Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Mesél a Kocsmamester #1 – Zöld Kancsó, Budapest, Zugló

Új rovat indul, aminek keretében az engem megkereső kocsmárosok, üzemeltetők mesélnek a kocsmájukról, annak környezetéről, személyes küldetésükről, és arról, hogy hogy látják ők a mai kocsmavilágot. A rovat címe csoportos tanakodás alapján született. Köszönet Csoma Andrásnak és Csanádi Esztinek az ötletdarabokért. Az első beszélgetőpartnerem, a zuglói szomszédsági olvasztótégely, a Zöld Kancsó üzemeltetője, Fehér Attila.

A Zöld Kancsóba nagyjából tíz éve én is a gyakran jártam, de Kocsmaturista éveimben eddig elmaradt a visszatérés. Sokat változott azóta. Könnyű kizárásos alapon megtalálni. Az Őrs Vezér téri metróvégállomás nagy kereszteződésének mind a négy sarkában valami nagyhatalom terül el: 1. Árkád pláza, 2. Sugár pláza, 3. a metróállomás egy irányítóközponttal. Nos, a negyedik szegletben a Zöld Kancsó ez a nagyhatalom. Jobb óráiban többen állják körbe, mint a metrómegállót. Kényelmesen befészkelődött a háztartó pillérek mögé, sőt télire már a teraszon is menő üvegfallal veszi magát körbe, és 10 évvel ezelőtthöz képest dicső választékú kocsmakonyhát is növesztett, benn mégsem ment mindez a régi hangulat rovására. 

Zöld kancsó kívülről - Kocsmaturista

Attilát (jobbra) kérdeztem a fentiekről, vagyis kérdeztük Borzavári Csabával, mert ha olyan fotós barátot viszel magaddal, aki nem csak örömödre váló felvételeket készít, hanem még jókat is kérdez, akkor új dimenziót nyer a csapatmunka.

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó - Interjú Fehér Attilával - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Mi a történeted a Zöld Kancsóval?

Attila: Nyolc éve vettem át a feleségemmel, előtte vendégként ismertem. Gyerekkorom óta a szomszédos Füredi lakótelepen lakom. Emlékszem még itt a régi barna asztalokra, piros-fehér kockás terítővel, a biliárdra, a nyerőgépekre. Hat év kocsmai üzletvezetői tapasztalat után tértem ide vissza már üzemeltetőként.

Kocsmaturista: Azóta látványos a változás a vendégek tekintetében is. Arányaiban más arcok tűnnek jellemzőnek. Ezt jól látom?

Attila: Az elmúlt nyolc évben a vendégkör folyamatosan cserélődött. Régen a nagyon fiatalok és a nagyon idősek fordultak meg itt, most már középkorosztály is.

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó - beltér - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Szerinted mi ennek a kocsmának a spiritusza?

Az, hogy nem kell teljesen bemenni a városba, hogy jól érezze magát a környékbeli, de akár Mogyoródról, Gödöllőről is jönnek ide. 25-30 éve egy helyen van és aki gyakran jár erre, mind tudja, hogy itt a Zöld Kancsó.

Kocsmaturista: Mi a te személyes küldetésed?

Attila: Hogy a vendégek elégedetten távozzanak, és lássam, hogy visszatérnek. Hogy akármikor jövök, elégedett vendégekkel találkozzak. Hogy folyamatosan megtöltve tartsuk a helyét, és folyamatosan fejlesszünk, hogy kulturáltabbá tegyük. Ezért találtuk ki a stand up comedyt is minden hónap utolsó hétfőjén a teraszon. 2000 Ft a belépő és kétszer háromnegyed órás-egy órás műsor jár érte, negyed órás szünettel. Olyan fellépőkkel, mint Maksa, Ihos József, Trabarna, Szántó Sándor.

Kocsmaturista: Mi a legvonzóbb az idejárók számára?

Attila: Egyrészt a megfelelő ár-értékarányért. Másrészt az, hogy a környéken sokáig nem volt ilyen nagy teraszos hely. Errefelé sok a lepukkant kocsma, olyan közönséggel, akiket nehéz leküzdeni.

Kocsmaturista: Ti mennyire szelektáljátok a vendégeket? Azért járnak ide is érdekes arcok?

Attila: Régebben volt egy koldus, aki az aluljáróból mindig feljárt Jack Daniels-ezni. Mást nem ivott. Szerették a vendégek, de egy ideje nem láttuk.

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó - vendégek akcióban - Kocsmaturista

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó - lányok és sör - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Mi volt az elmúlt nyolc év legérdekesebb sztorija?

Attila: Volt egyszer egy betörés, de az az igazi Argós fajta. Jött az ember, kúszott, meglátta, hogy van kamera, kúszott tovább. Majd elvitte az egész széfet, amiben volt 25 Ft. Azt is leejtette még az ajtó előtt.

Kocsmaturista: Mi mindenen változtatattok, amióta ti üzemeltetitek?

Attila: A nyolc év alatt kiépítettük a konyhát, kibővítettük a WC-t, raktárat nyitottunk hátul, és kiüvegeztük a teraszt, megnöveltük a pultot, de megtartottuk a hangulatot. Az utóbbi fontos is. Ha leesik egy kép, csak ugyanoda kerülhet vissza! Eredetileg, egy TV-nél dolgozó belső építész, Enyvári Péter csinálta a belső dizájnt. Ő hozta a söröscikk-gyűjteményeket, az összes plakátot, minden fotót a montázsokhoz.

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó - gyűjtemények, díszlet - Kocsmaturista

A konyha bevezetése volt még nagy változás. Régen semmi kaja nem volt. Aztán melegszendvicsekkel kezdtük, ami gyorsan beváltak, de három évig tartott eljutni a mostani szintig, hogy ez az étlap legyen. A melegszendvicset azóta már más kocsmákba ki is szállítjuk. A vendégek pedig szeretik és keresik a pizzát, a hamburgert és a quesadillát is.

Kocsmaturista: Mit ajánlanál itt enni egy új vendégnek?

Attila: A Rodeo hamburgert hagymakarikával és a kívül ropogós, belül puha speciális sült krumplinkkal.

Kocsmaturista: Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

Magát a helyet. Mindent, amit sikerült elérni. Azt, ahol tartunk. Azt, hogy az szomszéd plázában elhangzik a Zöld Kancsó neve, akkor szinte mindenki tudja, hogy miről van szó, mert sokan idejárnak csapatostól sörözni, akár teljes cégestől is.

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó bejárat - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Mi a legnagyobb kihívás, amivel szembe kell, kellett nézned?

A személyzet váltakozása, újak keresése. Nem akar senki megfelelni, mert ha úgy gondolkodnak, hogyha bármi is picit nem megfelelő, akkor kifordul egy helyről, és befordul egy másikba, mert mindenhol munkaerőhiány van. Lekopogom, most egy ideje, mi jól vagyunk.

Borza (fotós): Mennyit vagy itt a sörözőben?

Mindennap. Nem azt mondom, hogy minden órában, de valahogy naponta megjelenek. Van, hogy csak este tízkor de van, hogy itt iszom a reggeli első kávémat.

Kocsmaturista: Milyen itt a reggel?

Jönnek a kávésok, az üdítősök, akár elvitelre, és azért néha jönnek a reggeli felesesek is. Ahogy telik a nap, úgy lesz egyre több az alkoholfogyasztás.

Kocsmaturista: Mennyire közösségi kocsma a Zöld Kancsó?

Nagyon. Már a külön baráti társaságok is ismerik egymást. Voltak, akik itt lettek barátok. Végig lehet nézni a napi folyamatot a reggeli meccsmegbeszélésektől kezdve addig, amíg ki nem alakul az igazi söröző hangulat az újabb esti meccsre.

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó - Terasz - Kocsamturista

Mesél a Kocsmamester - A Zöld kancsó beltere hátulról - Kocsmaturista

Borza: Mennyi bunyó volt itt az évek során?

Három darab a nyolc év alatt. Nem egy verekedős hely. A nyerőgépek kivonulásával ez eleve sokat változott. Kevesebb az indulat, nem hibáztatja senki a pultost, hogy valamiben vesztett.

Borza: Előny vagy hátrány, hogy erre a környékre kevésbé járnak külföldi vendégek?

Attila: Előny, mert bár nem költenek itt a vendégek egyszerre annyit, mint egy átlagos külföldi, de cserébe mindig visszajárnak. Összetartó, nyugodt környezet Zuglónak ez a része, sok zölddel. Előny, hogy itt van a főiskola és sokan töltötték itt a főiskolás éveiket, és jó emlék. Visszajárnak 10-20 év múlva is nosztalgiázni.

Kocsmaturista: Szerinted mit nyújthat egy pultos, kocsmáros, üzletvezető, hogy a vendégek szívesen visszatérjenek?

Mindig a megfelelő mennyiségű és minőségű italt kapják és tiszta környezetbe érkezzenek a vendégek. A pultosok tisztelettel beszéljenek velük és humort vigyenek a szomorú hétköznapokba.

Mesél a Kocsmamester - Zöld Kancsó - Sörcsap - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Melyik másik magyar és melyik külföldi városban nyitnád meg ennek a kocsmának a tesóját?

Egerben és Berlinben vagy Amszterdamban, de sok város jut eszembe, mert jó helyet mindenhol lehet csinálni.

Kocsmaturista: Miben kellene a budapesti magyar vendéglátásnak leginkább fejlődni?

Budapesten csúcson van most a vendéglátás, de vissza kellene térni a régi híres minőségének is.

Borza: Készült most olyan kép, ahol egyszerre öt ember is a telefonját nyomkodja. Erről mi a véleményed?

Nagyon rossz ez a függőség. Őszintén kicsit rám is igaz. Reggel felkelek és nyúlok érte, hogy megnézzem a híreket, de próbálok ellene tenni. A Facebook nekem nincs letöltve, a kocsmában pedig próbáltuk a „beszélgessetek” wi-fi jelszót!

Borza: Van-e beceneve a kocsmának?

Kancsó vagy ZK

Köszönjük Fehér Attilának a meghívást és a válaszokat!

Fotók: Borzavári Csaba

Zöld Kancsó cím: 1148. Budapest, Őrs Vezért tere 1.

Zöld Kancsó Facebook oldalhttps://www.facebook.com/zold.kancso/

Nyitvatartás: H-V: 8:00-23:00 (Péntek-Szombat éjfélig)

SZÁRAZANYAGTARTALOM:

Sörcsapon: Borsodi kollekció, 2017 decembertől a nitrós csapolású Borsodival is várható.

A ház bora a Gedeon pincészettől van.

ADALÉKANYAGOK:

Kutyabarátság, csócsó, gazdag választékú kocsmakonyha, stand up comedy est minden hónap utolsó hétfőjén

Ha rendszeresen olvasnátok budapesti, magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a Zöld Kancsó is:

Egyéb interjú a Kocsmaturistán, a KOCSMAVILÁGI INTERJÚK rovatból:

KOCSMAVILÁGI INTERJÚK #1 – Bölöny Józsival, a Sörcikkgyűjtők alelnökével

Egyéb zuglói, XIV. kerületi témák a Kocsmaturistán:

Egy kertvárosi kocsma búcsúja – Piros Hetes Söröző, Borozó – Budapest, 14. kerület

Zugló kapujának kocsmái – Budapest, XIV. kerület

 

 

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?