Kocsmaturista Call - Mobil Fejléc
Kocsmaturista 2.0 Címlap

A pesti Tompa utca és Ferenc tér – a városi éden és kocsmaélete

Az, hogy a ferencvárosi Tompa utca és Ferenc tér kombója még nem egy visszhangosan címeres márkanév Budapesten, egyrészt furcsa, de másrészt jó is, mert addig olyan amilyen! Egy édeni utcakép, a belváros egyik legzöldebb utcája sok mindent rejt hallgatagul vagy alig láthatóan: a régi épített szépség maradványait pepitázó kiemelkedő városrehabilitációs mintát, és sok izgalmas, értékes vendéglátóhelyet, köztük színkocsmákat és részkocsmákat is.

Ez a cikk a BUM – Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. támogatásával készült. Szponzorált tartalom = ráfordított idő, de nem szponzorált vélemény (Bővebben erről…)

TARTALOMJEGYZÉK

VIGYÁZZ, ÉPÍTÉSI TERÜLET!

Ez a Tompa utcának+a Ferenc térnek és kocsmaéletüknek, sőt egyéb vendéglátós szemelvényeinek a még folyamatosan bővülő oldala, amelyen idővel jobban kifejtem az összes meglátogatott vendéglátóhelyet. Egyelőre a feltöltés folyamatában vagyok. Érdemes lementeni a linket és vissza-visszanézni újdonságokért.

A Tompa utcaélmény és a Ferenc térélmény

A zöldtől és a vendéglátástól egyszerre dagadó Tompa utca viszonylag még csak kis körben kultikus, de ott annál inkább. A helyi lakóközösség egy részéből is közönség lesz a vendéglátóhelyeken, akár törzsvendég. A(z meg)ismerőiből meg szíves visszatérők. Budapest egyik legjobb adottságú utcájáért szinte fakírság már magában is nem rajongani- Akárhol jól megállná a helyét. Egy kisebb liget, sőt mondhatjuk, vadon van a közepén és ehhez mérsékelt forgalmú, kvázi sétálóutcaként sok más európai város hasonló utcájának ütőképes kihívója.

Ennek tetejében jellemzi nagyon változatos, minőségi vendéglátás, és ha itt meg kéne állnom a szégyentelen lelkesedéssel, akkor is elégedetten porolhatnám a tenyereimet, de hozzá kapcsolódik még a Ferenc tér, amely szintén több szempontból rekorder, és nem csak azért, mert talán Budapest legkevésbé ismert pompás atmoszférájú tere.

A Ferenc téren én top 3-as legaktívabb magyarországi közéletet láttam az itteni részben parkos, részben térköves üde téren és ez főleg szomszédsági jelenetekből áll, ami remek tendencia, mert sok helyen fájón hiányzik ez a országunkból. Itt lüktetett: beszélgetésekkel, családokkal, gyerekekkel, idősekkel, egyáltalán emberekkel a padokon, pórázvégeken ismerkedő kutyákkal, kártyázókkal. Ezt a szintet Budapesten is csak két másik nem turistás téren/parkban láttam. Szívderítő volt ezt itthon látni. Egyharmad Bulgária.(Bulgária az eddigi kedvencem közélet szempontjából)

Köztesvárosi varázslat

A magyar nyelvből nagyon hiányolom azt a szót, hogy midtown. Mivel a középváros szót már birtolják a középméretű városok, valakivel (bocs, hogy nem tudom kivel) kitaláltuk a köztesváros szót a bel-belváros és a külváros közti átmeneti városrészekre. Ezek a legkedvesebb területeim nagyvárosokban, mert itt már nem a turistazóna jeleneteit kell alázatosan elviselni, de nem is romantikátlan álmos kertváros és zord iparnegyed pepitáját. A köztesvárosokban tündököl a városok legigazibb arca, valódi helyiekkel, de mégis méltó választékkal bármilyen üzletből, kocsmákból is és élénk közélettel. 

Budapest egyik legjobb köztesvárosa (Újlipótváros mellett) Középső-Ferencváros, a Ferenc körút és a Haller utca közötti terület. Szokták ezt urbanisztikailag egyszerűen a Rehabilitációs területnek is nevezni. Egy építészetileg rangos díjazott hosszú, évtizedeket átívelő projektről van szó, melynek során a régi megmentett épületek mellett új házak jelentek meg. Nyilván semmi sem csak ideális minden szempontból, biztosan ez sem, de mégis rajongok a létrejött nagy parkos terekért, a színes térköves utcákért, itt ott felsejlő átjárókért az épületek között, az egyszerre több ház lakói számára összenyitott parkos belső zöld udvarokért…

 olyan szépséges utcákért, mint pont a Tompa vagy az Angyal utca (második kép):

Nagyon izgalmas utcahálózat ez, kismilliárd jósággal egy urbánusszívű kincskeresőnek. A Tompa utca és a Ferenc tér szerepe pedig ebben a színes masszában kiemelkedő. Az ő vendéglátóhelyeikről lesz szó innentől ebben, egyesített egységként kezelve őket, együtt, inkább helytípusok szerinti, mint cím szerinti bontásban.

A Tompa utca és a Ferenc tér vendéglátása

Annak, hogy a Tompa utca és a Ferenc tér a példás köztesvárosi arany középút, sok vonzata van. Ezek együtt nem egy célon túl lövő bulinegyed, nem is egy sokszorozva elszigetelt magánszféra. Ez egy kis Ráday! Régebbi követők tudhatjátok, hogy mennyire szeretem a Ráday utcát, mivel jól ismerem, mert hasonló a hangulatalapja, és tele van kincsekkel, de ott egy kezdőnek igenis feladat kikaparni a gesztenyét a hatalmas kínálatból. A Tompa jóval rövidebb, sűrűbb szakaszon kínálja javait. 

Már első nap után kikiáltottam, hogy az egyik legkedvesebb környékprojektem, de a végéig tartott, mire rájöttem, hogy miért. Itt ugyanis nagy arányban voltak a pályán a saját vendéglátóhelyüket képviselő emberek, amelyek teljesen más élménnyé teszik a felfedezést. Ismerik a gondolatot a hely és a termékek mögött és tudnak is mesélni róla. 

Ez így sokatmondóbb, közvetlenebb, érdekesebb, mint nagyon sokszor fogalmatlan és érdektelen személyzettel találkozni (kiemelt tisztelet a kivételnek).

Nagyon jó volt megszeretni az utcát és egyes helyeit is jobban a jobb megismerés által. Tetszett a kocsmákon, vendéglátáson túl, hogy Magyarországhoz képest egészen sokáig tartott élet a padokon is. Értem tetten csoportos vonulásokat, utcai beszélgetéseket, padokon bandázást, evést-ivást, randizást, fel s alá telefonálást, várakozást. Egyes gyerekek a Ferenc téri játszótéren még sötétedés után is hajtották a hintákat.  

A vendéglátók kulturális szerepvállalása is dícséretes. Amikor keddet írtunk, egyik helyen kocsmakvíz, másik helyen tudattágító borkóstoló volt, harmadikon akkor ért véget egy slam poetry produkció. És mindegyik hely jól fel volt telve ekkor, az amúgy jellemzően gyengébb kedd estén, nem csak ezek.

Van egy dolog, amire készülni kell a Tompa utcát-Ferenc teret látogatóknak: az árak! Összesítésben több ponton érezhetően magasabbak, mint más random budapesti nem turistakörnyékeken. Nyilván messze nem a Vár vagy az 5. kerület közepe szintjén drágák, de ahogy a minőség, a ritkaság és a választék is magasabb errefelé, az árak is. Többek között portugál és izraeli borokat, országon belül ritka kistermelői portékákat, kiugróan minőségi péksüteményeket, fagyikat lehet enni. Tapasztaltam kiugróan nagy árakat is, ritkán kevésbé extra termékekért is, de többségében jó volt az ár-érték arány: a többletért tényleg többlet járt, vagy ritkaságban vagy minőségben vagy egyeidségben vagy kombinációjukban. Ezek mellett voltak teljesen átlagos árú, zsebnek is kedvező tételek, de azért ünnepibb költségvetéssel kell készülni, ha valaki ki akarja maxolni a Tompában és a Ferenc térben rejlő kuriózumokat. Mindezzel együtt: érdemes-e ide jönni? Nagyon is! Ráadásul a valamivel magasabb árakhoz itt többségében szokatlanul közvetlen helyek párosodnak, nem úgy, mint egy turistazónákban. 

Mivel megvannak errefelé is a mérsékelt árfekvésű egységek, ahova az, aki nem tud/akar mindig többet költeni a különlegességekre, visszatérhet csak jól érezni magát, jó közösségben és jó környezetben lenni.

Tompa utcai és Ferenc téri kocsmahelyzet

A Tompa utcán, a Ferenc téren és pár háznyira egy mellékutcában összesen 7 főprofilú italméréssel, 5 kocsmázásra is kipárnázott hibriddel és 5 inkább nem kocsmával ismerkedtem, de még az utóbbiak többsége is derekas alkoholválasztékot tartott. Ezeke veszem sorra, terémszetesen a minél kocsmásabbaktól kezdve.

Hagyományosabb közösségi kocsmafélék

Két nagyon erős, jó hangulatú, jó társadalmi merítésű és közösségi életű kocsmát ismertem meg (jobban) az utcabéli Tompa Angyalt és a Ferenc téri Öreg Órát. Ugyancsak egy sor jó benyomás ért a már vegyesebb, akár betévedő turistás közönségű No Name Sörözőben is, amelyről a legdícsérőbb szavakat hallottam a törzsközönsége köréből.

TOMPA ANGYAL Bisztró&Kávézó

A viccesen hangzó Tompa Angyal itató-etető nem az angyalian tompa vendégek után kapta a nevét, bár attól még hagyhatjuk, hogy a név kötelezzen! Szimplán a Tompa és az Angyal utcák találkozásánál található.

Régi kedves helyem, de 2024-ben újra új. Két éve tulajdonosváltás volt, részben mások az italok és a személyzet (Gábort más ismertem máshonnét!), de megmaradt a hangulat kinn (fenn) és lenn is, Balázs pedig jófej feje a helynek. A szabadban szélesen elterülő járdaterasz növények félintim takarásában biztosít vendégteret, mégis elég mozgalmas jövés-menéssel a házfal és a székek között, hogy aki akarja, mint nézőtérről figyeljesse az áthaladókat. Akár csoportosan is szoríthattok (vagy ellendrukkolhattok) a szomszéd kapualjban egy egymást faló randi sikerének (megtörtént eset alapján).

A lenti beltér hangulatos, téglás pince, szórványos dekorációval, de köztük jópofákkal: kiemelkedően mutatós, talányos pulttalpazattal, egyedülálló belső körömlakpiros lámpaoszloppal és kiváló poénokkal itt-ott. Az új csapat új lendülete krétás kiírásokkal is igyekszik mulatatni a közönséget, ott, ahol nem megy az olvashatóság a poén rovására. Vannak többször látott, de új formába öntött vicces frázisok is.

Tompa-Angyal italok-ételek

A sörkínálat egészen széles, bár már nem keményvonalas kraftsörözőként működnek, de a Szent András Sörfőzde kínálata dicső náluk, főleg üvegesekből, sőt egy-kettőt csapolnak is. Ritkaságuk és régóta szinte emblémája a helynek a csapolt szlovén Laško, és jut még többek között a sokak kedvence Pilsner Urquellből is. Az alkoholmentes sörökből kiemelem a 2,5 decis San Miguelt (2024-ben 1080 Ft – elég jó). Nem tipikus mentes sörösen édes, hat a keserű íz is.) Borokból és rövidekből is sokfélét láttam készleten, de mások a koktélokat is rendelgették.

Ételnek egyszerűbb gasztrokocsma-kajákat futtatnak, de pont így nagyszerűek (bocs a sablonért). Közvetlenek maradnak és mégis elég sok mindent lehet rendelni: quesadilla, hamburger, melegszendvics, stb. Én a #FőlegVegán ön-emberkísérletemmel salsa szószos nachos-szal és olivabogyókkal kezdtem. Együtt különösen bőségesek voltak, és áruk is jó üzlet! Uzsonnaidőben kitütötték, hogy aznap még bármit egyek. Máskor vegánosítva megkóstoltam a zöldséges quesadillát is, ami részben sikerült, mert tejfölt kaptam mellé. Szintén finom és derekas adag volt, és mivel önkéntes korlátaim csak saját rendelésemre vonatkoznak, amikor Zopán barátom meglepett egy „csak” vegetáriánus melegszendviccsel, éltem az eséllyel (eskü, nem kértem, hogy segítsen csalni) Na az is rendkívül jó volt.

A Tompa Angyal legnagyobb varázsa a közösségi élete

A Tompa Angyalban az egyik legjobb dolog az, amit eleve a kocsmavilágban leginkább szeretek: közvetlen és összehozza az embereket. Itt ezt mesterien űzték. A nagyon aranyos Juci, egy domináns csapattag például természet felett természetes és közvetlen volt. Úgy ültetett a kollégákból és a törzsvendégekből álló vegyes társaságukba, ahogy utoljára csak Carli az extra kedves Ráday utcai Pourgatoriumból (CIKK ITT!), pedig neki még arról sem meséltem, hogy mire készülök most az utcával.

A Tompa Angyalban még engem is meglőttek vízi pisztollyal új vendégként. Juci pedig megijesztett az utca másik teraszán, miután csak kétszer jártam náluk. Na ezeknél hitelesebbet el sem tudok képzelni és még mindig Budapest közepén járunk. Új emberek, új gondolatok, új kis mindennapi hülyeségek sorával szembesülök itt pillanatok alatt a nulláról. Ennyit az emberekert elidegenítő fővárosról! Itt összejöttek a tősgyökeres pestiek, az ex-kecskemétiek, vagy somogyiak és kezet rázott Zalára egy-egy frissen lecimborált nagykanizsiai és egy zalaegerszegi (én). Ennyit meg a rivális városok ellentétéről!

Váltogattuk az értékes témákat is, de lementünk bulvárba is. Még sosem kerestem rá Zimány Lindára és arra is itt jöttem rá, hogy nem tudom, hogy néz ki Rocco. Azt meg a lenti lejátszási lista súgta meg, hogy sokkal több Hiperkarma számot ismerek és szeretek, mint tudatában voltam.

A szívószálas, zöld meg piros limonádéval randizó pár mellett megfér a sorozatfelesező ex-kollégáris duó és fordítva. Az ifijak halomra korsó söröznek. A nap (éj) végén volt három csak női asztal, köztük középkorú nővel is, de inkább huszasok-harminc körüliek. Akadtak magyarok, külföldiek és vegyes bandák. Ha úgy vesszük szomszédsági kocsma, de nyitott a világra, az újakra és vonzó bárkinek. Eszményi! A többször újra látogatott Tompa Angyal nemcsak névadó utcában, de egész évben az egyik legjobb kocsmaélményeimet jegyzi. Kiemelkedő!

Tompa Angyal Weboldal: https://tompaangyal.hu/

Tompa Angyal cím: Budapest, Tompa u. 14, 1094

Nyitvatartás: H-Sze: 16:00 – 24:00, Cs-Szo: 16:00 – 01:00, V: Zárva

Szervízdíj nincs

FIGYELEM: ez a cikk még számos kocsmafélével, részkocsmával és nem kocsmával folytatódik. Járjatok vissza értük!

ÖREG ÓRA KÁVÉZÓ - mágikus sarki kocsma hatás

A következő helyszínünk a hangulatos, bensőgéges kiskocsmák keresőit jó eséllyel szíven találja majd. Nekem is kedves helyem az Öreg Óra Kávézó a Ferenc tér és a Berzenczey utca találkozásánál. Amikor még csak készültem a Kocsmaturista blogra, arról fantáziáltam, hogy ilyen helyekről fogok majd írni. Egy varázsos kis sarki kocsma, a méretéhez képest jókora terasszal, amellyel már ki is lóg a Ferenc térről, de ebből a cikkből természetesen nem. Nagyon is bele való, olyan belevaló.

Jó adottsága a helynek, hogy már kívülről is téglás. Éjfélig működhet a terasza, ami a vendégeknek áldásos csúcsképesség errefelé. Csodálatosan zizgő nagy életet találtam itt az egyik szerda éjjel: fiatalok, idősebbek, vegyes korosztályú, sőt egy asztalnál vegyesen magyar-külföldi társaságok, duók siseregtek végig, de beleköthetetlen hangerővel és morállal.

Akkora és olyan jellegű hétköznap esti életkép rajzolódott itt, mintha nem is Magyarországon lennénk vagy nem Budapest egy nem legelső vonalas kerületének középső részén. Pont, ahogy a Ferenc tér is nagyon kívételes hely, a hozzá dukáló Öreg óra is az. Itt az is szomorú, hogy éjfélben meghúzzák a határt olyan embereknek is, akik maguknak is tudnának határt húzni.

Mert mindenki alkalmazkodó és szinte pattant az első szóra, ahogy Marcsi kedvesen csak annyit mondott, hogy „jó éjszakát – álmodjatok kiskacsákkal, bárkánykákkal, nyuszikákkal” – és ezt nem nem nyálasan vagy negédésen. Megvan a hangjában a kellő bravúros határjáték a cinizmus és a jól eső aranyosság között. Amúgyis egy szuper rátermett pultosnő (és több). Elsőre érezni rajta, hogy jelenség: olyan kocsmáros, amilyenből keveset találni. El sem akartam hinni, hogy nem Ő a tulajdonos, ilyen vonásokat szinte csak azokon szoktam látni, akik a saját helyeiket viszik. 

Marcsi már ránézésre rendelt a visszatérő vendége helyett a pultosától, egy vicét meg egy Jamesont. — Jamesont most nem kérek, de a vice jöhet — mondja a vendég. Fél telitalálat, de érezni, hogy általában jól céloz.

Öröm volt ilyen közegben ülni, ilyen intelligens beszélgetéseket hallani körülöttem. Pont kedves téma pörgött a szomszéd asztalnál, a Balkán, Belgium és Magyarország kocsmakultúrájának összehasonlítása. Nem akartam hallgatózni, de ilyen témát kétszer olyan erősen hallok meg olyan közel vannak az asztalok, hogy akár össze is tartozhatnánk. Még bele is kérdeztem, mert érdekelt az egyik taglalt helyszín.

Itt is sikerült érdeklődő, beszélgetős vendégekkel összekeveredni a három látogatásom egyikén és még régi kedves, már bezárt helyem, a Mata Hari Zolija is rendszeres vendég itt. Mivel a hangulat és a közösség itt ennyire boncolgatható erős elemek, elragadta az egész beszámolót, de a kínálat is rendben van, főleg röviditalból, de csapoltak például az évi újdánság Gösser Spritzet is és a borok között is sorakoztak ritkábbságok, például a Kancellár juhfarkja, amit még Kovács Antal sommelier ajánlott nekem is a szintén BUM-os Krúdy utca és Mikszth tér felfedezések közben.

A harapóknak melegszendvicsekkel készülnek az órások. Az árak is egészen kedvesek, nem csak Marcsi!

Na és megkerülhetetlen „honnan a név” kérdésre a válasz? Van benn a falon egy öreg óra. Hogy ez-e a hely névadója vagy a hely az óra névadója, nem tudtam meg.

Az Öreg Óra Kávézó bizony nem kihagyandó annak, ki még nem járt itt! Újralátogandó pedig annak, aki régen volt. Megtörténik a bűvület! Nekem is nagyon jól esett 3(+1)szer újra jönni rövid idő alatt.

Öreg Óra Kávézó Facebook oldal: https://www.facebook.com/OregOraKavezo/?locale=hu_HU

Öreg Óra Kávézó cím: Budapest, Berzenczey u. 14, 1094

Öreg Óra Kávézó nyitvatartás: H-Szo: 11:00 – 24:00, V: 12:00 – 24:00

Szervízdíj nincs

NO NAME SÖRÖZŐ - a neve semmi, a tartalma sok minden

Szintén jópofa hely ikonikusan múltidéző csinos neon fények alatti teraszával és mögötti (a terasz időn túl) mozgalmas belterével a No Name Söröző.

Korábbi látogatásaim során kikiáltottam már példás munkaidő utáni beülős-beszélgetős kocsmának is. A 2024-es Tompa utca körömben összetettebb vendégkör mutatkozott. A No Name már közelebb van a körút sodrásához, az éjjel-nappali 4-es-6-os villamosvonalhoz, így az erős törzsközönség mellett ide könnyebben betalálnak olyan turisták is, akik amúgy nem kanyarodnak le mélyen főcsapásirányról. Itt találkoztam részben félmeztelen külföldi csávókkal, köztük egy extrém fura, a WC-re fel és alá járó alakkal, de nincs miért aggódni, a szimpatikus tulajdonosnő, Csilla szerint ez nem jellemző. A vegyessebbség meg kijöhet jól is.

A visszatérő vendégek egy része kiemelkedően közvetlen és kommunikatív volt és a találkoztam a Tompa Angyalból ismert arccal is. Ülnek itt is bőséggel vegyes nemű és csak női társaságok is.

A ház asszonya, Csilla egyszerre volt, kedves és vagány és az egyik este vele duót pultozó lánya örökölte ezen tulajdonságait. Kiváló párost alkottak. 

Bár a No Name-ben nincs profilból gourmet borkínálat, ők sem elégedtek meg az alsó polcosokkal és teljesen szerethető borokat, fröccsöket tudtunk itt inni jó áron. Sörökből a Gösser Spritzer akadt fenn az emlékezetemen. A melegszendvicsüket még csak jó hírneve után ismerem, mert gombás épp kifogyott, mikor kértem volna.

Az egyik idei No Name szeánszomon egy rakat barátom és jó ismerősöm csatlakozott a felfedezésemhez több körből. Hiszem, hogy a nevükben is állíthatom, hogy jól éreztük magunkat egy asztaltársaságként a teraszon, hosszan maradtunk. „Pop volt az élet”, ahogy a jófej helyi szlogen mondta (volt, akinek rock volt az élet!)

A hatásos vicceskedés a kirakatmatricákban és egy-két belső fali gegben folytatódott, egészen a WC-ajtókig terjedve.

Amúgy a No Name az a hely, amivel talán legtovább lehet számolni az utcában, de nem annyira fixen tartanak már nyitva 1:00-ig, mint két éve, amikor velük nyertem meg a kihívást, hogy „na akkor mutassak ezen a környéken egy éjfél utáni is dübörgő kocsmát”, de érdemes próbálkozni, mert az esély a többi utcabelinél nagyobb.

NO NAME Söröző Facebook oldal: https://www.facebook.com/NoNameBudapest/?locale=hu_HU

NO NAME Söröző cím: Budapest, Tompa u. 8, 1094

Nyitvatartás: H-K: 16:00 – 01:00, Sze-Szo: 16:00 – 02:00, V: 16:00 – 0:00

Szervízdíj nincs

Modernebb, emelt szintű italspecifikus kocsmák vagy hibridek

(A nägy) KÜNST nemcsak bor-BISTRO

A KÜNST a Ferenc tér 2024-es főleg borbárja, és valóban nagy „Künst”. (Ha valakinek nem esett le a félgyenge poén a címben). A tér zöldjére és szökőkútjára leső egység borindítatású, de közel sem csak boros, haladó szellemű, elegánsan is barátságos, művészies és közvetlen. Pedig bevallom, én először megijedtem tőle. Mesélek!

A KÜNST volt az egyetlen hely a Tompa Feri projektben, ahova először sem inkognitóban mentem. Kedves BUM-os partnerkolléganőm, Gabi egy barátja, Laci (Lozi) és társa, Gábor nyitották. Én titokban szeretek maradni új látogatások végéig, legalább közepéig, de itt nem akartam, hogy Gabinak furán jöjjön ki, hogy partnerként megyek, látok, és csak később leplezem le magamat a barátjánál. Így a KÜNST-ben fordítva történt minden, mint általában a felfedezéseimen. Bemutatkoztunk Lozival, aki mesélt nyitvatartási időn kívül. Meghallgathattam, hogy koncepció szerint mit kéne éreznem, majd megtapasztalhattam, hogy azt érzem-e. Engem alapvetően zavar ez a sorrend, mert olyan, mint egy film előtt nézni meg az „így készült werkfilmet”, csomó poént lelőnek. Aztán így is jóra fordult a kocka, amikor a kulisszák megteltek élettel.

Borbolt-bárból lett minő(ségi) mindenféleség

A KÜNST a Fill The Winebox utódja, amely kapcsán Lozi kiemelte:

A korábbi üzlet csak borbár volt, mi nyitottabbak lettünk, nem ciki fröccsöt kérni, van saját sörünk, jeges teánk, minőségi röviditalaink. El akartunk rugaszkodni a borszaküzlettől és színesebbé tenni. És itt lett az utca legjobb Aperolja a téren.”

Az előző élet öröksége, a belsőleg csak közértnek becézett „kalitka” most is Budapesten szinten jelentős válogatott palackos kínálatot őriz a csak vevőknek, de Loziék inkább a közösség, nem a bevásárlás irányába építkeznek. Az üdvözlő részleg ma már nem egy polcnyi bor, hanem egy kényelmes, marasztaló kanapé.

Az eredendő borkínálat így is dicsőn széles és összetett, tele izgalmakkal: magyar frontról a natúr bor-, külföldi kuriózumként a portugál borvonal az erős, az utóbbihoz azóta pastel da nata sütivel (ragyognak lisszaboni emlékeim). Akadnak spanyol, dél-amerikai, új-zélandi, ausztrál, sőt dél-afrikai tételek is és a felhozatal persze mindig változik. Létezik náluk naturbor-kóstolósor, desszertbor és habzóbor is. Egyszerre cirka 40 tétel van nyitva kimérésre. Decire számítva 1000 Ft körül indulnak felfelé a borárak és a nagyon különlegesek akár 3000-re rúgnak.

Nagybani kisüzemi sörözők szintjén pörgő, a valaha ismert egyik legmozgalmasabb kínálatú borbárom. Hé, megmondták, hogy nem csak borbár! Mi van, nem érteeem??? Pedig itt ittam először Nova One-t, a Tubi csökkentett alkoholtartalmú, mézes újdonságát. Bevált. „Az utca legjobb Aperolja a téren” rám is kényeztetően hatott és nem pilseni-hódoló sörbarátként is komáztam a ház KÜNST Pilsnerjét. Ha mindent megkóstoltam volna itt, amit amúgy szívesen, akkor a Ferenc téren lettem volna Tompa. Volt még csak példának Campari Soda, Limoncello Spritz, Espresso Martini, és költőibb Tubi szóda, a Tubi bubi. Alkoholmentes napokra pedig ott Mate szóda, helyi speckó gyömbértöltény, a jinjer shot, müst (must), házi jeges tea és limonádé, illetve Nozeco (kb.=„alkoholmentes” Aperol) Spritz.

Az étel az italokhoz hogyne lenne alapvető?! Lozi amúgy nekem rokonszenvesen pont vegetáriánus, így errefelé is tendálnak opciók: a hús- vagy sajtválogatáson, a croissant toasti-n, sonkás-sajtos/sajtos toastin és a tépett húsos burgeren túl kapható padlizsánkrém, pesztós fetakrém, hummusz, édeni olivák, sörperec, édességnek meg csoki „szÜflé”. Kaptunk ízelítőt ebből-abból, minden jó volt! Ám aki csak mogyorót vagy chipset tömne, azt is megteheti. Vannak még tartalékos étekötletek, így ha Ti mentek, lehet hogy még többől választhattok.

A KÜNST eseményeit, például ősztől tavaszig a rendszeres tematikus kóstolóikat, előadásaikat is érdemes figyelni. A faltartalmak is változatosak, a háziak saját szórakoztatására is, de bárkit szívesen vonzanak mindig új fotó- vagy festménykiállítással, melyek megnyitóira is helyben készülnek.

Plusz dimenzió a lenti különterem privát bulihoz (szülinapok, csapatépítő, stb.) vagy helyi programokhoz (kocsmakvízre már volt is példa).

Jöjjön a személyes fordulatom: több helyen, mely főleg boralapokon magas szintű italkínálattal bír, a légkör fagyos, feszült, pózer. A KÜNST is szerencsére az egyre növekvő számú példás kivételhez tartozott, pedig négyszer is jártam itt. Egyszerre a teraszon találtam hiteles borrajongó kedves ismerőseimet, Évát és Andrást (a személyük és az ő jóérzésük már jó jel) és ismerkedtem meg itt egy balatonkeresztúri borászpárral is a pultnál (Rubin Borászat), akikről csak nemrég hallottam először.

Jótékonyan szerteágazó a közönség a magasabb kategóriával együtt is: randik és nagy társaságok egyszerre, és ahogy láttam, inkább fiatalok, de bárki! A plakátosan kiöltözött, de a pultnál szintén lazázó pár mellett elfér itt a láthatósági mellényes biciklis visszatérő bácsi is, aki a XVIII. kerületből tekert idáig inni egyet. Elcsíptem német beszédet is, de uralkodik a magyar. Lozi szerint nagyon törzsvendéges hely lett a KÜNST, ritkább a beeső vendég, de azért van, hogy meglepi a külföldi küldöttség őt is és felveszik a versenyt a vendégnemzetek a bornemzetekkel.

KÜNST végszavaim valának:

Az eltökélt borosok állandó újdonságokért és ritkaságokért tudnak ide visszajárni, de a borral közelebbről csak ismerkedni kezdők és a kíváncsiak is jól érezhetik itt magukat, és mindenki hozhat magával nem borost is, a versenyképes kiegészítők miatt. A bárszékek és Lozi laza bármiről beszélgetős karaktere pedig lelket és pezsgést adnak a helynek a pultnál is.

Bónusz: van egy morbid, de ütős sztori a lenti ládafallal kapcsolatban. Ha gondoljátok, nézzétek meg, először próbáljátok kitalálni, majd kérdezzetek rá! 

Künst a világhálón:

https://linktr.ee/kunst.bistro

Künct Bistro cím: Budapest, Ferenc tér 1, 1094

Nyitvatartás: H: Zárva, K-Cs: 16:00 – 23:00, P-Szo: 16:00 – 00:00, V: Zárva

Szervízdíj nincs

WINE THE GAP

Meg is lepődhetünk átlépve a Tompa utca közepi Wine the Gap küszöbén: inkább egy meghitt kávézóhangulatú közeg fogad, nem egy jellemző mai borbárvilág. Még a kincset érő és kincseket rejtő borhűtő is egészen el van dugva, de mindez se tévesszen meg senkit! 

Ahogy a menő szójátékos név is súgja, ez a hely nagyon is forog a bor körül, méghozzá a magyar és az izraeli(!) bor körül. Az utóbbi erős ritkaság Magyarország nemzetközi borpalettáján, ők pedig ebből a legnagyobbak, mind az 5 izraeli borvidék „bortékáival”!

Miért pont izraeli borok? Miki, az alapító-tulajdonos régi hithű borrajongó, 10 éve profi borkóstoltató és nagyjából 30x járt Izraelben. A kettő metszete jelenik meg borkínálatában is, sőt már a sörkínálatban is.

Borosként is szeretett volna sörkülönlegességet tartani, de direkt nem kisüzemit a Crafty Bar szomszédjában, így izraeIi sörökkel hidalta át a kérdést.

Fontos előnye a Wine the Gap-nek a terasza is, az utca egyik legszebb pontján. Jó időben érdemes kipróbálni.

A hely teljes neve úgy szól, hogy Wine the Gap Borbár és Rendezvénytér. A vége főleg személy(ek)re vagy társaságokra szóló borkóstolókat takar, akár magyart, akár izraelit, akár magyaroknak, akár külföldieknek. Látványos és ötletes a magyarhoz kiállított Magyarország borvidéktérkép.

(Jelentkezni/érdeklődni FB-n vagy Instán vagy telefonon lehet: +36308854485)

A Wine the Gap borkínálata engem zalaiként a még otthon is titkos tudásértékű zalaszentgróti Keszler Birtok „Hegyke” borával a kínálatában győzött meg. Egy helyi sommelier ismerősöm tanácsára szeretem is és rendszeresen viszem ajándékba. Zalától ennyire távol még nem láttam.

Miki a befutott magyar borvidékek mellett direkt képviseli a többségnek még felfedezésre váróak kincseit is. A világslágerekből is messzire megy: lehet 22 éves tokaji aszút poharazva kóstolni és két tokaji borászat aszú esszenciáját is tartja. Ezt én nem érem fel, de Miki állítja, hogy ez a borok Bentley-je. 

A Wine the Gap „borciói” is praktikusan rendkívüliek: van féldecis kóstolóadag is. A következő szint a 1,5 deci a kiválasztottból viszont jobb üzlet, de többfélét összesítve kisebb pénzből a „feleselő” rendszerrel lehet kóstolni. Szerintem üdvözlendő felosztás. Aki az izraeli borok vagy a magyar prémiumszint kóstolásából magasra akar jutni, annak mélyebben kell zsebbe nyúlnia, de izraeli fehér és rozé beugrótételek voltak már 2024 őszén decire bontva ~990 Ft-ért, ami ritkaságért nem elszállt. A magyar borlap pedig már ~800 Ft/decitől indult. Palackkal egy társaság még jobban járhat. 

Egy mentes napomon bekóstoltam a ház limonádéját, a sima elterjedt 1400 Ft-ért indult, a szirupos 400 Ft pluszért már rekordöntögető volt árban, de milyenségben is. Nem hittem, hogy engem limonádéval meg lehet lepni. Ez úgy nézett ki, mint egy spritz. Nem gyakran iszom limondát, de összesítve mégis egész sokat, ez ízre is toplistás lett. Nem mentes napon persze maradok ennyiért inkább a kisüzemi sörnél vagy a ritka bornál. 

Harapni is lehet bOrmihez is, azt akár már 1800 Ft-ért is. Ezek az olivákat kivéve inkább húsos, lazacos, sajtos fogások (tálak, szendvicsek, stb.). Az én mannáim a pulti üvegek vegán édességei lettek. 

Végszavaim valának: A bevállalósabb borélménygyűjtőknek a Wine the Gap, gyanítom, kuriózum lehet, főleg az izraeli kínálattal, de a magyart sem érdemes átugrani, ráadásul a választék folyton változik, főleg nyárról télre és vissza. Miki megsúgta, hogy érdemes lapon kívüli „pult alatti” tételek után is érdeklődni. A nagyon sörösök se felejdék az izraeli söröket. A kísérők és a többiek pedig akármivel is élvezhetik a pompás Tompás terasz zöld ölelését.

WINE THE GAP Facebook oldal: https://www.facebook.com/winethegap/

WINE THE GAP Instagram: https://www.instagram.com/wine_the_gap_budapest/

WINE THE GAP Cím: Budapest, Tompa u. 26, 1094

Nyitvatartás: H-V: 16:00 – 23:00

Szervízdíj: 12%

CRAFTY BÁR - két (itató)testben egy lélek

Nyugi, a Tompa utcában sétálva nem részegedtetek le még italozás előtt csak azért, mert már a „rókából” is kettőt láttok. A 2020-as alapítású, eleinte főleg kisüzemi söröző, a rókás cégéres Crafty Bar 2023-ban ugyanis megkettőzte önmagát. Mára két darab, még csak nem is közvetlenül szomszédos üzlethelyiségben üzemel.

A Craftyn belül lehet ingatlant váltani és áthúzni a gurulóst egyikből a másikba. Ez a felosztás Görögországban egészen gyakori volt, de nálunk kuriózum. A dupla egység második térfele inkább a borra és a kávéra rendezkedett be, de minden kapható mindenütt. Az idilli, egyben dicső méretű teraszfolyam pedig folytonos a színterek előtt.

A sörösebb ős-Craftyban 5 sörcsapról gyakran forognak a válogatott magyar kisüzemi jóságok. Alapnak a pénztárcakimélőbb, de minőségi kisüzemi lager, ami zömében a saját sörük, az Ugarnál főzött Crafty Lager, bécsi ászok: vörös, mint a róka. Innét lépcsőzünk fel több köztes szinteken egészen a hámból kirúgós árú magas kategóriás kuriózumkategóriáig. A csaplistát egy seregnyi (90-130) sör egészíti ki a hűtőben. Mindig lehet különlegességeket találni, és a magyar sörvilág újdonságait gyorsan követi le a választék. Létezik még sörkóstolsor és elviteles kedvezmények.

Vigyázat: nem minden sör, ami dobozos. A többség az, de akadnak például kraft üdítők, komlózott szódák, kombucha teák és alkoholmentes sörök is a polcokon.

Bor szempontjából sörhöz hasonlóan járnak el. Az újkori üzletszárnyban sok finomság zsúfolódott a hűtőpultba. Vannak natúrboraik is, de nem akarnak ebbe az irányba féloldalasodni. Viszont a hipermarketes borokon túl kis pincészetek újdonságainak bemutatására törnek.

Egy vizitemkor Detti épp továbbkasztingolt egy régi borkövet ismerősöm portékáiból. Detti, mint sejthető, az egyik alapító-tulajdonos a párból. A kultikus Bölcső első lánypultosaként ismerkedett meg a kraftsör világgal, szerette meg és és önállósodott neki szakirányú marketingkitérő után.

Bár élő rókával nem szolgálhat a Crafty, alkalmilag előforduló rókákra meg nem mertem rákérdezni, helyette két kutya alkotja a helyi fanuát, Brunó és Boris. Elsőre talán ugatósak, de állítólag gyorsan összebarátkoznak a vendégekkel.

A Crafty közönsége összetett. Leginkább a huszonévesektől a 30-35 éves korosztály jár ide, a sörös részlegen állítólag 70%-os férfi aránnyal, de láttam ott vasárnap este intenzíven borozó középkorú külföldi nőegyetletet vagy 70-es férfikört is. Nagy a magyar többség, ami jó, de az is hogy ez jótékonyan keveredik váratlan nemzetközi találkozások lehetőségével. Gyakori a nagy asztaltársaság, elkötelezett, értő sörkóstolásokkal. Esténként szépen feltelik a pezsgő terasz. Volt bagázs, akik 3-4 asztalt lefoglaltak. Többen ismerősként jönnek be, Detti fiatal lányként is, mint egy kérges régivágású férfi kocsmáros előbb mindenki hogylétéről érdeklődik és csak utána a rendelésről. Ide lazán beléphet egy anya hátonülő csecsemővel, nem lesz kellemetlenség, mint egy retró kocsmában, miközben esti bevásárlás részeként intéz magának egy mentest, apukának viszont egy 9%-os Liquid Cocaine-t.

Mi minden van még itt (Mi az „itt” többes száma?): koktélok, long drinkek, kocsmakvíz, sörkóstolóesemények, társasjátékok és az egyik legkreatívabb foglalt asztalt jelzés. Az ismert snackeken felül ajánlom az ínyenc BrewNuts válogatásokkal kísérletezést. A szomszéd Palettából pedig lehet válogatott ételeket hozatni. Vicces, ahogy beillan egy nem is itt dolgozó pincérnő és felszolgál egy kosárka édesburgonyát.

Nagyon finom illatú a kis pörkölőtől eredő kávé (én véletlenül nem kávézom 2022 óta, így nem jutottam tettlegességig). Mindkét részleg falain terül kéthavonta változó kiállítás (az én időmben extrém bevállalós is). Van, hogy a megnyitókat is itt tartják.

A kínálaton felül a felüdült, laza légkört szerettem meg a Craftyban, ami a csapatnak is köszönhető. Itt láttam a legszélesebb stabilan visszatérő beugrós kört. Megjegyezhetetlenül sokan vannak, mégis mind tudnak egymásról. Egyszer sikerült spontán az after-partyjukba is belekeverednem egy másik helyen. Jó a kedv pulton kívül-belül. A saját lejátszási lista a jó számokkal csak hozzátesz az élményhez.

Crafty Bar weboldal: https://staging.qriosum.com/hu/crafty

Crafty Bar cím: Budapest, Tompa u. 26b, 1094

Nyitvatartás: H-Cs: 16:00 – 23:00, P-Szo: 16:00 – 23:30, V: 16:00 – 23:00

Szervízdíj: nincs

FIGYELEM!

Járjatok vissza ehhez a cikkhez, amíg el nem törik, mert még kismillárd környékbeli vendéglátóhely bemutatójával bővül.

A TÉMA MÉLYVÍZE

  • A remek köztesvárosi lakózóna és a gazdag vendéglátós kínálat kombója ellenére sajnos itt tapasztaltam a valaha hallott egyik legproblémásabb a viszony a lakókkal és a „közteresekkel”. Ez a téma újra meg újra előkerült. Egy igencsak önmoderáltként ható környékről van szó, ahol egy hangos szót nem hallottam éjjel, és a projekteim napjainál jóval régebben ismerem. Az Erzsébet körúton szálltam le a villamosról, miután itt végeztem. Ég és Föld! Ebben az ijesztő, hogy egy viszonylag fiatal környéken is vannak ilyen régimódi problémák. Bár a legproblémázóbb egyéneknek inkább mogorva bácsikákat és mosolytalan, szinte egymáshoz sem szóló párokban diagnosztizáltak, ahogy az könnyebben jósolható. Sajnálom ezt, mert hétköznap is úgy láttam, hogy lenne még kitartás a környék kultúrált kocsmai közönségében, akiknek lett volna még oka és szándéka is maradni. Értem, hogy kompromisszumot kell kötni a lakossággal is, de ettől a területtől távol állt a bulinegyedek vádja. Arra kérek mindenki, aki idelátogat, semmiképpen se rontsunk a helyzeten. Itt viselkedjünk a közterületen a legleslegjobban az egész világon, főleg későn! 🙂 
  • A Tompa utcában tapasztaltam olyat is, hogy elegáns húszas lány lazán és elegánsan ül kinn a teraszon egyedül egy pohár sörrel. Ez ok a mosolyomra, mert így haladunk lépésről lépésre a pozitívabb külföldi kocsmaélet-minták felé.
  • A Tompa utcai-Ferenc téri projektben is partnerem, a BUM – Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. egy szép reggel üzleti reggelit tartott legújabb „utcája”, Tompa (és a Ferenc tér) vállalkozóinak. A cikkben szereplő helyek közül többen részt vettek, ha jól tudom amúgy is csak vendéglátósok voltak jelen. Ennek az reggelinek a nyomában új közösségi összefogás alakult ki közöttük, a régi A Tompán nevű projekt újraélesztése Tompa utca & Ferenc tér néven. ITT a Facebook oldaluk!

A cikk kocsmái és nem-kocsmái a nagy Kocsmaturista térképen

(Együtt a már megénekelt és még megénekelendő Tompa utcai és Ferenc téri vendéglátóhelyek)

Kattintsatok a térképre a megnyitáshoz!

HASONLÓ CIKKAJÁNLÓ!

Más hasonló sokrétű budapesti környékbemutatók szintén a BUM – Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft.-veel közösen:

(FONTOS: a legtöbb helyszín vendéglátásában történtek frissítésre szoruló változások. A cikkeket terv szerint 2025 első negyed évében aktualizáljuk. Addig tájékozódjatok a szimpatikusan hangzó helyek saját oldalain, hogy valóban nyitva vannek-e még, úgy vannak-e nyitva:)

Ha bárki szívesen működik közre az eddigi egyik leghosszabb és egyik legterebélyesebb magyar főszereplős európai kocsmatúrában (ötlet, tanács, idegenvezetés, couchsurfing jellegű szállásadás, együttműködés), kérem írjon nekem a kocsmaturista@kocsmaturista.hu-ra vagy a Kocsmaturista Facebook oldalára: www.facebook.com/kocsmaturista  
 
ÁLLANDÓ FELHÍVÁS

Ha szeretnéd, hogy idővel a Te környékedről, városodról vagy kedvenc városodról is készüljön hasonló beszámoló, útmutató, kérlek, ne fogd vissza a tippjeidet! 

Folyamatosan fürkészem és feljegyzem az izgalmas kocsmaélettel rendelkező városok, városrészek hírét Magyarországon belül és kívül, hogy a közelben járva, ne hagyjam ki őket. Ugyanígy érdekelnek a magukban vonzó kevésbé ismert városok, és várostól függetlenül az ikonikus, külön látogatásra érdemes kocsmák is.

Javaslataitokat szintén nagyon szívesen fogadom a kocsmaturista@kocsmaturista.hu címen vagy üzenetben a Kocsmaturista Facebook oldalán: www.facebook.com/kocsmaturista

Kövessétek a Kocsmaturistát a Facebookon is!

A Kocsmaturista FB-n korábbi összefoglalókkal szemben sokszor naprakészen is követhető, hogy éppen mi történik / hol tart a küldetés. 

www.facebook.com/kocsmaturista

Kocsmaturista az Instagramon

A 2015 óta tartó kocsmatúra éveinek kocsmai és városi helyzetjelentésekeiért, bejelentkezéseiért, kövessétek a Kocsmaturista Instagram oldalát:

https://www.instagram.com/kocsmaturista/

Kocsmaturista a TikTokon

Helyszínelős bemutató videók kocsmákból és városokból vagy viccesek snittek a háttérből:

https://www.tiktok.com/@kocsmaturista

Csatlakozzatok a KOCSMATURISTA FACEBOOK CSOPORTJAIHOZ IS!

Csoport plusz kocsmákkal, melyekről más kocsmázoktól kaptam képeket vagy személyesen kapott kocsmaajánlásokkal, melyeket teljesítettem (katt!):

KOCSMATURISTA EXTRA — TI KÜLDTÉTEK, TI KÜLDTETEK

Itt pedig gyűjtük a kocsmAranyköpéseket és a kocsmák szokatlan, vicces tárgyait díszleteit (katt!):

KOCSMATURISTÁK – Kocsmában láttam, hallottam

Ide az érdekes WC-ajtó jeleket gyűjtük (katt!):

AJTÓT MUTATUNK – POFÁS WC-AJTÓ JELEK KOCSMÁKBAN

Ha pedig komolyabban is meg tudtok mutatni egy kocsmát kívül-belül és címmel, akkor pedig szakmai elismeréssel javaslom a Kocsmablog kezdeményezését, a közösségi kocsmagyűjteményt:

MUTASS EGY KOCSMÁT!

Szólj hozzá!

Az oldal alkoholt tartalmaz, ugye elmúltál 18?