Kocsmázva utazni, utazva kocsmázni

Kezdőlap » Komló a főzőkanálon – Gondolatébresztő Séf Sörsorozat a zip’snél

Komló a főzőkanálon – Gondolatébresztő Séf Sörsorozat a zip’snél

Komló a főzőkanálon, Séf sörsorozat - zip's - Kocsmaturista

Útoljára frissítve: szerző: A Kocsmaturista

A zip’s brewhouse már megteremtette maga kultuszát kreatív műhelyként is. Mindig újabb dilitől dübörög a főzőház. Odasüssetek, hát nem a séf főzi a sört!?

A miskolci futurisztikus sörétteremről és látványsörfőzdéről már többször volt szó a Kocsmaturistán. Új beszállók a zip’s eredeti bemutatójának olvasásához IDE kattintsatok! 

Róluk nem is lehetne csak egyszer szólni. Ők az a sajtkukac típusú bagázs, akik mindig gondoskodnak az újabb történésekről a portájukon.

Felelősségi nyilatkozat: A zip’s brewhouse-zal együtt is dolgozok kreatív projektek szintjén, de ez a bejegyzés nem része a közös a munkának, külön nem szponzorált. Meghívásra érkeztem, részt vettem a napi kisfilm forgatásban is, ugyanabban a témában, amiről most olvashattok: 

Ha egy Séf sörsorozat beindul…

A felütés az, hogy a zip’séknek hamarosan egy újszerű Séf sörsorozat, sőt, én bevállalom: sörozat fűződik a nevéhez. Séfek ízlésvilága szerint készítenek új söröket, és az ő aktív bevonásukkal a sörfőzés folyamatiba. A bemutatkozó, csúnyább szóval, kísérleti séf sörpéldányt a saját házi kreatív séfjükkel, a sok mindentől hangos (<<<pl. a saját DJ zenéjétől) Pataky Péterrel készítették el. (Peti egyéb referenciái: IKON, Meatology) 

Ez a program már szándék szerint is többről szólt, mint pusztán újabb sörök köré csomagolt történetről. Ez része egy küldetésnek, úttörő szellemiségnek a mai sör gasztronómiai szerepéről. Ezért a következő beszélgetésünk is két fenekű. Pataky Petit és a sörétterem-vezetőt, Halász Norbit (általam alkalmazott szigorúan kreativitásmentes becenevén zip’ses Norbit) kérdeztem a vívmányról:

Séf Sörsorozat a zip'snél - Pataky Peti, kreatív séf és Halász Norbi, étterem vezető

Kocsmaturista: Tudom jól, hogy banálisnak tartjátok az olyan kérdéseket, hogy “honnan jött az ötlet”, de mégis ezzel kell kezdenem. Talán később lesz okosabb kérdésem is.

zip’s-es Norbi: Szeretnénk a sört valóban a minőségi gasztronómia részévé is tenniHa körülnézünk Magyarországon, mi még valóban bor-központúak vagyunk. Borutak, borvidékek már vannak az országban. A pályázatoknak is csak a bor része, holott maguk a borosok is gyakran sörrel fejezik be a boros rendezvényt, az estét vagy a kóstolósort. A sör most reneszánszát éli. Nálunk még nem igazán hallani arról, hogy egy séf sört ajánl az ételéhez, pláne nem, hogy sört készít hozzá.

Sok étterem figyel oda a kínálatában arra, hogy a boraik lokálpatrióták legyenek, de közben ugyanaz a snassz sör folyik náluk, mint két sarokkal odébb a kiskocsmában. Ez zavarhatná a tulajdonost, mert ha figyelnek minden apró részletre, akkor arra is oda kellene figyelni, hogy megjelentek a lokációjukban a kisüzemi sörök is. Lehetne ezekből a ház söre, és nem kell hogy a mennyiségi sört helyettesítsék ezzel, csak kiegészítsék. Azt szeretnénk elérni, hogy olyan értékként tekintsenek a sörre, mint egy tradicionális borvidékről származó borra. Észre kell venni, hogy felnőtt már ez a sztori hozzá. Mi sem akarunk csak hipszterek söre lenni.

Miközben beszélgettünk, egy helyiséggel odébb, a látványsörfőzdében épp a széria első séf sör főzésének aktuális fázisa zajlott. 

sdr

Minden Séf bemegy a főzőházba…

Kocsmaturista: A jelenleg készülő Séf Sörsorozat története hol kapcsolódik a folyamathoz és mi a szerepe?

zip’ses Norbi: Minden lépésünk mögött komoly tudatosság van. Attól, hogy ezt könnyedén és a témához tartozó szeretettel közelítjük meg, még komoly üzenete van a világnak. A jó sör és a jó kaja egyre jobban összefügg a külvilágban, de a szakács és a sör egészen újszerűen ható próbálkozás.

Kocsmaturista: Volt ihletet adó külvilági példa a szemed előtt?

zip’ses Norbi: Az, amikor az Estrella készített egy limitált sört egy Michelin csillagos séfnek, ez nem titok. De mi nem akartunk csak egy névleges séf sört készíteni, azt mondva, hogy ez mondjuk Peti vére. Az egy könnyű pálya.

Kocsmaturista: Tehát teljesen be vannak vonva a résztvevő szakácsok?

zip’ses Norbi: Csak így megy…Minden séf bemegy a főzőházba…

“Bejöttök majd nevetgélni Norbi?” – kérdezte az ekkor újra felpattanó Peti, aki épp ment is a soron következő közös munkafolyamathoz. Addig Norbi mesélt Peti és a zip’s történetéről:

Felkészülni a Telepi nevelésre

zip’ses Norbi: Peti is inkább borosként kezdte. Amikor a Hedonist nyíregyházi étterembe akart saját címkés üveges sört, akkor kereste meg a zip’set. Mi ekkor már szintén meg akartuk ismerni őt. Erről a kiindulási pontról lett ő a ház kreatív séfje. Miután találkoztunk, sikerült szerelemre gerjednie a sör iránt, és egy év alatt nagyot ugrott az ismerete. Adta magát, hogy ő legyen az első és a kísérleti séf sört vele készítsük el. Ő megtudta fogalmazni, hogy milyet szeretne, össze akarta rakni az ízét a személyes ízlése alapján és története is van vele. Ettől is különlegesebb egy sör, ha valóban története van. 

Séfsörsorozat a zip'snél - Halász Norbi, sörétterem-vezető - Kocsmaturista

Később Pataky Petit is meséltettem a Tiszalök Telepi Nevelés néven debütáló közös sörről. 

Pataky Peti: Egy jó ivású sört akartam. Szeretem a Mosaic komlót és az illatát, de miért is csináltunk volna még egy Miskolci Mosaicot? Ekkor elgondolkodtam azon, hogy mit szeretek még? Szeretem a búzát, a citrusos hatással. Meg szeretem az pale ale stílus komlóvilágát, a friss üde komlókat. És a kettőnek a keverékére gondoltam séf sörként. Norbi is azt mondta, hogy nem igazán volt még búzaélesztős, sok búzamalátás, jól megkomlózott sörük. Aggódtam, hogy úgy hangozhatott ez a javaslat a sörfőzőknek, mint ha nekem mondaná valaki a rántott túrógombócot a gulyáslevesbe.

Séf Sörsorozat a zip'snél - Pataky Peti sört is főz - Kocsmaturista

Peti Aporral, a közös sörfőzés karmesterével

Kocsmaturista: És ehelyett mit mondtak rá?

Pataky Peti: Az “I can do it” (=meg tudom csinálni) attitűd itt nagyon fontos, és ebben ők is láttak szakmai kihívást, izgalmat. Így megkezdődött a Tisztalöki Telepi Nevelés sztorija. Én tiszalöki származású vagyok és nemrég vissza is költöztem oda. Ott sok a vadon termő komló, és erős pontja ennek a történetnek, hogy többek között a házam környékén termett komlóval készült a sör. Én is a komló is az üdülőtelepen nőttünk fel, innen a név. Figyeltem, hogy mikor érik meg, magam szedtem, és most már itt vagyunk komlóstól.

Séfsörsorozat a zip'snél - komlótesztelés - Kocsmaturista

zip’ses Norbi: Ez egy igazi crossover lesz. Nincs ilyen sör és mégis lesz.

Kocsmaturista (sörfőzés) közben: Peti, néztél már ekkora üstbe? (Végre lett kedvenc kérdése Petinek tőlem)

Pataky Peti: Jó kérdés! Nem olyan kicsit, mint a Belga: temittemittemitenmittemitparodizálsz?

Komló a főzőkanálon, Séf sörsorozat - zip's - Kocsmaturista

Kocsmaturista: Milyen volt a sörfőzés élménye a klasszikus főzéshez képest?

Pataky Peti: Tényleg hasonló. Pont, ahogy elmondod a szakácsnak, úgy a sörfőzőnek is, hogy mit szeretnél és ő már közben el is képzeli, hogy hogy fogja megvalósítani.

zip’ses Norbi: És mi lehetne nagyobb kihívás egy sörtechnológusnak, mint az hogy jön egy ember, aki meg tudja fogalmazni az ízeket, és még neki is megfelelni?

Pataky Peti: Válogattam és kóstolgattam a többi malátát és visszakérdeztem, hogy ugye hogy ezt teszem bele, akkor az ilyen hatású lesz, ha azt akkor meg olyan. Kellett a szamárvezető.

Séf sörsorozat a zip'snél - kóstolás - Kocsmaturista

Apor kóstolja a részterméket, úriasan csészéből.

Kocsmaturista: A Telepi Nevelést az állandó kínálat részének tervezitek vagy limitált szériának készül?

zip’ses: Direkt olyat terveztünk Petivel, ami a szortiment része maradhat, a Telepi Neveléshez készül saját címke is, üvegben is kapható lesz. Íme a egy címketerv:

Séfsörsorozat a zip'snél - Tiszalöki vagány - Kocsmaturista

A folytatások viszont esetiek lesznek a sztori részeként. Még nem tudjuk, hogy hol lesz a vége, de minimum öt részesre tervezzük. Direkt mindig más-más jellegű szakáccsal folytatjuk. Mivel Peti a húsimádásáról híres, több húsimádó séf sör nem lesz a sorozatban.

Az sörfőző akció nap után kipróbálták Petit újra konyhai porondon is, hogy lássák, hogy nem romlott el a főzőházban teljesen, és tud és akar ezután is kaját “főzni”.

Séf sörsorozat a zip'snél - Pataky Peti élő adásban - Kocsmaturista

Séf sörsorozat a zip'snél - A "legkocsmább kaja" - Kocsmaturista

“Ez a legkocsmább kajánk – mondta a füstölt marhanyelvvel töltött velős csontról Peti a “mikforonba”.

A többiről már meséljen ez a kisfilm, a Gasztrokaland egyik adása:

További képek a „vagány” napról:

Séf sörsorozat a zip'snél - Kocsmaturista

Séf sörsorozat a zip'snél - Gasztrokaland forgatás - Kocsmaturista

Séf sörsorozat a zip'snél - taktikai megbeszélés - Kocsmaturista kocsmaturista-sefsorsorozat-a-zipsnel

Séf sörsorozat a zip'snél - backstage: a szünetben - Kocsmaturista

Még direkt hagytam ki helyet itt lenn, hogy majd be tudjak számolni, ha meg is kóstoltuk a Tisztalöki Telepi Nevelést, illetve a Séf sörsorozat további darabjairól is.

Kocsmaturista térképen a zip’s brewhouse is:

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsmaélet és kocsmakultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

Eddigi írások a zip’s írások a Kocsmaturitán:

Sörgyár és a sörgyár-gyár – Zip’s és ZIP – Miskolc

 

VIGYÁZAT: A külvilág zip’s sört tartalmazhat! – Kreatív Kollaborációk

Miskolc a Kocsmaturistán:

Miskolc 18 kocsma után

 

Miskolc és kocsmái első látásra – Cáfolat az ítéletekre?

Kocsmaturista interjú az Északban / Borsod online-on, mint következő miskolci irányadó

 

 

 

MegosztásShare on Facebook
Facebook

Bejegyzés készítőjének neve

Név: A Kocsmaturista

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Age Verification

By clicking enter, I certify that I am over the age of 18 and will comply with the above statement.

Enter

Or

Exit
Always enjoy responsibily.