Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Egy Szimplán őrült Labor nyílt Budapesten – Mad Scientist KOCSMANYITÁS

A Mad Scientist sörfőzde és a Szimpla kert kémiai reakcióba lépett! Villódzóan hírértékű lenne magában is, hogy Budapest numero uno romkocsmáján belül új kocsma nyílt, de duplán hat mindez így, hogy az „őrült tudósok” kocsmája forog szóban. Szinte a kezdetektől figyelem a srácok munkásságát, és már érett a helyzet. Megjelentem a népes megnyitón.

Mad Scientist Labor -a Megnyító népe a Szimpla kertben - Kocsmaturista

Tegyük le fejben a Mad Scientist Labor alapköveit:

  1. Szimpla kert – 2002-ben nyílt romkocsma. Volt idő, hogy szinte hazajártam oda. Sosem untam meg. Sokszor kérdezik meg, hogy melyik a kedvenc kocsmám Budapesten. Az elsők között sorolom a Szimplát. Akármennyire sztereotípia, akármennyi turistás, jól működik és számomra sem tudott elveszni a varázsa. A templomom!
  2. Mad Scientist – A 2016-os menüjüket nagy lelkesedéssel faltam. A sörfajták széles köre és a szabados újraértelmezés, kombinálás, fűszerezés lettek a sarokköveik. Számomra, magamat is sokkolóan a Wild Card nevű csavarosan kavarintott szérumban érte el a csúcsát a kínálatuk. Ezt a Grabovszky Beertrending sörkoktél-keverőjével készítették. Egyszerre IPA és savanyított, rebarbarás és sárgadinnyés. Mondtam is, hogy hagyom, hogy megkövezzenek azok, akik szerint ez már nem is sör, mert mindegy, hogy mi, nekem végtelenül ízlik és kész! Az utóbbi időben számomra is volt néhány a nevükhöz hűen, annyira elrugaszkodóan ŐRÜLT keverék, hogy szürcsölésük közben azt gondoltam, hogy innét még én sem találok vissza a – pedig tág és megengedő – sörfogalmamhoz. Ám következetesen kóstoltam végig az újdonságaikat, és mindig letettek az asztalra valami új kedvemre való fogást (pl. Duke of Budapest – New England IPA stílusú sör).

Nos, a fenti két tétel már együtt is elérhető! A Szimpla kert romkocsma első emeletén üzemel a tudósimázst továbbfokozó Labor Kraft Beer Bar nevű (és megjelenésű) sörbár külön szobában.

Labor - Mad Scientist - Szimpla kert - 950. Kocsmaturista állomás
950. Kocsmaturista állomás, 493. budapesti állomás

Első bal lépcsőn azonnal irány felfelé! Én rögtön azt mondom rá, hogy sör-gourmet labor. Szilágyi Tamás (sörfőző és egyik főzdetulajdonos) szerint welcome terminal a magyar sörökhöz a Szimpla kert rengeteg látogatójának.

Mad Scientist Labor a Szimpla kertben - Szilágyi Tamás beszéde - Kocsmaturista

Egyszerre hét tétel választható: állandónak szánva a Mango Bay (Milk Shake Pale Ale), a Smooth Hoperator (New England IPA) és a Jam72 (IPA). Három csapon a szortiment többi része váltakozik. A hetedik csap pedig rendszeres sörbemutatóknak és vendégsöröknek lesz fenntartva.

Mad Scientist Labor - Szimpla kert - a sörcsapok - Kocsmaturista
Ezen fotó elkövetője: Borzavári Csaba

Nagyon jó, hogy a Szimplában vert tanyát a Mad Scientist, mert bármikor megkívánva egy sörínyencséget, meg lehet szökni a vásári káoszból egy nyugisabb emeleti sarokba és céltudatosan fogyasztani. Össze is illenek, mert mi is lehetne passzosabb a – most már általam is elrongyolásig túlhasznált – őrülethez, mint ebben a szétdarabolt Trabantból páholyt kreáló, hintázó kerti törpe alá sokaságot gyűjtő, villogó szemű kiborg-rasztát telefonfülkében foglyul tartó kavalkádban fedélre találni. A Szimpla kert szín- és formadömpingjéhez képest a Labor letisztult, szinte sterilként hat, de külalakja a koncepciót értve ötletes és következetes.

Mad Scientist Labor - Szimpla kert - a stílus - Kocsmaturista

Mad Scientist Labor - Szimpla kert - A beltér - Kocsmaturista

Mad Scientist Labor - Szimpla kert - A Megnyító sokasága

Laboratóriumi körülmények:

A kocsma megálmodója és vezére, saját szavaival a beledumáló ember Szepe volt, akinek többek között a gigamutatós Krak’n Town-t is köszönhetjük. Még a designer is ugyanaz (Mellik Tamás). A közegben laborhoz hűen dominál a fehér, de színes ledes megvilágítással feldobva. Periódusos rendszer módjára van feltüntetve a kínálat. Minden sör saját „vegyjelet” kapott. Van vegyszervitrin, ahol söralapanyagok tekinthetők meg. A pultosok fehér köpenyt hordanak. Köztük van Eszter, akit korábban a Krak’n Townból és a jelenlegi Kocsmaturista címlapról is ismerhettünk.

Mad Scientist Labor - Szimplakert -a pultosok - Kocsmaturista

Mad Scientist Labor - Szimpla kert - A periódusos rendszer és a vegyszeres vitrin - Kocsmaturista

A söröket lombikban is felszolgálják, ha kéred, de ez letétdíjas, mint a forralt boros bögre az adventi vásárban (1000 Ft), viszont ennyiért haza is viheted. Koncentrált koncepció!

A Mad Scientist Labor -a lombikok - Kocsmaturista

Miről szól a kísérlet?

Mivel egy megnyitóból nem lehet eldönteni, hogy milyen lesz egy új kocsma, elkezdtem előre gondolkodni, hogy kinek is jöhet jól ez a szentély. A Mad Scientist rajongóknak biztosan, hiszen meg van ágyazva az új sörbemutatóknak, eseményeknek és az állandó fellelhetőségnek. Már írtam, hogy a Szimpla-látogatóknak is, ha épp kevésbé szimpla söröket kívánnak. Továbbá akkor is, ha akarsz mutatni egy stílusos budapesti kocsmát jó magyar sörökkel külföldi, vidéki barátoknak. Arra készülni kell, hogy átlag 1000-1200 forintos áron futnak a 4dl-es tételek, ami pont annyira félút a nagyüzemi csapkínálat és a koktélok között, mint amennyire az italaik java is az.

Rögtön hiányozna a Labor falai közül az aktív kocsmaélet és a kocsmakaja, ha csak a négy sarok között járna a tekintetem, mert látszólag mást nem lehet csinálni, csak ülni, inni, beszélgetni, de már a szomszéd szobába átmehetsz csócsózni, a bő választékú Szimpla kajáldához pedig csak kettőt kell elkanyarodni. Mivel a cikk és a fotók a nyitóbuli alapján készültek, lepődjetek meg kellemesen, ha a betérésetek során ti még több tematikus stíluselemet és fali képeket találtok! TV-k is várhatók, házi videók (nem úúúgy értettem) vetítésével. A kémia megvan, szorítunk a stabil kötésért!

Extra érdekesség: alig nyílt meg az első Labor, rögtön készül a második, méghozzá a berlini Szimpla egyik felében, nagyjából 80 nm-en. A nyitás 2018 elején várható!

Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a Mad Scientist Labor – Kraft Beer Bar is

Mad Scientist Labor Kraft Beer Bar Facebook oldalhttps://www.facebook.com/laborkraftbeerbar/

Mad Scientist Labor cím: Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 14.

Mad Scientist Labor nyitvatartás: 18:00-02:00

Kapcsolódó témák:

Budapest, mint a sörbemutatók városa

Magyar kraft sör menni Németország, já?!

 

“Egy Szimplán őrült Labor nyílt Budapesten – Mad Scientist KOCSMANYITÁS” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!