szicíliai naranccsal turbósított változat. Kiemelkedő darab lett. Isten hozta őket is újra!

Bele is gondoltam, hogy aki még előismerettel sem bír Rizmajer sörökből, az itt főleg a sokféleség kánaánjába érkezhet meg, de mindnyájunknak sok csapnyi okunk van a visszatérésre. Jól fel kell készülni, mert a sörök többsége nem csak ízletes, de erős is. Van mivel lenyomni őket nagy örömömre.

Hamburger és sörcsapok a Rizmajer Sörházban
Fotó: Kocsmaturista

Nyílt szívügyem a kocsmakaja, és mivel ezt még új alapokra kell helyeznünk Magyarországon, legalább annyira fontos ezen alapok megszilárdítása, mint az újat mutatás. A Rizmajer Sörházban inkább az alapok vannak jelen, de azok egyszerre bőséggel és minőséggel és mégis egyedi felhozatalban. A nagyon origós kocsmakaják, a méretes klasszikus hamburgerek, ropogós grillszendvicsek bár tisztességgel remekelnek, de szerencsére nem állunk meg csak náluk.

Hamburger a Rizmajer Sörházban - Kocsmaturista

Fotó: Borzavári Csaba

Melegszendvics a Rizmajer Sörházban - Kocsmaturista
Fotó: Kocsmaturista

Mehetünk tovább sörházi (kenyér)lángosra (<kocsmában ritkaság), grill sajtra és bécsi szeletre és egyéb frissensültekre. Rizmajer József elmesélte, hogy a bécsi szelet beválogatásánál az apósára gondolt, aki mit evett mindig szívesen, ha beugrottak valahova? Persze, hogy rántott húst!

A Rizmajer Sörház közvetlen látványkonyhája
fotó: Kocsmaturista

A látványkonyha csak növeli a hely közvetlenségét. Amelyik ételnél indokolt, változatos verziókban kapható! A sajtos bacon/baconos sajt értelmezésük a hamburgerbe például világcsúcs számomra! Ahogy ez az isteni-ördögi egyveleg félig kicsúszik és lelóg a buciból, látványnak sem lesz utolsó: hamburger-medúzák jönnek létre a markunk szorításában.

A hamburger-medúza, Rizmajer Sörház - Kocsmaturista
Fotó: (nem büszkén, de:) Kocsmaturista

Ezek után akár el is törpülhet a tény, hogy három szintes a hely. Szerencsére nem csak nagy, hanem a felépítése is jó. Mindenre alkalmas: az előtérben elkönyökölni és elgondolkodni egyedül egy pohár sör mellett és menni tovább vagy az egyszerre ívókkal bandázni. Nagyon jól mutatkozott be ezen funkcionalitásában a fogadótér. A megnyitón mintha a magyarországi sörvilág csapatépítője zajlott volna épp.

A Rizmajer Sörház Megnyítóján az előtér - Kocsmaturista

Fenn el lehet terülni nagyobb társasággal, legalul meg el lehet kuckózni kisebb társasággal.

A Rizmajer Sörház felső szintje - Kocsmaturista

A külcsínre sem lehet panasz. Ismételten csak, ez is a jó értelemben vetten egyszerű. Szépen kivilágított terek és hangsúlyosan megvilágított térelemek jellemzik, és a 23 éves saját márka büszke és kontúros éltetése a falakon. Nincs benne semmi durva csavar, kivéve a mutatós csigalépcsőjét, abban több csavarintás is van.

A Rizmajer Sörház csigalépcsője - Kocsmaturista

Persze észrevettem a söröskorsókból és kivágott söröshordó-darabokból kreált lámpaburákat is. Mindezzel együtt elég elegáns és elég laza is. Saját stílusunkhoz, hangulatunkhoz, társaságunkhoz válogathatjuk, hogy épp bőr ülőgarnitúrán, sörpadon vagy boxban szeretnénk ülni. Mégis harmonikus marad a megjelenés.

A Rizmajer Sörház belső terme - Kocsmaturista

Két technikai extraság is adott: A felső szinten a vendégek maguknak csapolhatnak. A másik pedig a lenti csúcstechnológiás hűtőház, ahova szintén bebocsátást nyertünk. Modern rendszeren keresztül innét adagolódik a fenti sörcsapokig, az egyesével hűtött, mindig friss sör. Ha megtetszett valami a csapról, meg is lehet vásárolni üvegben a jól megpakolt vendéghűtőkből, kézműves sörhöz képest szokatlanul baráti árakon, különböző kiszerelésekben.

Rizmajer vendéghűtők - Kocsmaturista
Az utolsó öt fotó: Borzavári Csaba

A baráti ár az étlapra is jellemző, az adagokat is figyelembe véve különösen rendben van az ár-érték arány. Jó indulatú, természetes, vendégeknek kedvező lett ez a 350 négyzetméter! Ilyen választékban tényleg egy hiánypótló középút a konfekció-nagyüzemi sörcsap sorok és a feljebb pozicionált sörínyencségek között. Nagyon jó, hogy jöttek, nagyon jó, hogy így és nagyon jó, hogy ide! Így tovább!

2017.02.16-2017.02.19-én még tart a nyitó hétvége, akciókkal! Ha kedvet kaptatok, ne gondoljátok meg kétszer!

Cím: 1085. Budapest, József körút 14.

Nyitvatartás: 11:00-02:00

Facebook oldal (nem hivatalos): https://www.facebook.com/pages/Rizmajer-K%C3%A9zm%C5%B1ves-S%C3%B6rh%C3%A1z/106954233159268?fref=ts

Ha pedig extra tartalmat is olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?