Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Gasztro Randevú – SÖR ÉS HAL – Lexo Bistro, Budapest

FIGYELEM: A Lexo Bistro sajnos véglegesen bezárt. TALÁLJ MAGADNAK MÁSIK CÉLPONTOT A KOCSMATURISTA TÉRKÉPÉN:

 

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

A cikk már csak a Kocsmaturista Archivum része:

Sokan sokféleképpen közelítik meg az én Kocsmaturista témámat, és szerencsére számomra is sok oldalirányból is érdekes. Amikor először hallottam a gasztro randevú hívószót, elképzeltem egy páros főzőshow-t, ami siker esetén a kajacsatából párnacsatába torkollik. Gyors felvilágosítás jött: ez most nem az!

A Hudi Hudi sörforgalmazó cég kitalálta, hogy azoknak az érdekesebb helyeknek, amik árulni fogják az az általuk kínált söröket (főleg a Hekkelberg profilt) egy ilyen elnevezésű keretben elmondják a küldetését. A sör randizik a kajával, az üzenet a közönséggel.  Ezek a helyek nem feltétlen kocsmák lesznek a szó szoros értelmében. Ebben az esetben tágabb értelmében se igazán. A Lexo Bistro Budapesten, a központi Jókai téren foglalt helyet magának, egy előtte tiszavirág életű tiszai márkájú halazó helyén.  

A Lexo Bistro kívülről - Kocsmaturista

Egyértelműen nem kocsma, én sem akarok úgy tenni, mintha az lenne, csak hogy igazoljam, hogy írok róla.

A Lexo Bistro a képes látszat ellenére, nem kocsma - Kocsmaturista

A két szintes Lexo Bistro - Kocsmaturista

A Lexo bistro galériája - Kocsmaturista

Viszont két dolog miatt jó kocsma-kiegészítő is: 1. van az a pontytöpörtyűjük, ami annyira, de annyira kegyetlen jó, hogy minőségi ugrás minden eddig kóstolt jóhoz képest is. Na ilyet nem eszel sör mellé egy kocsmában sem. Így mutat Hekkelberg hármasikrekkel:

Haltöpörtyű és Hekkelberg a Lexo Bisztróban - Kocsmaturista

2. Ezen a közvetlen környéken központisága ellenére meglepően nagy rádiuszban kicsi a kisüzemi söröző kínálat és jól jön minden segítség. Tudtommal komolyabban csak a Felnire számíthatunk a Beer Company közeli egységének bezárása óta.

A Lexo Bistro amúgy a Hekkelberget csapolja, és üvegben háromfélét tart a kezdő koncepció szerint: A Mad Scientiestől a Yeast Wörks-szel együtt készített Duke of Budapestet és a szólóban produkált  Saison 15-öt és Tokyo Lemonade-et. Az utóbbi – számomra már régebb óta kedves – witbieret ittuk egy szintén frappánsan ínyenc pisztrángtartár mellé. Először találkoztam a fajtájával, és jól oda is vágott az ízlelőbimbóimnak a haltintával ébenné sötétített réteslapján ez az ízelítő:

A Tokyo Lemonade pisztrángtartárral a Lexo Bistróban - Kocsmaturista

Elképzelhető még kisebb bővülés és variálás az üveges sör választékban. Amúgy fellapoztam az itallapot, és borok is vannak bőven, ha valaki azt kívánná. Viszont hiába rontanék én kocsmaajtóstól a bisztróba, náluk marad a fő szemszög a kaja, a minőségi hal és vegetáriánus ételek, ebédmenüben és étlapról is. Nem is szaporítom erről én a szót, inkább majd később idézem a gasztro(bb)blogger kollégákat az ő asztaluktól:

Az Ezt ettem szerint: KATT

Az első Hekkelberg gasztro randevú, mint egy esemény sör mellé, és a sör mellé evett falatok mellé pedig érdekes lett. Randizott a közönséggel Tischler Petra az együttműködő Budaörsi Halpiactól, majd a séf, Tatai Márton és a vendéglátó, a Lexo teremtő atyja, Szabó Tamás is.

Hekkelberg_gasztrorandevu akcióban a Lexo Bistroban - Kocsmaturista

Jó sok kocsma és sörfőző sztoriját hallgattam meg az elmúlt hónapokban és kifejezetten elgondolkodtató azt leltározni, hogy milyen hasonlóságok és milyen különböző hitvallások lehetnek a gasztronómia különböző ágainak között hitvallása között. A lényeg, hogy volt hitvallás, kerek eredettörténet és minőségelvűség. Ha jártok benn, feltétlenül kérdezzétek meg őket ti is a Lexo mozaikszó eredetéről.

Kíváncsian várom a hely jövőjét, az út- és közönségtalálását. Az eddigi tapasztalatok szerint vannak, akik csak inni járnak be, és őket is szívesen látták. Ettől még nem nyílt ugyan új kocsma a Jókai téren, de jó kaja mellé egy kisebb kisüzemi sörlelő oázis igen, és bizony jó helyen tette!

Ha extra tartalmat is olvasnátok magyarországi és európai kocsmákról és környezetükről, kedveljétek és kövessétek a Kocsmaturista Facebook oldalát!

Térképen a Lexo Bistr

A Lexo Bistro Pável szerint a Sörbúvártól: http://sorbuvar.blog.hu/2017/06/13/lexo_bisztro

Hasonló témák a Kocsmaturistán:

Új Hunyadi trónörökös: Gasztroműhely & BBQ – GASZTROKOCSMA-NYITÁS

A Rizmajer sör elöntötte a József körutat – SÖRHÁZ NYITÁS

 

Szólj hozzá!