Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

Kocsmázz, mint egy Sörcikkgyűjtő! – Hova járnak a profik Budapesten?

A Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub különböző tagjaival egyre többször futunk össze a terepen. Én kocsmalátogatásokat gyűjtök, ők pedig bármit, ami sörrel kapcsolatos: címkét, poharat, korsót, alátétet, stb. Ezekre kocsmákban is vadásznak, ahol pedig, lássuk be, előfordulok. Ezen a sorsszerűségen túl hálásan voltam tiszteletbeli meghívottja összejöveteleiknek is. Lássuk, milyen kocsmákat szeretnek ők és merre jártunk együtt! Mindez praktikus beszámolóval az érintett 9 állomásról.

A Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub 2001-ben alapult 11 taggal. 2018 februári állás szerint 125-en vannak. Az ország minden tájáról, sőt határainkról túlról is származnak klubtagok. Rendszeres klubeseményeket szerveznek, melyeknek alapja a csere, a különböző tematikájú gyűjtemények bemutatása egymásnak, valamint a beszerzőhelyek, újdonságok, különlegességek megvitatása, de akár a közös főzdelátogatás és kocsmázás is. Bár szoktak országszerte, sőt külföldön is kirándulásokat tartani, én budapesti helyszínen csatlakoztam az eseményeikhez. A sörcikkgyűjtő-antropológia szemszöge egészen érdekes élmény!

Az először alelnökükkel, Bölöny Józsival barátkoztunk össze, akivel már több vidéki felfedezésben volt részünk, például Hatvanban (CIKK) és kétszer Érden. A nagy bagázshoz kocsmában a 2017 decemberi évzáró összeröffenésen csapódtam először. Egy sörnyitó-gyűjtemény csoportos megtekintése után két állomásos túrát szerveztek, amit néhányukkal sikerült kinyújtanunk.

A Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub - Kocsmaturista
Egy sörcikkgyűjtő másféle szajréval is jól kijön

1. Guri Serház – Modern kisüzemi sörök és reformkaják egy régivágású törzsvendég-kocsmában

(eredetileg: 712. Kocsmaturista állomás, 413. budapesti állomás)

Reklamáció elkerülése végett előrebocsátom, hogy bár a Guri Serház kocsma és köztem felvállaltan egyéb együttműködés is van, a helyszínt mégsem én szerveztem, hanem egy ezen alkalmon megismert sörcikkgyűjtő, Péter, aki visszatérő vendég. (2011.03.07. JAVÍTÁS: A túrát Kovács András, elnök szervezte. Pétert attól még visszatérő vendég.)

A sörcikkgyűjtők gyorsan belakták ezt a teret, kitették az asztalokra a cserealapokat. Van akik csak miután végignyálazták a másik portjékáját, kortyoltak bele a választott sörökbe.

Sörcikkgyűjtők a Guri Serházban - Kocsmaturista
Fotó: Guri Serház Facebook oldal

A Guri Serház a Keleti Pályaudvar közvetlen közelében található, 2014-ben átadott, egyre feltörekvőbb kis sétálóutcarészen, a régi Habos Oldal nevű Borsodi sörpince sokáig üresen éktelenkedő helyén.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - A Guri Serház a Bethlen utcában - Kocsmaturista

Mivel nagy drukkere vagyok a környék fejlődésének már az előkészületektől figyeltem és a próbaüzem óta ismerkedtem vele. Végül az egykor bravúros, de külső okokból csúfosan bezárt B1 (CIKK) üzemeltetője, Zoli vette át 2017 nyarán. A másik ígéretes pontja a sztorinak maga a Guri sör, amit ekkor már volt szerencsém a biatorbágyi Serházból ismerni és hódolni neki. Azóta történt Zoliékkal közös üzemlátogatás is a főzdében, Jászapátiban, amiről született is bejegyzés (KATT!).

A Guri Serház ritka kocsmatípust képvisel egyedi extrákkal. 10 csapról folynak minőségi, finom és változatos sörök, mégis szinte példátlanul kedvező árakon (260-520 Ft/3dl 2018 február szerint).

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Guri Serház belülről - Kocsmaturista

A csapon a kínálat változó: Pils, APA, IPA, Stout, Búza, Trippel, stb és folyamatosan jönnek új sörfajták is. Akad kevés bor (Csanádi pincészet), kávé és néhány röviditalfajta is, de a sört nem ezek egészíti ki leghatásosabban, hanem az új kisüzemi sörözőkre ritkán jellemző békebeli kiskocsma hangulat és a változatos ételorgiák. Zoli hetente főz valami magyaros slágert (székelykáposzta, babgulyás, stb.), amit a kocsmába szállít és este felszolgál vagy ajándék-sörkorcsolyákkal rukkol elő (pl.: kolbászzsíros kenyér, reform-sajtosrudak) vagy közös ötletelésünk alapján olaszos módon nyitott büfét tart különböző gourmet falatkákból. Érdemes követni, hogy mikor mi történik.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Guri Serház aperitivo - Kocsmaturista

Az alapvető kocsmakaja pedig kézműves pizza olasz alapanyagokból. A közönség kétbázisú, a környékbeli lakók és diákok mellett a nemzetközi pályaudvar és közeli szállodák turistái is gyakran letalálnak. Példásan megférnek együtt. A hangulat, a berendezés tényleg kirívóan bensőségesen kocsmás. Egy kincs miközben máshol főleg a söréttermibb, fennköltebb irányba halad az új hullámos söröző kategória.

Cím: 1077 Budapest, Bethlen Gábor utca 3.

2. Ogre bácsi – sör, perec, kolbász, kultúra

(eredetileg: 465. Kocsmaturista állomás, 304. budapesti állomás)

A következő állomásunk a sörcikkgyűtőkkel az Ogre bácsi volt, kicsit beljebb az Andrássy út és a Király utca között. Néhányan talán azóta is átkoznak, hogy mondtam, hogy menjünk gyalog, nincs messze. Sztárpletyka: a sörcikkgyűjtők alatt lerobbant egy trolibusz. Útközben rájöttem, hogy szó szerint mennyivel könnyebb dolgom van a kocsmalátogatás-gyűjtéssel, mert a kocsmákat nem kell nagy szatyrokban magammal cipelnem száz métereken át, ahogy tette Tóth Robi, a gyöngyösi sörcikkgyűjtő az aznapi szerzeménnyel.

Az Ogre bácsiban biztosra mentünk, szinte mindnyájan ismerték. Sok közös vonást mutat a Guri Serházzal, hiszen a szintén kisvárosi, Szent András Sörfőzde márkasörözője, tíz csappal ugyancsak. Itt azonban vendégcsapok is kínálkoznak más cégek főzeteinek (maximum kettőt láttam egyszerre), ahogy egy hűtőnyi hazai és nemzetközi üveges sör portfólió is .

Kocsmatúra a sörcsikkgyűjtők - Ogre bácsii - Szent András sörök - Kocsmaturista

Már többször írtam az Ogre bácsiról (ITT és ITT), sőt nemrég VIDEO is készült.

A mai formájában egy nagyon hangulatos sörpince, kreatív eseményekkel, előadásokkal, pl. az Ogre Bácsi Söregyeteme. Érdemes figyelni az eseményeit, sokat lehet tanulni sörözés mellé. A kaják náluk állandók: kolbásztál, békési snack-kolbászok és mini perecek. Egyik jobb, mint a másik! A bor ki van tiltva, van viszont békési pálinka.

Az Ogre bácsiban már nagyon oldódott a hangulat. Érdekes volt megfigyelni, hogy micsoda belső szabályai, bejáratott dinamikája, sőt akár dilemmái és nehézségei is lehetnek a sörcikkgyűjtésnek.

Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub az Ogre bácsiban - Kocsmaturista

Itt oszolt a tömeg nagy része, csak a legkitartóbb három tag maradt. Túl közel esett az egyik legkedvesebb törzshelyem a KáOsZ, hogy ne mutassam meg nekik állhatatosságuk jutalmaként. Az egyetlen állomás, amit én választottam.

Cím: 1067 Budapest, Hunyadi tér 11.

3. KáOsZ Drink Station – Az egyetlen állomás, amit én választottam

(eredetileg 133. Kocsmaturista állomás, 149. budapesti állomás)

Bár a sörcikkgyűjtők szívesebben választanak kisüzemi sörös helyeket, és a KáOsZban az nincs, mégis tetszett neki az atmoszféra, főleg a félhomályos kocsmahangulat és az itt is kapható kézműves pizza miatt, de azért a korsó Pilsnerrel sem ellenkeztek egy percig sem.

A Magyarországi Sörcikkgyüjtő Klub tagjaival a KáOsZ Drink Stationban - Kocsmaturista

A KáOsZról a korábbi bejegyzéseim ITT és ITT olvashatók. Csak röviden foglalom össze, hogy a Király utcai négyes-hatos megállótól mindössze egy sarokra található, csak pont nem arra amerre a nagy tömeg megy. Ennek az az áldása, hogy szuperbarátságos törzsvendég-kocsmaként működik, mégis változatos arcokkal (fiatal lánytól a nyugdíjasig, a rockertől az elegáns hölgyig) és befogadó közönséggel. Ennek megfelelően vannak egész évben változatos programok: farsang, halloween, kalapos bál, süti parti, stb. Itt be lehet csöppeni a magyar kocsma-folklór sűrűjébe és ínyencségeibe. A lenti kézműves pizza mellett alkalom adtán a jelenleg számomra top 2-es házi kencés retro-melegszendvics is kapható.

A KáOsZ Drink Station kézműves pizzája - Kocsmaturista

A röviditalválaszték széles, és vannak saját koktéljai a háznak, amiket KáOsZ és Dr. Zacher néven kérhetsz. A fröccs minőségi borból készül, a zenéről magadnak is gondoskodhatsz Youtube zenegéppel, de ha rábízod magadat a helyiek ízlésére, akkor sem fogsz csalódni.

Cím: 1068 Budapest, Szófia utca 7.

4. Rutin Bár – A Nitrolátogatás az új villámlátogatás

(1031. Kocsmaturista állomás, 516. budapesti állomás)

Az eddigi túrát másoknak újszerűbb lehetett olvasni, mint nekem átélni, hiszen visszatérős kocsmáimról meséltem, amelyekről nem fogy ki a jó szó. Viszont örültem, hogy következő fordulóban én is új helyre mehetek. A 2017-es alapítású RUTIN BÁR a Legjobb kocsma nevű hálózat része. Azért esett rá a választás, mert az utolsó két kitartó versenyző, Józsi és Péter akkoriban készült megkóstolni az épp újdonságnak számító Borsodi Nitro sört és itt csapolták. Én meg hagytam magamat elrángatni.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Rutin Bar - Borsodi Nitro kóstolás - Kocsmaturista

A cseh Ostravaban készül, teljesen kellemes meglepetést nyújtott. Jól esett, ízlett, frissített, pedig nem vagyok cseh típusú lager rajongó, de ez a „nitrogénnel dúsítás” hozzáadta a pluszt. Magyarországon az is kiemelendő, hogy nagyüzemi létére nincs benne kukoricadara.

A Rutin bártól mérsékelten vártam csak újdonságot, mert egy a Nagykörút visszahangos hírű kocsmasorában, ráadásul hálózat része.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Rutin Bar - Kocsmaturista

Viszont ez sokban megőrizte elődjének, a Megállónak a karakterét, így nem a lánc valamelyik sémáját láttam viszont benne. 

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Rutin Bar belülről - Kocsmaturista

A WC ajtók kifejezetten pofásak és egy-két fali dekoráció is vonzza a szemet. Eget így sem rengetett, hiszen a fiatalok által nagyon látogatott körúti kocsmák hirtelen ránézésre eléggé hasonló összképet mutatnak szombat este, aminek megvan a maga helye, csak nehéz sajátosságokat kiemelni. Viszont extrát jelenthetnek az általam még nem próbált bulik a pinceszinten, visszatérő zenei eseményekkel, mint DJ, karaokee, diszkó, R’N’B buli. Még a terjedése hajnalán lévő Borsodi Nitró is plusz pont lehet egy ideig. A Rutin bar hozza amúgy, amit a környék megkíván, kedvező, diákkompatibilis árak, kocsmasportok, nagyobb társasági férőhelyek, népszerű italok, rendszeres akciók. Itt is adott – a Legjobb kocsma hálózatban pozitívan kipipálható – sokféle, fröccsnek is jó bor. A kocsmakaját pedig a kedvemre való A Lepény szolgáltatja.

Cím: 1073. Budapest, Erzsébet körút 26.

5. One Beer – Van az more beer is… – itt csehül járhatsz!

(Eredetileg 716. Kocsmaturista állomás, 417. budapesti állomás)

A sörcikkgyűjtőket nem könnyű sokáig túlnyomóan magyar nagyüzemi sörös helyeken tartani, ezért a nap legtovább kitartó gyűjtőjével, Péterrel ketten maradva az utolsó állomást a One Beer nevű sörözőben jelöltük meg. A magyar kisüzem helyett cseh irányba úsztunk tovább és el. Pétert külön élmény volt megismerni. Amúgy vasúti tematikájú író, rendszeresen publikál a Magyar Turistába is. Állítom, nálam is nagyobb országos kocsmaismerettel rendelkezik. Tartalmas kocsmafotó-gyűjteménye van mappákba rendezve, és rendszeresen jelent tagtársainak, sőt már nekem is legújabb felfedezéseiről. Ritka fajtársamat ismertem fel benne. Bár neki az is vezérszempontja, hogy egy helyen legalább legyen esély arra, hogy ha más nem, a jövőben tudjon extra relikviát szerezni a gyűjteménybe. Ezt az esélyt a sörkínálat alapján mérlegeli.

A One Beer amúgy kifejezetten kirívó hely a környékén. Másodszor jöttem ekkor. A Nagykörút csendesebb szakaszán található, a Baross utca és a Corvin negyed között, jó időben terasszal.

Kocsmatura sörcikkgyűjtőkkel - One Beer kívülről - Kocsmaturista

Tetszik benne, hogy profiljával minőségi közönséget definiált magának.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - One Beer - Kocsmaturista

Mindkétszer azt éreztem, hogy jó végignézni az embereken. Különböző életkorok, de csak jó benyomást keltő, mégsem rongyrázó, cserébe felszabadult, intelligens brigádok. A berendezés nem maradt túl maradandó, néhány fém retróplakátban (Budapest, kávé és sör tematika leginkább) fali grafikában és gegben kifutni látszott a látványjáték.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - One Beer beltér - Kocsmaturista
Egyszer zárásnál készült fotó

Az „egy sör nem sör” több nyelven viszont jó irány. A szükséges plusz inkább a programokban, a szolgáltatásokban és a kínálatban jelentkezett: társasjátékok, sörpingpong, kocsmakaják (sörperec, sült virsli, kolbász), nagy cseh sörkínálat – 8 csap és kb. 20 üveges: Primator, Bernard, Lobkowitz, Bohemia Regent, Pardubický Porter), de melléjük akár német, ír és belga állandó sör is. A Facebookon magyar kisüzemit is kifigyeltem (Kecskeméti Sörmanufaktúra).

Kocsmatúra a Sörcikkgyűjtőkkel - A One Beer beltere - Kocsmaturista

A One Beer kutyabarát, a térelrendezés meg vendégbarát. Lehet ülni a pultnál, és kisebb nagyobb asztaloknál, van galéria és hosszan elnyúló hátsó rész, a tér két alkalom alapján eseménydús, energikus. Ezért rendezvényekre is alkalmas, amik történnek is rendre: quiz-estek, akár nagy közösségi összejövetelek, karnevál közösségi meccsnézés, stb.

Cím: 1085 Budapest, József körút 63.

A 2018-as folytatásra hármasban került sor. Péter és Józsi meghívtak egy közös találkozásukra januárban.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Találkozó a Virus Caféban - Kocsmaturista

6. Virus Café – Sokoldalúsággal fertőz…

(1064. Kocsmaturista állomás, 539. budapesti állomás)

Az első helyet az én kíváncsiságom jelölte ki, de a ritkábban fellelhető újabb Pécsi Sörök csapjai miatt ők is a viszonylag friss Vírus Caféba voltak csábíthatók. A Ferenc körúton (Nagykörút) található, a Corvin negyednél.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - a Virus Café kívülről - Kocsmaturista

Bár Péter alapból még nálam is jobban ellenforradalmára annak, ha egy inkább ivós helyet Cafénak hívnak, mégsem hibáztatunk, legfeljebb finoman pörölünk, és inkább csak hatunk és formálunk a témában. Mindezen túl a Vírus szimpatikusan közvetlen és laza hely. Egy paksi származású apa és lánya futtatják. Nem is múlt nélkül. Ők vették át anno a szuperhangulatos Gondozó kertet, a környék egyetlen romkocsmáját egy időben és családnevük után Bujdosó kertre nevezve fejlesztették. Sajnos ott már új szelek fújnak. Nekik viszont itt az új lehetőség.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Bújdosó Brigitta a pultban - Kocsmaturista
Brigitta

Piros színnel domináló kedves kis kocsma, két szinten az egykori Zöld Gyémánt helyén kényelmes székekkel, téglarakás-pulttal, presszós kerek asztalokkal.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - A Virus Café pultja - Kocsmaturista

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - A Virus Café beltere - Kocsmaturista

Bár a kényes piros és fekete színpárból másoknak sikerült már szemet szúró kocsma-szörnyszülötteket is alkotni, itt biztatóra sikerült az összhatás. Sándor és Brigi pozitivitása csak hozzátesz a légkörhöz.

Örülök, ha ilyen sokoldalú egységet találhatok. Szívesen irányítok rájuk figyelmet, mert a körút sok kocsmája között talán nem is sejthető, hogy mi mindent kaphat, aki idejön: preferáltam dunántúli alaptermékeket: Pécsi söröket csapon, szekszárdi és villányi borokat, pálinkákból viszont pont Panyolait, üveges sörökből akár németet (Paulaner), cseht (Primator) és egy-két magyar kisüzemit (Szarvasi, BigFoot). <<< IPA, búza is. A szabvány koktélok mellett spéci Virus koktélokat és shotokat is kevernek. Rágcsákon túl népszerű újdonság a magyaros grillszendvics lepénytésztával: házi sonkás > tejfölös és lecsós(!) alappal. Kocsmakorcsolyának szánják, 590 Ft-ért. Kacsintva kérhető óriás melegszendvics is. A művészetpártolás is erős vezérvonás: rendszeresek az élőzenei estek (blues-, jazz- és rockvonal főleg, de belevegyül ebbe népzene és világzene is). A galéria, ami – akár svédasztalos rendezvényekre lefoglalható – artgalériaként műkdik, rendszeres helyszíne fotókiállításoknak, de mindenféle más művészeti ágra is nyitottak, ami falra fér. Sőt akár kocsmakviz is előfordul odafenn.

Cím: 1092, Bp. Ferenc körút 32.

Ha ez nem lenne elég vagy elég közel, van egy másik egységük is, a VII. kerületben: Virus Club – Nagy Diófa utca 17,

7. Tompa Angyal – Sétálóutcából is megkívánható pince

(eredetileg 552. Kocsmaturista állomás, 337. budapesti állomás)

A Tompa Angyalba én is előismerettel érkeztem. A IX. kerületben az egyik kedvenc utcám a közvetlenül a Nagykörútról nyíló Tompa utca. A híres Ráday gasztróutca kistesójaként tekintek rá. A hangulata miatt évek óta favorizálom: csökkentett autóforgalom (szinte sétáló), díszkő burkolat, parkosítás, színes házak, de az utóbbi években különösen sok kocsma is nőtt oda a már megénekelt Macskafogót kiegészítendő. Közülük a Tompa Angyal a nagy kisüzemi sör kínálatáról is nevezetes.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - A Tompa Angyal kívülről - Kocsmaturista

Mókás keresztsége az itt összefutó Tompa és Angyal utcák alapján kijátszott Jolly Joker. Ennek megfelelően vicces lógója van, de érdemes egyéb dizájnvonásokra is figyelni. A bárpult talpazata egy látványos komplett grafikát szemléltet. Van egy beltéri kandeláber és rendszeres kiállításokba is láthatók a falakon.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - A Tompa Angyal pultja - Kocsmaturista

A sörkínálat naprakész, 2018 januárjában decemberi premier söreik is voltak. 4-5 éve alapították sörkedvelők, akik a mese szerint azóta is aktívan részt vesznek a kínálat alakításában, a trendek figyelésében. Az alaphelyzet 4 csap: 2 Lasko, szlovén sör és 2 mindig változó vendégsör, és ennél jóval több változó üveges, sőt sörpárlat is. Bor ugyancsak kapható! Láthatóan komolyan veszik a bisztró besorolást is, mert a kocsmakorcsolya szintű zsíros és töpörtyűs kenyértől eljutunk a változatos grillszendvicseken át a quesadillákig és a salátákig. Alkoholmentes italokból is felfegyverkeztek egyedi szörpökkel, üdítőkkel. A Tompa Angyal is a közvetlen környékre nagyon jellemző intelligens munka utáni beülő is, ahol kollégák akár csapatostól, akár ketten szívesen nyújtják ki a közös időt.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - a Tompa Angyal beltere - Kocsmaturista

Cím: 1094. Budapest, Tompa utca 14.

8.Pepin Craft Beer House – Kisüzemiző nagy társalgásokhoz

(1065. Kocsmaturista állomás, 540. budapesti állomás)

A Tompa utca másik végén folytattuk, a szintén újabb hullámos, kicsike kisüzemi sörözőnél.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Pepin Craft Beer Bar kivülről - Kocsmaturista

A Pepin elnevezés a Sörgyári Capriccio Pepin bácsi nevű karakterén alapszik, aki Bohumil Hrabal idehaza is kultikus cseh író egyik legkedveltebb, meg is filmesített művében gyakorlatilag a szerző nagybátyja. A taglalt kocsma abban a hullámban nyílt, amikor már eléggé sikerbiztos, de még nem minden hónapos eset volt kisüzemi sörözőt nyitni (2015). Azóta is túléltek, a stílusuk kiforrott, a választékuk pezseg. Hrabali referenciák, sör-relikviák, sörirodalom található falaikon, polcaikon.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Pepin Craft Beer Bar belülről - Kocsmaturista

A sörválasztékuk viszont inkább magyar: rengeteg hazai sörvilági szereplőtől tartanak választékot. Emellett cseh, belga, akár szlovák sörök is előfordulnak. Csapon egyszerre kettőt tartanak, a többség üveges. A borkedvelőkre itt is gondoltak (Pohárszék borkereskedés). 

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Pepin Craft Beer Bar sörhűtő - Kocsmaturista

Meghitt, kiskocsmás léptékű közeg, hiába világosabb színekkel építkezett. Becsatlakozik a környék munkaidő utáni kocsma-safarijába, és ott létünkkor életképként a hétköznapok lantját reggelig letett barátokat láthattunk karriert vitatni. Mások pedig üveges sört hazavinni léptek be. Pluszban leginkább a kocsmakajáikért éltetem őket. Többféle is játszik, például sajttál. Én töpörtyű és kolbásztálat választottam. Finom kenyérrel, csemege uborkával, tormával és zöld chili paprikával hozták ki, szimpatikus ár-értékarányban, kb. 800 Ft-ért. Eltelítőbb, mint gondolnátok. Egyedül megenni sem bírtam.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Pepin Craft Beer Bar - Kolbász és Tepertőtál - Kocsmaturista

Inkább társalgási, mint társasági – arra viszont telitalálat, jó időben sok kültéri presszóasztallal.

Cím: 1094. Budapest, Tompa utca 26 b.

9. Ferdinánd Monarchia Étterem és Sörház – Légy Habsburg egy estére!

(eredetileg 159. Kocsmaturista állomás, 138. budapesti állomás)

A folytatás egy nagyobb szabású esemény volt egy nagyobb szabású helyen. A Ferdinánd Monarchia Étterem és Sörház egy igazi hangulati dagonya. Megkockáztatom, ez a forma ebben a mértékben egyedülálló Budapesten. Nemcsak kitölti az étterem kategóriát, hanem jeleskedik is benne mind a régiónkban egyedi kínálatösszesség, mind a változatosság, mind a minőség, mind a felszolgálás tekintetében. Mindezzel együtt mégis fel van locsolva egy cseh söröző hangulattal is.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Ferdinánd Monarchia Étterem és Sörház beltere - Kocsmaturista

Pásztázó tekinteted folyton szájhoz vagy koccintáshoz emelt dús színű sörös korsókba akad, csak épp üres asztalok helyett, megrakott tálak felett.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház sörei - Kocsmaturista

A sörkorcsolya szinttől (hermelin a képen) csuda ételkölteményekig lehet válogatni a Monarchia országainak gasztronómiai örökségéből.

Kocsmatúra a Sörcikkgyűjtőkkel - Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház hermelinje - Kocsmaturista

Melléjük hétféle változó és változatos fajtájú csapolt cseh sör sorakozik krétaszínnel az aktuális sörmenü tábláján. A kínálat szilárd alapja a Ferdinánd sör, aminek érdekessége, hogy a beszállító cseh sörfőzde egy időben valóban Ferenc Ferdinándé volt. A variábilis sörkínálati rész viszont válogatott más cégek termékeihez nyúl és fajták tekintetében a könnyen képzet-társított pilseniek és félbarnák mellett akár a cseh IPA vagy a Milk Stout kategóriájába is kikacsint.

A hangulat felemelő. A vendégek vidámak, otthon vannak itt, a folyamatosan elengedő létszámú személyzet ugyanígy energikus, jókedvű, példásan előzékeny és rugalmas. És ami különösen fontos, nem automa-nyájasságra beállított vendéglátó-robotok, hanem élőn jófejek, értik és művelik a viccet. Ide tényleg öröm betérni. Nem csoda, hogy itt tartotta az egyik informális találkozóját a Magyar Sörcikkgyűjtő Klub, ahova több külsőssel együtt én is meghívott voltam. Két külön terem van a pincében. Ez a megtartott eleganciával együtt kocsmásabb miliő, sörpincésebb hangulatvilág.

Kocsmatúra a sörcikkgyűjtőkkel - Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház különterme - Kocsmaturista
Plusz meghívottakkal kiegészülve

Bár kiállítás is előfordul a falakon, a mindennapi díszletekre is érdemes figyelni, a cseh plüssjátékoktól, az én kedvencemig a Hrabal vitrinig. Itt is érdemes követni a Facebook oldalt kulturális és gasztronómiai eseményekért vagy kombinációjukért.

Cím: 1063. Budapest, Szív utca 30.

Itt maradtak félbe a sörcikkgyűjtőkkel közös kocsmakalandok. A nyitottság megvan, hogy továbbírjuk a történetünket. Ha összegyűlt egy új csokorra való vendéglátóhely, beszámolok ismét. Az eddigi délceg válogatással én nagyon elégedett vagyok, remélem sikerült új ihletet nyernetek belőle.

Ha budapesti, magyarországi és európai kocsmatúrával egybekötött városfelfedezések, kocsma-élet és kocsmakultúra, kocsmakaja kultúra beszámolóit olvasnátok rendszeresen, akkor a Kocsmaturista Facebook oldala itt követhető: www.facebook.com/kocsmaturista

A kapcsolódó Facebook csoporthoz itt lehet csatlakozni: www.facebook.com/groups/kocsmaturista

Folyamatosan várom az ötleteket, javaslatokat a meglátogatásra érdemes kocsmákról, izgalmas kocsmaélettel rendelkező városokról, környékekről vagy arról, hogy ti miről olvasnátok szívesen! Írjatok a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra.

KÜLÖN TÉRKÉPEN A SÖRCIKKGYŰJTŐ KLUB TAGJAIVAL KÖZÖS ÁLLOMÁSOK:

Itt pedig a Kocsmaturista nagytérképre felhelyezve láthatók a bejegyzésben érintett helyek az összes megénekelt állomás között:

Hasonló budapesti kocsmacsokor:

Ha csak 23 kocsmára van időd Budapesten…

A bejegyzésben szereplő egyes kocsmák külön beszámolói a Kocsmaturistán:

KáOsZ Drink Station / Italozó – Vendégségben a kocsmában

Apu, hogy megy be az a nagy Ogre a kocsma barlangjába? – KOCSMANYITÁS: Ogre bácsi, Budapest

Egyebek pedig a Kocsmablogon olvashatók:

Tompa Angyal: http://kocsma.blog.hu/2014/01/03/tompa_angyal

Pepin Kézműves Söröző: http://kocsma.blog.hu/2016/01/08/pepin_kezmuves_sorozo

Ferdinánd Monarchia Étterem és Cseh Sörház: http://kocsma.blog.hu/2012/09/05/ferdinand_monarchia_cseh_sorhaz

One Beer: http://kocsma.blog.hu/2017/08/11/one_beer

 

 

“Kocsmázz, mint egy Sörcikkgyűjtő! – Hova járnak a profik Budapesten?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Nagyon informatív, lényegre törő, és olvasmányos írás – ahogy azt megszoktuk e lapon. Két apróságot azért hozzáteszek:
  -a MSK nem 2011-ben, hanem 2001-ben alakult,
  -a Guri Serházba látogatást nem „Péter” szervezte, hanem én, ahogy az egész aznapi túrát (és korábbi több tucatot is): lásd Facebook-oldalunkat 2017.11.20.-án a programmal.

  Egyéb: hasznos lenne a sörök árát is megemlíteni helyszinenként, ez orientáló.

  Válasz
 2. Szia András, köszi mindkettőt. A dátum csak elírás volt, azt javítottam. A Péter szervezését is korrigáltam. A Serházas Zoli elmeséléséből kötöttem össze így a dolgokat. Ugye erre az alkalomra még csak szóbeli meghívást kaptam Józsitól.

  A sörök árait egyelőre csak akkor szoktam feltüntetni számszerűsítve, ha nagyon olcsó vagy nagyon drága, hiszen egy könnyen és gyorsan változó tényezőről van szó. Többszáz megírt kocsmánál meg nem tarthatok folyamatos árfigyelést a hitelesség végett. De még gondolkodom hogy hogy lehetne ezt kivitelezni a legjobban. Mindenképp elraktározom az ötletet.

  Válasz
 3. Nagyon tetszett az írás, igyekszem minél több emberhez eljuttatni ezzel a BLOGOT és a KLUBOT is reklámozva.
  Köszönöm még egyszer, tényleg jó és érdekes olvasmány.

  Válasz
 4. Szia ! Kösz a reagálást, rendben, megértem az árakra referálst is.
  Dóka Gyurinak igaza van, megérdemlik opuszaid a népszerűsítést – kivált, ha velünk kapcsolatos.
  Mostantól kapni fogod a meghívókat, ahogy már az áprilisi találkozónkra és a KSE-sörfesztiválra is küldtem.
  Üdv.

  Válasz

Szólj hozzá!